Velvet Goldmine

Velvet Goldmine (1998)

| DVD
  • 3

Todd Haynesin glamrock-kuvauksen pääosissa nähdään Jonathan Rhys Meyers ja Ewan McGregor.

julkaistu 2011-05-30 / päivitetty 31.05. klo 19:07

KUVA 3

Ewan McGregor
Ewan McGregor 

KUVA 2

Jonathan Rhys Meyers
Jonathan Rhys Meyers 

KUVA 1

Christian Bale
Christian Bale 

Velvet Goldmine

Ohjaus Todd Haynes
Näyttelijät Jonathan Rhys Meyers, Evan McGregor, Christian Bale, Toni Collette, Eddie Izzard
Maa Iso-Britannia/Yhdysvallat
Pituus 124 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kokeilevan elokuvanteon parissa viihtynyt Todd Haynes herätti keskustelua musiikkielämäkertaelokuvalla jo 1998, vuosia ennen kauniisti tunnelmoivaa mutta mielipiteet jakanutta Bob Dylan -kuvaelmaa I’m Not There (2007). Velvet Goldmine, ohjaajansa kolmas pitkä elokuva, on fiktiivinen elämäkerta glamrock-muusikko Brian Sladesta (Jonathan Rhys Meyers) sekä hänen ihannoimastaan rock-tähti Curt Wildistä (Ewan McGregor), joiden urat lähtivät nousuun juuri Englannista alkaneen musiikkivallankumouksen kynnyksellä.

70-luvulla nuorison vallankumouksen kulta-ajan keskuksessa Lontoon villeillä kaduilla elänyt Arthur Stuart (Christian Bale) koki glamrock-huuman aivan sen ytimessä, fanittaen Sladea ja löytäen tämän jalanjälkiä seuraten myös oman identiteettinsä. Slade-fanien maailma järkkyy, kun palvottu tähti ammutaan lavalle kesken konsertin. Tapahtumaa todistamassa ollut Arthur viettää vuosia yrittäen unohtaa kyseisen tragedian, mutta murhan osoittautuessa lavastetuksi toimittajana työskentelevä Arthur lähetetään etsimään tarusta jotakin todellista.

Reissu muistojen polkua pitkin kymmenen vuotta myöhemmin vie toimittajan Sladen elämässä vaikuttaneiden ihmisten puheille. Haastatteluissa Arthur saa huomata, että glitter on karissut pois jo kauan sitten, ja sen alta on paljastunut karu arki vuosikausia kestäneiden loputtomien juhlien jälkeen. Slade on kadonnut jäljettömiin, ja hänen jälkeensä jättämät ihmiset ovat vuotaneet rankan elämäntavan jäljiltä tyhjiksi kuoriksi. Arthur kohtaa niin kaiholla menneitä muistelevan managerin (Eddie Izzard) kuin katkeroituneen ex-vaimonkin (Toni Collette). Muistojen palapelistä paljastuu kimalteenhohtoinen kuva kovimmasta musiikillisen vallankumouksen käynnistäjästä sitten Beatlesien.

Sladen vale-elämäkerta jää kuvakerronnan värien ja yliampuvan yleisilmeen dominoidessa ohueksi, mutta elokuvan pääpaino onkin viisaasti sijoitettu musiikkiin. Soundtrack on sähköinen yhdistelmä 60- ja 70-lukujen rock-klassikoita. Lähes tauotta soiva musiikki vie visuaalisella räiskyvyydellä ratsastavaa elokuvaa kivuttomasti eteenpäin. Mukana on kymmeniä tuttuja kappaleita, muun muassa Lou Reedin Satellite of Love ja T-Rexin Cosmic Dancer. Ewan McGregor ja Jonathan Rhys Meyers suorittavat komeasti itse lauluosuutensa, joka tuo esiintymiskohtauksiin lisäuskottavuutta.

Juoni hukkuu välillä fantasianomaisen kerronnan rivien väliin, mutta Haynesin musiikkielämäkerrat eivät pyri syväluotaamaan taiteilijan sielunmaisemaa, vaan esittämään omia tulkintoja ja asettamaan ne uudenlaisiin viitekehyksiin. Elokuva noudattaa kuitenkin loogista taitelijaelämäkertaelokuvan kaavaa aloittamalla juhlan täyteisistä huippuvuosista ja syöksykiertymällä loppua kohden kuluttavan elämäntyylin jättämien fyysisten ja psyykkisten jälkien kuvaamiseen.

Ewan McGregorin henkilöimä muotokuva maanisesta Curt Wildistä ja Toni Colletten kohtalokas entinen rouva Slade ovat elokuvan voimakkaimpia suorituksia. Myös aina loistava Christian Bale näyttää jälleen uuden puolen valtavan monipuolisesta skaalastaan. Pääosan Jonathan Rhys Meyers on eleissään tarkoituksellisesti turhan teatraalinen.

Mahtavan musiikin kuljettama elokuva on vaikuttava sukellus menneiden vuosikymmenien rock-messiaiden elämään, jotka ovat epäilemättä saaneet esikuvansa tosielämän rock-kukoista, Slade David Bowiesta ja Curt Wild Iggy Popista ja Kurt Cobainista. Tunnelman ja autenttisuuden voi melkein tuntea. Velvet Goldmine on tehokas elokuvallinen trippi, jonka sulattamiseen ei yksi katselukerta riitä.

DVD: Pan Visionin uudelleenjulkaisu DVD:stä näyttää ja kuulostaa hyvältä. Kuvaformaattina 4:3 PAL ja äänenä Dolby Digital 2.0. Lisämateriaaleista ei ole kotelossa minkäänlaista mainintaa, mutta levyltä löytyy vanha 25-minuuttinen making of, jolla puhuvat niin kaikki tärkeimmät näyttelijät kuin koko tuotantoryhmäkin. Tosin pitkähköltä tuntuva haastattelukooste on tyypilliseen tapaan katkottu osiin leikkaamalla väliin kohtuuttoman paljon katkelmia itse elokuvasta.

Teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202