Helen Mirren ja Christopher Plummer ihastuttavat hienossa tragikomediassa, joka kertaa Tolstoin viimehetkiä.
Jay Parinin samannimiseen romaaniin (Tammi, 2008) pohjaava Viimeinen asema (2009) kertoo Leo Tolstoin viimeisistä vuosista tämän tuoreen sihteerin kautta. Mies astuu keskelle 1800-lukulaista hippikommuunia ja näkee aitiopaikalta suoraan suuren ajattelijan rakentaman ideologian taakse.
Valentin Bulgakov (James McAvoy) saapuu nuorena miehenä Tolstoin (Christopher Plummer) tilalle, jossa tämä elää lukuisten seuraajiensa kanssa. Yhdistävänä tekijänä on eräänlainen 1800-luvun hippiliike: Tolstoi on kasvissyöjä ja pasifisti, joka hakee oppeihinsa innostuksen Jeesuksesta mutta vastustaa kirkkoa.
Ylvään ideologian takana kuitenkin kuohuu. Herttuatar Sofia (Helen Mirren), joka on pysynyt miehensä rinnalla yli 40 vuotta, arvostaa pariskunnan työllä ansaitsemaa laadukasta elämää. Tolstoi taas voi huonosti yltäkylläisyydessä ja haluaa luopua kaikesta. Lisää ongelmia tuo kirjailijan uskollisin seuraaja, Vladimir Chertkov (Paul Giamatti), joka painostaa johtajaansa testamenttaamaan perintönsä koko Venäjän kansalle. Sofia yrittää estää miestään allekirjoittamasta sopimusta, joka tarkoittaisi loppua herttuattaren ylelliselle elämäntyylille.
Taloudellisten ristiriitojen ohella Bulgakov näkee eturivin paikalta sen, kuinka Tolstoin aatemaailma käytännössä toimii. Leimaava on kohtaus, jossa kirjailija itsekin myöntää kirjoittaneensa paljon kaikenlaista. Selibaatissa elävä Tolstoi muistelee seksikokemuksiaan lämmöllä eikä toisaalta pelkää jakaa petiä kumppaninsa kanssa. Myös kirjailijan uskolliset seuraajat tuntuvat valikoivan aatteesta vain ne elementit jotka tuntuvat läheisiltä – itseään säästäneen Bulgakovin käsitykset murenevat kun hän tutustuu viehättävään ja suorapuheiseen Mashaan (Kerry Condon).
Elokuvan voimavarana toimivat kokeneiden Mirrenin ja Plummerin roolisuoritukset. Konkarit tulkitsevat historiallisia hahmoja pilke silmäkulmassa, lopputulos on hurmaava yhdistelmä draamaa ja komediaa. Ohjaaja Michael Hoffmanin kokemus henkilöohjaajana näkyy siinä, kuinka hän antaa näyttelijöille tilaa. Eniten aikaa valkokankaalla viettää McAvoy, jonka suoritus onnistuu tasapainottelemaan hauskan ja uskottavan välillä.
Tolstoi-elämäkertaa odottaneet joutuvat pettymään: tarinan runko rakentuu aivan kirjailijan viimeisten hetkien varaan. Tolstoin ura kerrataan lyhyesti alkuteksteissä, itse käsikirjoitus keskittyy niihin ristiriitoihin, jotka miestä myöhemmällä iällä repivät. Keskiöön nostetaan erityisesti ambivalentti suhde Sofiaan ja se, kuinka epäreilusti tämä tuntuu miestään kohtaan käyttäytyvän.
Toisaalta Sofian positio on haastava: varallisuuteen tottunut porvari kokee elämäntyönsä – onhan vaimo tukenut miestään liki puoli vuosisataa, hoitanut kotia ja auttanut tekstien kanssa – uhatuksi, kun kaikki tuntuvat juonivan tätä vastaan. Kaiken huippuna oma mies ei kykene osoittamaan rakkautta kuin hetkittäin, vaikka talonpojat ja sisäköt lempivät kulisseissa kuin kanit.
Hoffmanin ohjaama ja käsikirjoittama Viimeinen asema erottuu edukseen kirjailijaelämäkertojen joukosta sillä, ettei se edes yritä olla sellainen. Tolstoin viimeisiin hetkiin pureutuessaan se malttaa keskittyä oleelliseen, ja kokeneiden Mirrenin ja Plummerin yhteistyö on puhdasta taikaa.
Lisämateriaalia on kiitettävästi. Poistettuja ja pilalle menneitä kohtauksia on 20 minuutin edestä, ja saman verran kestää jossakin Audin yleisötilaisuudessa järjestetty Christopher Plummerin haastattelu.
Lisäksi levyltä löytyy kaksi erillistä kommenttiraitaa: toisella puhuvat Plummer ja Mirren, toisella ohjaaja Hoffman. Sokerina pohjalla on elokuvan traileri. Valitettavasti ekstrat on tekstitetty vain italiaksi.
Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA