Vähän kunnioitusta

Vähän kunnioitusta (2010)

| DVD
  • 3

Suomalaisdraama kertoo kehitysvammaisista nuorista ja heidän halustaan itsenäistyä.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2011-01-28 / päivitetty 29.01. klo 12:12

KUVA 4

Omaa rahaa hankkimassa
Omaa rahaa hankkimassa 

KUVA 3

Elena Leeve ja Joonas Saartamo
Elena Leeve ja Joonas Saartamo 

KUVA 2

Outi Kero ja Asko Vaarala
Outi Kero ja Asko Vaarala 

KUVA 1

Outi Kero
Outi Kero 

Vähän kunnioitusta

Ohjaus Pekka Karjalainen
Näyttelijät Outi Kero, Kari-Pekka Toivonen, Svante Martin, Elena Leeve, Asko Vaarala, Inkeri Kivimäki, Heikki Hela, Miia Lindström, Sami Helle, Aapo Ahtola
Maa Suomi
Pituus 93 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Meguru Production, YLE ja Walt Disney Studios Motion Pictures Finland.

Suomalainen elokuvauutuus, Vähän kunnioitusta, kertoo kehitysvammaisista nuorista ja heidän elämästään uudistusmielisessä asuntolassa. Lisäksi sen pyrkimys on oikoa kehitysvammaisuuteen liittyviä vääriä käsityksiä.

Tarinan päähenkilö on Siiri (Outi Kero), joka pääsee vihdoin muuttamaan omilleen isänsä luota. Siirin kohdalla se tarkoittaa muuttoa kehitysvammaisille nuorille tarkoitettuun asuntolaan, jossa oleilevat asukkaiden lisäksi ohjaajat. Siirin kautta käsitellään kehitysvammaisten nuorten halua itsenäistyä, oikeutta rakastaa ja toivetta löytää oma paikkansa maailmasta. Myös yhteiskunnan suhtautumista erilaisuuteen sivutaan vahvasti.

Pekka Karjalaisen ohjaaman elokuvan aihe on yhteiskunnallisesti tärkeä. Onkin hienoa, että on uskallettu tarttua aiheeseen, josta puhuminen on jonkinasteinen tabu. Leena Virtasen käsikirjoitus on huolella laadittu ja tarinan henkilöhahmot ovat uskottavia. Katsojalle välittyy tarinasta paljon tunteita.

Vähän kunnioitusta on erityislaatuinen tuotanto. Koekuvausten kautta liki sadan kehitysvammaisen henkilön joukosta valikoituivat päähenkilöt. Amatöörinäyttelijöillä oli lähes vuoden kestävä koulutus- ja harjoittelujakso ennen varsinaisten kuvausten alkua, jonka aikana heidän kouluttajanaan toimi näyttelijä Inkeri Kivimäki. Ammattilaisnäyttelijät, muiden muassa Kari-Pekka Toivonen, Asko Vaarala, Elena Leeve,Svante Martin ja Heikki Hela, astuivat mukaan vasta myöhemmässä vaiheessa.

Lähes kaikki elokuvan kohtaukset olivatkin valmiiksi harjoiteltu, kun kuvaukset alkoivat toukokuussa 2009. Ahkera harjoittelu näkyy lopputuloksessa. Näyttelijöiden luontevaa työskentelyä on ilo seurata ja äkkiseltään luulisi, että he kaikki ovat ammattilaisia. Erityisen hienon roolisuorituksen tekevät pääosaa esittävä Outi Kero ja nuorten ohjaajaa Patea näyttelevä Kari-Pekka Toivonen.

Kehitysvammaisuuteen liittyy paljon ennakkoluuloja, joita tämä elokuva pyrkii onnistuneesti vähentämään. Kehitysvammaisista annetaan usein yltiöpositiivinen kuva. Nyt siihen ei kuitenkaan sorruta siihen vaan pyritään kuvaamaan kehitysvammaiset henkilöt mahdollisimman realistisesti. He ovat aika ajoin ihania, mutta joskus myös huonotuulisia. On upeaa, että elokuvassa uskalletaan rohkeasti käsitellä myös kehitysvammaisten seksuaalisuutta ja tarvetta tulla hyväksytyksi. Sanoma välittyy selvästi: kehitysvammaiset ovat tasavertaisia ihmisiä.

Vähän kunnioitusta on pieni suuri elokuva, jonka kaltaisia pitäisi tehdä enemmän. Se saa katsojan pohtimaan omaa asennettaan kehitysvammaisuuteen ja ylipäätään erilaisuuteen. Kyllä meistä jokainen tarvitsee vähän kunnioitusta.

Teksti: © 2010 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202