Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona (2008)

| BLU-RAY
  • 3

Vicky Cristina Barcelona on Woody Allenin ohjaama draama. Pääosissa mm. Javier Bardem ja Penélope Cruz.

julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 08.05. klo 20:08

KUVA 4

Penélope Cruz
Penélope Cruz 

KUVA 3

Javier Bardem ja Rebecca Hall
Javier Bardem ja Rebecca Hall 

KUVA 2

Javier Bardem ja Scarlett Johansson
Javier Bardem ja Scarlett Johansson 

KUVA 1

Rebecca Hall ja Scarlett Johansson
Rebecca Hall ja Scarlett Johansson 

Vicky Cristina Barcelona

Ohjaus Woody Allen
Näyttelijät Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penélope Cruz, Rebecca Hall, Patricia Clarkson, Chris Messina, Kevin Dunn
Maa Espanja / Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Mediapro, Gravier Productions, Antena 3 Films, Antena 3 Televisión ja Scanbox Entertainment Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Nuoret amerikkalaisneidot Vicky (Rebecca Hall) ja Cristina (Scarlett Johansson) ovat saapuneet Barcelonaan viettämään rentouttavaa lomaa espanjalaisesta taiteesta ja kulttuurista nauttien. Vicky viimeistelee väitöskirjaansa Katalonia kulttuurista ja Cristina vetää muuten vain henkeä epäonnistuneen lyhytelokuvan ohjauksen jälkeen.

Loma saa yllättävät käänteen, kun Juan Antonio-niminen taiteilija (Javier Bardem) lähestyy heitä ravintolassa ja pyytää kahta neitoa viettämään viikonloppua Oviedoon hänen kanssaan, ”nauttimaan hyvää ruokaa ja viiniä ja rakastelemaan”, kuten hän asian ilmaisee. Tuttuun ja turvalliseen elämään mieltynyt Vicki tyrmää Juan Antonion ehdotuksen suoralta kädeltä lähes pöyristyneenä, mutta seikkailuihin aina valmis Cristina hyväksyy kutsun heidän molempien puolesta. Niin tämä spontaani kolmikko hyppää lentokoneeseen ja viettää viikonlopun, joka sekoittaa heidän kesänsä ja ajatusmaailmansa pahemman kerran. Kuviot mutkistuvat entisestään, kun tilannetta saapuu hämmentämään Juan Antonin sekopäinen ex-vaimo Maria Elena (Penélope Cruz).

Woody Allenin neljäs Euroopassa valmistunut draama Vicky Cristina Barcelona on jälleen vahva teos vanhalta mestariohjaajalta. Heikomman 90-luvun jälkeen Woody Allen on 2000-luvulla käynyt läpi jonkinlaista renessanssikautta, ohjaten hienoja teoksia kuin Match Point ja Cassandra´s Dream.

Vicky Cristina Barcelona on eksoottisista ja epä-allenmaisista puitteista huolimatta puhdasta Allenia, niin teemoiltaan kuin tyyliltäänkin. Taas ollaan allenmaisten kysymysten äärellä: miten elää elämää, miten rakastaa? Mikä on oikein ja mikä väärin ja mihin suuntaan kenenkin pitäisi kulkea. Se tapa, jolla Allen elokuvaa kuljettaa on tyypillistä ohjaajalle, samoin tuo tapa, miten hänen kirjoittamansa henkilöhahmot suhtautuvat elämään ja ihmissuhteisiinsa. Dialogi on allenmaisen filosofista ja kauniisti kirjoitettu, ei koskaan hötkyilevää tai arkista.

Pääosanäyttelijät tekevät suurimmaksi osaksi hyvää työtä, varsinkin Javier Bardem ja Penélope Cruz (joka voitti roolistaan Oscar-pystin), joiden intohimoisen räiskyvä kemia herättää monet kohtaukset eloon sellaisella tulisuudella, jota ei yleensä Allenin elokuvissa nähdä. Melko tuntematon Rebecca Hall on myös erinomainen elämän suurien kysymysten äärellä riutuvana Vickinä, mutta Scalett Johansson on harmittavan laimea Cristinana. Cristinan kuuluisi hahmona olla kaksikosta se repäisevä ja intohimoinen – ainakin niin Allen näyttää tarinan kirjoittaneen – mutta Johansson ei saa hahmoaan koskaan syttymään.

Vicky Cristina Barcelona on taitavasti ohjattu ja näytelty romanttinen draama, joka tuottaa iloa eniten todennäköisesti romantiikan nälkäisille naisille ja Woody Allenin ohjausten ystäville. Elokuva on vankka ja huolellistakin katsomista kestävä teos Allenin vakuuttavassa 2000-luvun filmografiassa.

Blu-Ray: Valitettavasti Scanboxin Blu-Raylla ei ole minkäänlaisia extroja, joka on tyypillistä Woody Allen-elokuvan julkaisulle. Kuvaformaattina on laadukas 1.85:1 anamorfinen laajakuva. Levyn ainoana ääniraitana on uskomatonta kyllä Dolby Digital 3.0 – tyypillistä Woody Allenia!

Teksti: © 2008 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202