Vuohia tuijottavat miehet

The Men Who Stare at Goats (2009)

| DVD
  • 3

Grant Heslov’n kevyt veijaritarina Yhdysvaltain armeijan kokeiluista paranormaalin alueella.

julkaistu 2010-08-01 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Kevin Spacey ja George Clooney
Kevin Spacey ja George Clooney 

KUVA 3

George Clooney
George Clooney 

KUVA 2

Jeff Bridges
Jeff Bridges 

KUVA 1

George Clooney ja Ewan McGregor
George Clooney ja Ewan McGregor 

Vuohia tuijottavat miehet

Ohjaus Grant Heslov
Näyttelijät George Clooney, Ewan McGregor, Kevin Spacey, Jeff Bridges, Rebecca Mader, Terry Serpico
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 92 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Vuohia tuijottavat miehet juliste

Tutkivan journalistin Jon Ronsonin kirja Vuohia tuijottavat miehet (2004) selvitti Yhdysvaltain armeijan 70-luvun lopulta alkaneita kokeiluja New Age -tekniikoiden sotilaallisessa hyödyntämisessä. Everstiluutnantti Jim Channonin kirjoittamasta First Earth Battalion -toimintamanuaalista alkoi muun muassa psykokineettisia voimia ja subliminaalista viestintää hyödyntävän, huippusalaisen “Jedi-sotilaiden” erikoisjoukon kouluttaminen.

Lähes uskomattomat kertomukset ovat enemmän kuin hullunkurisia anekdootteja, ne kytkeytyvät teemaan vainoharhaisen, salailuun perustuvan järjestelmän kyvysta tuottaa äärimmäisiä, joissain tapauksissa sairaalloisia tuloksia. CIA:n 50-luvun pahamaineiset LSD-kokeilut tai Irakissa käytetyt psykologiset kidutuskeinot aina Abu Ghraibiin saakka ovat osa samaa jatkumoa.

Loistavan Good Night and Good Luckin George Clooneyn kanssa käsikirjoittanut Grant Heslov on ohjannut Peter Straughanin käsikirjoituksesta kirjassa selvitettyjen tositapahtumien ympärille löyhästi kietoutuvan veijaritarinan, jossa toimittaja Bob Wilton (Ewan McGregor) ajautuu puolivahingossa Jedi-sotilas Lyn Cassadyn (Clooney) jäljille Irakin sotaan. Cassady selvittää Wiltonille päätarinaa ilmavoittavissa takaumissa vaiheitaan salaisen New Earth Armyn sotilaana.

Jouhevasti etenevän käsikirjoituksen dialogi on piikittelevää, välillä oivaltavaakin. Alku on lupaavan satiirinen ja päähenkilö sopivan surkuhupaisa Odysseus. Tarinan langat eivät kuitenkaan kietoudu yhteen ja loppua varten rakennettu lataus lässähtää mitäänsanomattomasti. Näyttelytyö pelastaa paljon ja elokuvan huumori on kuplivaa, hieman melankolisella pohjavireellä. Emotionaalisesti vilpittömin hetki koetaan siepatun irakilaismiehen ja päähenkilöiden välisessä lyhyessä keskustelussa.

Kuvat aavikolta ovat näyttäviä ja kontrastiksi Heslow pyrkii saamaan kaiken irti tähtiensä kasvoista puolilähikuvien runsaalla käytöllä. Tähtivoimassa Vuohia tuijottavat miehet ei jääkään toiseksi monelle. Jeff Bridges Channonin mukaan hahmoteltuna hippikouluttajana on nyt ja ollut ennenkin sopiva inspiroivan velttolijan rooliin. Kevin Spacey on ilkeä, Ewan McGregor pääosassa vivahteikas vaatimattomasti dramatisoidun roolin puitteissa ja George Clooney itseironisen hauska.

Suoria viittauksia Irakin sodan väärinkäytöksiin on ripoteltu matkan varrelle: musiikilla ja valoilla kiduttamista, yksityisen turvallisuusyhtiön toteuttama verilöyly irakilaisella bensa-asemalla. Elokuva alkaa kuvilla Bagdadin pommituksesta ja Bushin hallituksen mediasirkustempuista.

Poliittiseen näkökulmaan aiemmin panostanut Heslov-Clooney -kaksikko on tällä kertaa päätynyt kuitenkin turhan harmittomaan lähestymistapaan. Toteutus on valtavirtaisa ja suhtautuminen menneisiin ja nykyisiin väärinkäytöksiin lähinnä naureskeleva. Wiltonin loppumonologi pimeän puolen yliotteesta olisi viisi vuotta sitten saattanut olla taisteluhuuto, mutta nyt se kuulostaa korrektilta jälkiviisastelulta. Joukkomurhat ja kidutukset eivät tapaa olla parasta taustamateriaalia kevyesti kantaaottavalle viihde-elokuvalle.

DVD: Sandrew Metronomen julkaisun 2.35:1 -anamorfinen laajakuva on toisinaan kohiseva ja pikselöitymistä on hieman tavallista enemmän. 5.1 -DD -ääiraita on laadukas ja hyvin tasapainotettu.

Lisämateriaalina prosessikuvaus/haastattelukimara (7 min), hieman kiinnostavampi taustoitus Jon Ronsonin tekemään taustatyöhön ja elokuvaa innoittaneeseen todellisuuteen (11 min), poistettuja kohtauksia (4 min) sekä trailereita. Levyllä sekä kirjailija Jon Ronsonin että ohjaaja Heslov’n asialliset kommenttiraidat.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202