Viikset

La Moustache (2005)

| DVD
  • 3

Kohutun ranskalaiskirjailijan Emmanuel Carrèren kolmas kirja ja samalla kolmas elokuvasovitus Viikset kertoo miehestä, joka kohtaa myysteerisen identiteettikriisin. Hän päättää ajaa viiksensä pois, mu…

julkaistu 2006-03-01 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 2

Vincent Lindon
Vincent Lindon 

KUVA 1

Emmanuelle Devos ja Vincent Lindon
Emmanuelle Devos ja Vincent Lindon 

Viikset

Ohjaus Emmanuel Carrère
Näyttelijät Vincent Lindon, Emmanuelle Devos, Mathieu Amalric, Hippolyte Girardot, Cylia Malki, Denis Menochet
Maa Ranska
Pituus 87 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Les Films des Tournelles, Pathé Renn Productions, France 3 Cinéma, Centre National de la Cinématographie, Cofimage 16, Uni Etoile 2, Région Ile-de-France, Procirep, Canal, Fondation GAN pour le Cinéma ja TPS Star
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kohutun ranskalaiskirjailijan Emmanuel Carrèren kolmas kirja ja samalla kolmas elokuvasovitus Viikset (La Moustache, 2005 Ranska) kertoo miehestä, joka kohtaa myysteerisen identiteettikriisin. Hän päättää ajaa viiksensä pois, mutta ympärillä olevat ihmiset koittavat vakuuttaa ettei hänellä niitä ollutkaan. Miehen (Vincent Lindon) ja hänen vaimonsa (Emmanuelle Devos) ylemmän keskiluokan elämä joutuu koetukselle eikä asiat palaa enää ennalleen.

Kirjailijasta nyt myös ohjaajaksi siirtyneen Carreren kirjat Huviretki painajaisiin ja Valhe ovat myös tehty elokuvaksi, mutta mistään trilogiasta ei voida puhua, koska elokuvien lähtökohdat ovat niin erilaiset. Kaikkia kolmea elokuvaa tosin yhdistää outo tunne että jotain on tapahtumassa tai että kaikki ei ole niin kuin luulisi. Huviretki painajaisiin tarjoaa ainakin elokuvana melko vähän, mutta Valhe sen sijaan sitäkin enemmän. Se on piinaava ja raaka kuvaus keskiluokkaisen elämän romuttumisesta ja kaikki on kuvattu Hanekemaisella otteella. Viikset–elokuvassa on tietenkin sama psykologinen jännitys, muttei läheskään niin onnistuneesti kuin Valheessa.

Viikset–elokuvan tunnelmaa voisi kuvailla Kafkan ja Freudin psykoanalyysin sekoitukseksi. Mikään ei ole varmaa tai annettua, ei edes näyttelijöille. Kaikki palvelevat kysymyksiä herättävää tunnelmaa, jossa tärkempää ei ole tietää varmasti, vaan pohtia itse kysymystä. Vastauksien antaminen ei elokuvassa tule kuuloonkaan, mutta silti jotain konkreettista jäi kaipaamaan kokonaisuudesta. Kysymys kiehtoo, mutta ei kauan.

Julkaisukokonaisuutena Viikset-DVD on erittäin tyydyttävä. Ääni ja kuva toimivat hyvin eikä lisämateriaaleissa ole moittimista, joissa on erikoispätkät itse elokuvan teosta ja keskustelu leikkaajan ja ohjaajan välillä. Suurin ”lisämateriaali” on kuitenkin elokuvan mukana tuleva Viikset–kirja, jonka avulla katsoja voi vertailla tarinoita keskenään. Kaiken kaikkiaan tyydyttävä kokonaisuus ja viihdyttävä elokuva.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202