Wallander: Kosto

Wallander: Hämnden (2009)

| DVD
  • 4

Ystadin pikkukaupunki kokee kovia ja jopa armeija puuttuu peliin. Wallander elokuvasarjan väkevä paluu.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-07-01 / päivitetty 26.10. klo 18:06

KUVA 4

Wallander ei enää epäröi tarttua aseeseen
Wallander ei enää epäröi tarttua aseeseen 

KUVA 3

Nina Zanjani näyttelee innokasta poliisikokelasta
Nina Zanjani näyttelee innokasta poliisikokelasta 

KUVA 2

Lena Endre esittää kaupungin uutta syyttäjää
Lena Endre esittää kaupungin uutta syyttäjää 

KUVA 1

Kurt Wallander (Henriksson) uransa suurimman haasteen edessä
Kurt Wallander (Henriksson) uransa suurimman haasteen edessä 

Wallander: Kosto

Ohjaus Charlotte Brändström
Näyttelijät Krister Henriksson, Nina Zanjani, Lena Endre, Sverrir Gudnason, Mats Bergman, Douglas Johansson, Fredrik Gunnarsson
Maa Ruotsi
Pituus 91 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Yellow Bird Films ja FS Film Oy
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Wallander palaa kotikatsomoihin ja tekeekin sen melkoisella ryminällä: 13:sta uudesta elokuvasta koostuvan sarjan ensimmäisessä osassa Etelä-Ruotsissa sijaitsevan Ystadin idyllinen pikkukaupunki on helisemässä: sarja räjähdyksiä ja poliittisia murhia saa poliisivoimat lähes polvilleen. Jopa maan armeija puuttuu peliin ja tuo joukkonsa vartioimaan kaupungin infrastruktuuria. Onko hirmuteoilla yhteys Ystadissa järjestettävään, kiisteltyyn Muhammed-näyttelyyn, jota vastaan on noussut ennennäkemätön protestien aalto vai onko kaupunki joutunut terroristien kohteeksi? Kurt Wallander, Ystadin poliisin kokenut sotaratsu, on päättänyt selvittää tämänkin tapauksen.

Wallander on ruotsalaisen suosikkidekkaristin, Henning Mankellin, luomus. Aiemmista osista poiketen tarina ei enää perustu Mankellin teksteihin, vaan lähes täysin käsikirjoittajan näkemykseen. Tässä avausosassa vauhdikkaasta tekstistä vastaa Hans Rosenfeldt. Mankellin panos ei silti ole täysin mitätön, sillä hän antoi Wallanderia esittävälle Krister Henrikssonille täydet valtuudet työstää elämän kolhimasta etsivästä mieleisensä. Henriksson teki työtä käskettyä ja voin ilolla todeta, ettei Wallander ole koskaan näyttänyt paremmalta kuin nyt. Henriksson on tavoittanut Mankellin ajatusmaailman täydellisesti. Henrikssonin uusi Wallander on entistä äkkipikaisempi työnarkomaani, joka hiljaisina hetkinään kaipaa rakkautta ja rauhaa siinä missä kuka tahansa. Kaikki Mankellin kirjoja lukeneet ottavat varmasti uudistuneen hahmon avosylin vastaan.

Ainakin nyt nähdyn avausosan perusteella voi myös todeta, että koko paletti on nyt vahvasti Wallanderin hahmon ympärillä. Taustatarinaan yritetään toki ajaa sisään muutamaa uutta sivuhenkilöä, kuten vaikkapa Nina Zanjanin esittämää yli-innokasta poliisikokelasta, mutta heidän merkityksensä ei nouse missään vaiheessa tärkeäksi juonen kannalta. On vain Wallander vastaan rikollinen. Näin sen pitääkin olla.

Avauspätkän ohjaajaksi tarjoutui ulkomailta kotimaahansa palannut kokenut Charlotte Brändström, joka onnistuu omalla panoksellaan tuomaan Wallanderiin kaivattua kasvojenpesua. Brändströmin käsissä Wallander on toiminnallisempi, realistisempi, rohkeampi ja myös teknisesti hiotumpi. Myös Ystad upeine maisemineen avautuu katsojalle värikkäämmin. Elokuvan toimintakohtaukset on toteutettu ihailtavan pikkutarkasti, täysin kansainväliset standardit täyttäen.

Wallander: Kosto on yksittäisenä rikostarinana lähes nappisuoritus. Tapahtumat etenevät vauhdilla ja katsojan mielenkiinto pysyy takuuvarmasti korkealla. Vauhti on kuitenkin samalla elokuvan ainoa, joskin sitäkin merkittävämpi heikkous: puolentoista tunnin muottiin leikeltynä tempoa pidetään yllä jo liiankin kanssa. Loppuminuuteilla tuleekin jälleen kiire paljastaa syyllinen ja esitellä yllättävä loppuratkaisu. Tästä huolimatta kyseessä on ehdottomasti paras Wallander-elokuva tähän mennessä. Todellista herkkua sarjan faneille.

DVD: FS Filmin julkaisema Wallander: Kosto on teknisesti erittäin hyvää tasoa. Kuva (1.85:1) on pääosin terävä ja värit toistuvat upeasti. Ääniraitoja on kaksi: perinteinen DD 5.1. ja astetta jyhkeämpi DTS 6.1. joka toistaa paukkeet kirkkaasti. Elokuvan äänimaailma on silti lievä pettymys eikä surroundia päästä hyödyntämään tarinan kanssa kuin ajoittain.

Lisämateriaaleina tarjoillaan nippu uusia ja vanhoja Wallander-trailereita sekä parikymmen minuuttinen featurette Wallanderin uudesta tulemisesta, joka on toki informatiivinen lisä itse elokuvaan, mutta ei kertakatselun jälkeen jaksa enää viehättää.

Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi.

Katso myös: Wallander sarja 2009

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »
Joel Kinnaman

Kolme sekuntia

| 27.11.

Korruptio ja puolalainen mafia kurittavat perhettään kalterien takaa puolustavaa ex-linnakundia.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202