Ridley Scottin uusin elokuva Valheiden verkko vie meidät keskelle terrorismin vastaista taistelua.
Leonardo DiCaprio (The Aviator – Lentäjä, Veritimantti) esittää CIA:n agenttia Roger Ferristä, nuorta, mutta kokenutta joka paikan luutaa, joka lähetetään paikalle silloin, kun homma vaatii erikoisosaajaa. Hänen erikoisalansa on toiminta Lähi-idässä.
Kun Euroopassa tapahtuu sarja siviilikohteisiin suunnattuja pommi-iskuja, CIA-päällikkö Ed Hoffman (Russell Crowe, Gladiaattori, Kaunis mieli) lähettää Ferrisin Jordaniaan johtamaan operaatiota, jossa on tarkoitus soluttautua salaperäisen Al-Saleemin johtamaan terroristiryhmään. Tehtävä ei ole kuitenkaan lainkaan helppo, sillä syvällä soluttautumistehtävissä Ferris ei voi luottaa kehenkään, ei ehkä edes omaan pomoonsa.
Valheiden verkko on hyvin 2000-lukulainen elokuva (vrt. Syriana, War Inc, Rendition). Poliittisesta retoriikasta tutuksi tulleessa käsitteessä ”terrorisminvastainen sota” on tämänkin elokuvan perustukset, emmekä me länsimaalaiset selviä tästäkään kaksituntisesta ilman vakavaa vitsanvääntöä. Jälleen kyseenalaistetaan länsimaiden läsnäolo Lähi-idässä ja länsimainen suhtautuminen arabimaailmaan ja sen arvoihin ylipäätänsä. Vaikka arabitkaan eivät selviä ohjaaja Ridley Scottin ja käsikirjoittaja William Monahanin (käsikirjoitus perustuu David Ignatiuksen romaaniin) läksytyksestä puhtain paperein, suurin kritiikki suunnataan länsimaisten kyvyttömyyteen ja haluttomuuteen ymmärtää islamilaisia kulttuureja.
Oman osansa vitsasta saa myös kieroutunut amerikkalainen kaikkivaltias, CIA ja sen moraalittomat johtajat, jotka pyrkivät elokuvan mukaan turvaamaan USA:n intressit ympäri maailmaa keinoja kaihtamatta 24 tuntia vuorokaudessa, ympäri vuoden. CIA:n satelliittisilmä näkee taivaalta kaiken. Ketä tahansa voidaan tarkkailla koska tahansa – eikä kukaan ole turvassa.
Scottin ja Monahanin sanoma on epäilemättä vilpitön ja aivan ehdottomasti arvokas, mutta puettuna tällaiseksi uskomattomaksi trilleri-draama-toimintaelokuvaksi tuo sanoma tuntuu liian tutulta ja pinnalliselta. Se ei lahjoita keskusteluun mitään, mitä esim. Syriana ei olisi jo tehnyt kolme vuotta sitten. Kaiken lisäksi koko elokuva on niin korkealentoisen mielikuvituksellinen ja juonenkäänteiltään epärealistinen, että sitä on vaikea ottaa vakavasti.
Hyvä, ei siis oteta Valheiden verkkoa vakavasti, vaan suhtaudutaan siihen kevyesti maailmanpolitiikka, lännen ja idän välisiä kulttuurillisia ja poliittisia konflikteja kommentoivana toimintatrillerinä. Sellaisena Valheiden verkko nimittäin toimii erinomaisesti. Tarina on itsessään uskomattomuudestaan huolimatta viihdyttävä ja mukaansatempaava. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on harvakseltaan, mutta sitten kun paukkuu, niin paukkuu kunnolla. Elokuvan toimintakohtaukset näyttävät harvinaisen realistisilta.
Myös henkilöhahmojen välisiä jännitteitä riittää alusta loppuun, ja monipuolinen henkilögalleria pitää tarinan kiinnostavana loppuun saakka. Jopa aluksi päälle liimatun oloiselta vaikuttava romanssi Roger Ferrisin ja jordanialaisen sairaanhoitajan Aishan (jota näyttelee lahjakas iranilainen näyttelijätär Golshifteh Farahani, elokuvan helmi) välillä alkaa lopulta tuntua oleellisesti tarinaa rikastuttavalta kuviolta, vaikka elokuva ei sitä olisi välttämättä kaivannutkaan.
Elokuvan keskeisiä henkilöitä esittävät DiCaprio ja Crowe näyttelevät rutiininomaisesti, mutta sujuvasti. Varsinkin DiCaprio jatkaa mielenkiintoisten roolisuoritustensa putkea kovanaamaisena CIA-agenttina, joka alkaa vähitellen kyseenalaistaa virastonsa metodeja ja tarkoitusperiä.
DiCaprion hahmo toiminee tässä jonkinlaisena liikuttavan kömpelönä symbolina siitä, että mikään ei ole vielä meille moukkamaisille länsimaalaisillekaan liian myöhäistä.
Teksti © 2008 Antti Honkala
Blu-Ray: Warner Home Video Finlandin blu-ray kiekko on kuvanlaadultaan (2.40:1) nykystandardien kärkeä: värit ovat kirkkaat ja pienimmätkin yksityiskohdat piirtyvät ruudulle terävinä. Ääniraidaksi voi valita joko perusvarman DD 5.1:n tai järeämmän Dolby TrueHD 5.1:n jonka toteutus on niinikään ensiluokkainen. Etenkin toimintakohtauksissa surround-elämys on huikeaa. Valheiden verkko sisältää paljon dialogia, joka ei missään vaiheessa huku taustahälyyn.
Lisämateriaaleja on minuuttimääräisesti paljon. Toteutustapa on ohjaaja Scottin tyylille uskollisesti hieman jäykähkö, mutta erittäin informatiivinen. Actionable Intelligence on liki puolitoistatuntinen (80 min), osiin jaettu ekstrakokonaisuus, jonka voi katsoa elokuvan sisällä tai myöhemmin menu-valikon kautta. Materiaali syventää tiettyjen kohtausten tekoa pikkutarkasti.
Interactive Debriefing on lyhyempi kokonaisuus (19 min), jonka järjestyksen katsoja voi itse muokata. Haastattelukoosteessa ohjaaja Scott sekä pääosan esittäjät (DiCaprio ja Crowe) kertovat näkemyksiään elokuvan teemoista.
Levy sisältää myös muutaman ylimääräisen, itse elokuvasta poistetun kohtauksen sekä vaihtoehtoisen, ja aavistuksen imelän, lopun (yht. 15 min). Kohtaukset voi katsoa myös ohjaajan kommenttien kera.
Viimeinen ekstra on ohjaaja Scottiin, käsikirjoittaja William Monahanin ja alkuperäisteoksen kirjoittajan David Ignatiuksen yhteinen kommenttiraita, joka on yllättäen hieman raskasta kuunneltavaa, mutta sitäkin tietopitoisempaa. Paikoitellen trio kommentoi aivan jotain muuta kuin parhaillaan näkyvää kohtausta, mikä on kyllä kieltämättä jo hivenen häiritsevää. Välillä on myös vaikea havainnoida kuka kolmikosta on äänessä.
Ekstroja ei ole tekstitetty suomeksi, mutta ne esitetään pääosin teräväpiirtona.
Mainittakoot vielä, että elokuva sisältää latauskoodin, jolla Valheiden verkon voi käydä imuroimassa ihan laillisestikin omalle koneelleen.
BRD Teksti © 2009 Lasse Lepola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA