Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona (2008)

| BLU-RAY
  • 3

Vicky Cristina Barcelona on Woody Allenin ohjaama draama. Pääosissa mm. Javier Bardem ja Penélope Cruz.

julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 08.05. klo 20:08

KUVA 4

Penélope Cruz
Penélope Cruz 

KUVA 3

Javier Bardem ja Rebecca Hall
Javier Bardem ja Rebecca Hall 

KUVA 2

Javier Bardem ja Scarlett Johansson
Javier Bardem ja Scarlett Johansson 

KUVA 1

Rebecca Hall ja Scarlett Johansson
Rebecca Hall ja Scarlett Johansson 

Vicky Cristina Barcelona

Ohjaus Woody Allen
Näyttelijät Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penélope Cruz, Rebecca Hall, Patricia Clarkson, Chris Messina, Kevin Dunn
Maa Espanja / Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Mediapro, Gravier Productions, Antena 3 Films, Antena 3 Televisión ja Scanbox Entertainment Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Nuoret amerikkalaisneidot Vicky (Rebecca Hall) ja Cristina (Scarlett Johansson) ovat saapuneet Barcelonaan viettämään rentouttavaa lomaa espanjalaisesta taiteesta ja kulttuurista nauttien. Vicky viimeistelee väitöskirjaansa Katalonia kulttuurista ja Cristina vetää muuten vain henkeä epäonnistuneen lyhytelokuvan ohjauksen jälkeen.

Loma saa yllättävät käänteen, kun Juan Antonio-niminen taiteilija (Javier Bardem) lähestyy heitä ravintolassa ja pyytää kahta neitoa viettämään viikonloppua Oviedoon hänen kanssaan, ”nauttimaan hyvää ruokaa ja viiniä ja rakastelemaan”, kuten hän asian ilmaisee. Tuttuun ja turvalliseen elämään mieltynyt Vicki tyrmää Juan Antonion ehdotuksen suoralta kädeltä lähes pöyristyneenä, mutta seikkailuihin aina valmis Cristina hyväksyy kutsun heidän molempien puolesta. Niin tämä spontaani kolmikko hyppää lentokoneeseen ja viettää viikonlopun, joka sekoittaa heidän kesänsä ja ajatusmaailmansa pahemman kerran. Kuviot mutkistuvat entisestään, kun tilannetta saapuu hämmentämään Juan Antonin sekopäinen ex-vaimo Maria Elena (Penélope Cruz).

Woody Allenin neljäs Euroopassa valmistunut draama Vicky Cristina Barcelona on jälleen vahva teos vanhalta mestariohjaajalta. Heikomman 90-luvun jälkeen Woody Allen on 2000-luvulla käynyt läpi jonkinlaista renessanssikautta, ohjaten hienoja teoksia kuin Match Point ja Cassandra´s Dream.

Vicky Cristina Barcelona on eksoottisista ja epä-allenmaisista puitteista huolimatta puhdasta Allenia, niin teemoiltaan kuin tyyliltäänkin. Taas ollaan allenmaisten kysymysten äärellä: miten elää elämää, miten rakastaa? Mikä on oikein ja mikä väärin ja mihin suuntaan kenenkin pitäisi kulkea. Se tapa, jolla Allen elokuvaa kuljettaa on tyypillistä ohjaajalle, samoin tuo tapa, miten hänen kirjoittamansa henkilöhahmot suhtautuvat elämään ja ihmissuhteisiinsa. Dialogi on allenmaisen filosofista ja kauniisti kirjoitettu, ei koskaan hötkyilevää tai arkista.

Pääosanäyttelijät tekevät suurimmaksi osaksi hyvää työtä, varsinkin Javier Bardem ja Penélope Cruz (joka voitti roolistaan Oscar-pystin), joiden intohimoisen räiskyvä kemia herättää monet kohtaukset eloon sellaisella tulisuudella, jota ei yleensä Allenin elokuvissa nähdä. Melko tuntematon Rebecca Hall on myös erinomainen elämän suurien kysymysten äärellä riutuvana Vickinä, mutta Scalett Johansson on harmittavan laimea Cristinana. Cristinan kuuluisi hahmona olla kaksikosta se repäisevä ja intohimoinen – ainakin niin Allen näyttää tarinan kirjoittaneen – mutta Johansson ei saa hahmoaan koskaan syttymään.

Vicky Cristina Barcelona on taitavasti ohjattu ja näytelty romanttinen draama, joka tuottaa iloa eniten todennäköisesti romantiikan nälkäisille naisille ja Woody Allenin ohjausten ystäville. Elokuva on vankka ja huolellistakin katsomista kestävä teos Allenin vakuuttavassa 2000-luvun filmografiassa.

Blu-Ray: Valitettavasti Scanboxin Blu-Raylla ei ole minkäänlaisia extroja, joka on tyypillistä Woody Allen-elokuvan julkaisulle. Kuvaformaattina on laadukas 1.85:1 anamorfinen laajakuva. Levyn ainoana ääniraitana on uskomatonta kyllä Dolby Digital 3.0 – tyypillistä Woody Allenia!

Teksti: © 2008 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202