Grant Heslov’n kevyt veijaritarina Yhdysvaltain armeijan kokeiluista paranormaalin alueella.
Tutkivan journalistin Jon Ronsonin kirja Vuohia tuijottavat miehet (2004) selvitti Yhdysvaltain armeijan 70-luvun lopulta alkaneita kokeiluja New Age -tekniikoiden sotilaallisessa hyödyntämisessä. Everstiluutnantti Jim Channonin kirjoittamasta First Earth Battalion -toimintamanuaalista alkoi muun muassa psykokineettisia voimia ja subliminaalista viestintää hyödyntävän, huippusalaisen “Jedi-sotilaiden” erikoisjoukon kouluttaminen.
Lähes uskomattomat kertomukset ovat enemmän kuin hullunkurisia anekdootteja, ne kytkeytyvät teemaan vainoharhaisen, salailuun perustuvan järjestelmän kyvysta tuottaa äärimmäisiä, joissain tapauksissa sairaalloisia tuloksia. CIA:n 50-luvun pahamaineiset LSD-kokeilut tai Irakissa käytetyt psykologiset kidutuskeinot aina Abu Ghraibiin saakka ovat osa samaa jatkumoa.
Loistavan Good Night and Good Luckin George Clooneyn kanssa käsikirjoittanut Grant Heslov on ohjannut Peter Straughanin käsikirjoituksesta kirjassa selvitettyjen tositapahtumien ympärille löyhästi kietoutuvan veijaritarinan, jossa toimittaja Bob Wilton (Ewan McGregor) ajautuu puolivahingossa Jedi-sotilas Lyn Cassadyn (Clooney) jäljille Irakin sotaan. Cassady selvittää Wiltonille päätarinaa ilmavoittavissa takaumissa vaiheitaan salaisen New Earth Armyn sotilaana.
Jouhevasti etenevän käsikirjoituksen dialogi on piikittelevää, välillä oivaltavaakin. Alku on lupaavan satiirinen ja päähenkilö sopivan surkuhupaisa Odysseus. Tarinan langat eivät kuitenkaan kietoudu yhteen ja loppua varten rakennettu lataus lässähtää mitäänsanomattomasti. Näyttelytyö pelastaa paljon ja elokuvan huumori on kuplivaa, hieman melankolisella pohjavireellä. Emotionaalisesti vilpittömin hetki koetaan siepatun irakilaismiehen ja päähenkilöiden välisessä lyhyessä keskustelussa.
Kuvat aavikolta ovat näyttäviä ja kontrastiksi Heslow pyrkii saamaan kaiken irti tähtiensä kasvoista puolilähikuvien runsaalla käytöllä. Tähtivoimassa Vuohia tuijottavat miehet ei jääkään toiseksi monelle. Jeff Bridges Channonin mukaan hahmoteltuna hippikouluttajana on nyt ja ollut ennenkin sopiva inspiroivan velttolijan rooliin. Kevin Spacey on ilkeä, Ewan McGregor pääosassa vivahteikas vaatimattomasti dramatisoidun roolin puitteissa ja George Clooney itseironisen hauska.
Suoria viittauksia Irakin sodan väärinkäytöksiin on ripoteltu matkan varrelle: musiikilla ja valoilla kiduttamista, yksityisen turvallisuusyhtiön toteuttama verilöyly irakilaisella bensa-asemalla. Elokuva alkaa kuvilla Bagdadin pommituksesta ja Bushin hallituksen mediasirkustempuista.
Poliittiseen näkökulmaan aiemmin panostanut Heslov-Clooney -kaksikko on tällä kertaa päätynyt kuitenkin turhan harmittomaan lähestymistapaan. Toteutus on valtavirtaisa ja suhtautuminen menneisiin ja nykyisiin väärinkäytöksiin lähinnä naureskeleva. Wiltonin loppumonologi pimeän puolen yliotteesta olisi viisi vuotta sitten saattanut olla taisteluhuuto, mutta nyt se kuulostaa korrektilta jälkiviisastelulta. Joukkomurhat ja kidutukset eivät tapaa olla parasta taustamateriaalia kevyesti kantaaottavalle viihde-elokuvalle.
Lisämateriaalina prosessikuvaus/haastattelukimara (7 min), hieman kiinnostavampi taustoitus Jon Ronsonin tekemään taustatyöhön ja elokuvaa innoittaneeseen todellisuuteen (11 min), poistettuja kohtauksia (4 min) sekä trailereita. Levyllä sekä kirjailija Jon Ronsonin että ohjaaja Heslov’n asialliset kommenttiraidat.
Teksti: © 2010 Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA