Vapaa duunari

Vapaa duunari (1984)

| DVD
  • 1

Maatilan murheenkryyni liftaa kaupunkiin, työllistyy ja iskee silmänsä kotikylän tyttöön.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-06-04 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 4

Lilli Suomalainen, viinapullo ja Allan Tuppurainen
Lilli Suomalainen, viinapullo ja Allan Tuppurainen 

KUVA 3

Matti Ruohola, Irwin Goodman ja Allan Tuppurainen
Matti Ruohola, Irwin Goodman ja Allan Tuppurainen 

KUVA 2

Allan Tuppurainen ja Matti Ruohola
Allan Tuppurainen ja Matti Ruohola 

KUVA 1

Aimo Heino, Matti Ruohola ja Allan Tuppurainen
Aimo Heino, Matti Ruohola ja Allan Tuppurainen 

Vapaa duunari

Ohjaus Visa Mäkinen
Näyttelijät Allan Tuppurainen, Matti Ruohola, Lilli Suomalainen
Maa Suomi
Pituus 85 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1984-2009 Tuotanto Visa Mäkinen ja Pan Vision
  • Kuva 2
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Vapaa duunari

Roska-auteur Visa Mäkisen koko elokuvakatalogi tuotiin taannoin Pan Visionin toimesta DVD:lle, ja toimituskuntamme on vaihtelevalla menestyksellä kahlannut sitä läpi. Nyt suurennuslasin alle asettuu Mäkisen elokuvista seitsemäs, vuonna 1984 valmistunut Vapaa duunari, jonka alkuperäinen, pidempi nimi on “Vapaa duunari Ville-Kalle”.

Elokuvan nimisankari on Ville-Kalle (Allan Tuppurainen), vanhempiensa ja kolmen veljensä kanssa Mölsän maatilalla asuva nuori mies. Mäkisen tarinoille tyypillisesti Ville-Kalle on hitusen hidasjärkinen, joka johtaa tietenkin kommelluksiin. Mies on myös vankkumaton luonnonystävä, jonka vuoksi tämä pian ajautuukin vastakkain haulikkoa kantavan isänsä kanssa.

Ville-Kalle päätyy jättämään maatilan taakseen, ja lähtee kaupunkiin etsimään onneaan. Siellä vastaan tulevat Onni ja Lennart (Aimo Heino ja Matti Ruohola), joista jälkimmäinen päätyy Ville-Kallen mentoriksi. Töitä olisi saatava, kykykilpailuunkin osallistuttava, ja tähtäimessä on samaan hotelliin majoittunut kotikylän tyttö Liisa (Lilli Suomalainen).

Elokuvan henki tiivistyy näppärästi yhteen kohtaukseen. Ville-Kalle tulee katselleeksi, kuinka Liisa alkaa riisuutua suihkuverhon takana. Tytön siluetti piirtyy kuin Marilyn Monroen konsanaan, mutta nyt siivilänä ei ole puhtaan valkoinen verhokangas, vaan halpahallilta haiskahtava polyesterihirvitys. Eli kovasti yritetään imitoida isompia, mutta kyvyt tai keskittyminen eivät riitä ja lopputulos on, mitä on.

Sama puolivillaisuus näkyy mm. kömpelösti toteutetuissa lehtileikemontaaseissa, joissa Ville-Kallen orastavaa laulu-uraa pikakelataan lööppiotsikoilla ympäri maailman. Samat leikkeet toistetaan kahdesti, ikään kuin katsoja ei jaksaisi huomata.

Eikä ihme, vaikka ei jaksaisikaan. Allan “Allu” Tuppuraisen ainut muistettava kontribuutio elokuva- ja televisioviihteelle on Rölli – Mäkisen elokuvissa mies on hajuton ja mauton. Matti Ruohola koheltaa kuin pahinkin ADHD-tapaus, ja Irwin Goodman käväisee pari kertaa naurahtamassa. Mukana on myös Heikki Helakorpi väläyttelemässä imitaattorinkykyjään.

Lopussa on yllättävän osuvaa ja 2000-luvulla jälleen ajankohtaista ivaa elokuvien jatko-osia kohtaan. Kertoja lupailee elokuvalle jatkoa, ja trilogian tulee huipentamaan “Ville-Kalle 3D, jossa mukana myös haju”. Sitä odotellessa.

DVD: Pan Visionin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on 4:3 ja ääniraita 1.0 mono. Kuvanlaatu on täysin onneton, ääniraita vain marginaalisesti toimivampi. Vaan tuskinpa kumpikaan elokuvanautintoon juuri vaikuttaa.

Lisämateriaalina levyllä on miehen lapsekkuutta ja innovatiivisuutta puhuvien päiden kautta mainostava 20-minuuttinen dokkari sekä kuvagalleria. Ekstrat ovat samaa tavaraa kuin monella muullakin Mäkinen-kokoelman levyllä.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202