Vuohia tuijottavat miehet

The Men Who Stare at Goats (2009)

| DVD
  • 3

Grant Heslov’n kevyt veijaritarina Yhdysvaltain armeijan kokeiluista paranormaalin alueella.

julkaistu 2010-08-01 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Kevin Spacey ja George Clooney
Kevin Spacey ja George Clooney 

KUVA 3

George Clooney
George Clooney 

KUVA 2

Jeff Bridges
Jeff Bridges 

KUVA 1

George Clooney ja Ewan McGregor
George Clooney ja Ewan McGregor 

Vuohia tuijottavat miehet

Ohjaus Grant Heslov
Näyttelijät George Clooney, Ewan McGregor, Kevin Spacey, Jeff Bridges, Rebecca Mader, Terry Serpico
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 92 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Vuohia tuijottavat miehet juliste

Tutkivan journalistin Jon Ronsonin kirja Vuohia tuijottavat miehet (2004) selvitti Yhdysvaltain armeijan 70-luvun lopulta alkaneita kokeiluja New Age -tekniikoiden sotilaallisessa hyödyntämisessä. Everstiluutnantti Jim Channonin kirjoittamasta First Earth Battalion -toimintamanuaalista alkoi muun muassa psykokineettisia voimia ja subliminaalista viestintää hyödyntävän, huippusalaisen “Jedi-sotilaiden” erikoisjoukon kouluttaminen.

Lähes uskomattomat kertomukset ovat enemmän kuin hullunkurisia anekdootteja, ne kytkeytyvät teemaan vainoharhaisen, salailuun perustuvan järjestelmän kyvysta tuottaa äärimmäisiä, joissain tapauksissa sairaalloisia tuloksia. CIA:n 50-luvun pahamaineiset LSD-kokeilut tai Irakissa käytetyt psykologiset kidutuskeinot aina Abu Ghraibiin saakka ovat osa samaa jatkumoa.

Loistavan Good Night and Good Luckin George Clooneyn kanssa käsikirjoittanut Grant Heslov on ohjannut Peter Straughanin käsikirjoituksesta kirjassa selvitettyjen tositapahtumien ympärille löyhästi kietoutuvan veijaritarinan, jossa toimittaja Bob Wilton (Ewan McGregor) ajautuu puolivahingossa Jedi-sotilas Lyn Cassadyn (Clooney) jäljille Irakin sotaan. Cassady selvittää Wiltonille päätarinaa ilmavoittavissa takaumissa vaiheitaan salaisen New Earth Armyn sotilaana.

Jouhevasti etenevän käsikirjoituksen dialogi on piikittelevää, välillä oivaltavaakin. Alku on lupaavan satiirinen ja päähenkilö sopivan surkuhupaisa Odysseus. Tarinan langat eivät kuitenkaan kietoudu yhteen ja loppua varten rakennettu lataus lässähtää mitäänsanomattomasti. Näyttelytyö pelastaa paljon ja elokuvan huumori on kuplivaa, hieman melankolisella pohjavireellä. Emotionaalisesti vilpittömin hetki koetaan siepatun irakilaismiehen ja päähenkilöiden välisessä lyhyessä keskustelussa.

Kuvat aavikolta ovat näyttäviä ja kontrastiksi Heslow pyrkii saamaan kaiken irti tähtiensä kasvoista puolilähikuvien runsaalla käytöllä. Tähtivoimassa Vuohia tuijottavat miehet ei jääkään toiseksi monelle. Jeff Bridges Channonin mukaan hahmoteltuna hippikouluttajana on nyt ja ollut ennenkin sopiva inspiroivan velttolijan rooliin. Kevin Spacey on ilkeä, Ewan McGregor pääosassa vivahteikas vaatimattomasti dramatisoidun roolin puitteissa ja George Clooney itseironisen hauska.

Suoria viittauksia Irakin sodan väärinkäytöksiin on ripoteltu matkan varrelle: musiikilla ja valoilla kiduttamista, yksityisen turvallisuusyhtiön toteuttama verilöyly irakilaisella bensa-asemalla. Elokuva alkaa kuvilla Bagdadin pommituksesta ja Bushin hallituksen mediasirkustempuista.

Poliittiseen näkökulmaan aiemmin panostanut Heslov-Clooney -kaksikko on tällä kertaa päätynyt kuitenkin turhan harmittomaan lähestymistapaan. Toteutus on valtavirtaisa ja suhtautuminen menneisiin ja nykyisiin väärinkäytöksiin lähinnä naureskeleva. Wiltonin loppumonologi pimeän puolen yliotteesta olisi viisi vuotta sitten saattanut olla taisteluhuuto, mutta nyt se kuulostaa korrektilta jälkiviisastelulta. Joukkomurhat ja kidutukset eivät tapaa olla parasta taustamateriaalia kevyesti kantaaottavalle viihde-elokuvalle.

DVD: Sandrew Metronomen julkaisun 2.35:1 -anamorfinen laajakuva on toisinaan kohiseva ja pikselöitymistä on hieman tavallista enemmän. 5.1 -DD -ääiraita on laadukas ja hyvin tasapainotettu.

Lisämateriaalina prosessikuvaus/haastattelukimara (7 min), hieman kiinnostavampi taustoitus Jon Ronsonin tekemään taustatyöhön ja elokuvaa innoittaneeseen todellisuuteen (11 min), poistettuja kohtauksia (4 min) sekä trailereita. Levyllä sekä kirjailija Jon Ronsonin että ohjaaja Heslov’n asialliset kommenttiraidat.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202