Veronika päättää kuolla

Veronica decides to die (2009)

| BLU-RAY
  • 2

Paolo Coelhon menestyskirjaan perustuva elokuva hetkissä elämisen vaikeudesta.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2010-03-10 / päivitetty 26.10. klo 18:06

KUVA 4

Jonathan Tucker ja Sarah Michelle Gellar
Jonathan Tucker ja Sarah Michelle Gellar 

KUVA 3

Sarah Michelle Gellar
Sarah Michelle Gellar 

KUVA 2

Jonathan Tucker ja Sarah Michelle Gellar
Jonathan Tucker ja Sarah Michelle Gellar 

KUVA 1

Sarah Michelle Gellar
Sarah Michelle Gellar 

Veronika päättää kuolla

Ohjaus Emily Young
Näyttelijät Sarah Michelle Gellar, Jonathan Tucker, Erika Christensen ja Florenzia Lozano.
Maa Yhdysvallat
Pituus 103 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Das Films, Future Films (USA office), Muse Productions, PalmStar Entertainment, Velvet Steamroller Entertainment ja Atlantic Film.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Veronika päättää kuolla kertoo hetkissä elämisen vaikeudesta ja täydellisen elämän illuusiosta. Elokuva perustuu menestyskirjailija Paulo Coelhon samannimiseen kirjaan.

Tarinan keskipisteessä on kuvankaunis Veronika. Hänen elämänsä on päällisin puolin täydellistä. Hänellä on menestyvä ura, unelma-asunto ja paljon ystäviä. Siitä huolimatta Veronika on onneton ja päättää eräänä päivänä tehdä itsemurhan. Yritys kuitenkin epäonnistuu ja nainen viedään mielisairaalaan toipumaan. Siellä hän saa tietää, että hänellä on enää vain muutama päivä elinaikaa. Kun kuolema on yllättäen lähellä, Veronika alkaa arvostaa elämää.

Elokuvan pääosaa näyttelee Buffy vampyyrintappaja-televisiosarjasta tunnetuksi tullut Sarah Michelle Gellar. Voisi kuvitella, että tuon roolin varjo seuraa Gellaria, mutta hän tekee Veronikana kelpo roolisuorituksen. Miespääosassa nähdään Jonathan Tucker, joka näyttelee onnistuneesti skitsofreenista Edwardia. Tarinaan on kirjoitettu mukaan vain vähän henkilöitä, joka lisää sen intensiteettiä.

Elokuvan tarina on sinänsä yksinkertainen. Siinä ei ole suuria juonenkäänteitä eikä siinä tapahdu paljoakaan. Tarinan hienous piilee siinä tunteessa, jonka se jättää jälkeensä. Elokuvan premissi, elä hetkessä, jää kummittelemaan mieleen päiviksi. Tämä ajatus on arvokas, mutta se ei yksin riitä kantamaan elokuvaa. Tarinaan jää kaipaamaan useampia kerroksia ja sukellusta ihmismielen pimeään puoleen. Elokuva antaa turhan silotellun kuvan itsetuhoisen naisen sisäisestä kamppailusta.

Veronika päättää kuolla on uskoakseni kirjana paljon vaikuttavampi kuin elokuvana. Elokuva antaa toki hieman ajattelemisen aihetta. Jokaisen meistä olisi syytä oppia elämään hetkissä. Tämä ajatus jää kuitenkin valitettavan keskeneräiseksi. Blu-rayn takakanteen valittu Sindad O’Connorin lainaus: “Fantastisin kirja, jonka olen koskaan lukenut”, kuvaa hyvin elokuvaa. Tämänkaltaisen aiheen filmatisointi vaatii onnistuakseen paljon enemmän kuin tämän elokuvan tekijöiden rahkeet riittävät.

Blu-ray: Atlantic Filmin julkaisu on teknisesti huippuluokkaa. 1080p teräväpiirtolaajakuva 2.35:1 kuvasuhteella on täysin häiriöntä ja myös äänet toistuvat (DTS-HD Master Audio) virheettömästi. On ilo katsella teknisesti näin hyvin tehtyä julkaisua.

Elokuvan lisämateriaalina on tuotantosuunnittelijan, kuvaajan ja ohjaajan haastattelut. Tekijöiden haastattelut valottavat elokuvan tekoprosessia, mutta lisämateriaalin tekninen toteutus ei ole kovin käyttäjäystävällinen. Kun lisämateriaalit klikkaa auki päävalikosta, ne alkavat suoraan ilman välivalikkoa. Lisäksi haastattelut näytetään yhteen putkeen. Haastatteluihin jää kaipaamaan suomenkielistä tekstitystä tai vähintään esittelytekstiä siitä, kuka puhuu. Myös ohjaajan jättäminen lisämateriaalin viimeiseksi ihmetyttää. Lisämateriaalit on saatavilla vain normaalipiirtona.

Teksti: © 2010 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202