Vaarallinen tehtävä III

Mission: Impossible III (2006)

| DVD
  • 2

Ethan Hunt (Tom Cruise) on jättänyt kenttähommat sikseen ja menossa naimisiin. Hiljaiselon viettäminen sujuu uusia kykyjä kouluttaessa. Paluu menneeseen kuitenkin alkaa puhelinsoitosta ja lähimarketis…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-18 / päivitetty 03.07. klo 11:11

KUVA 3

Tom Cruise saa miettimistä
Tom Cruise saa miettimistä 

KUVA 2

Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman 

KUVA 1

Tom Cruise ja Michelle Monaghan
Tom Cruise ja Michelle Monaghan 

Vaarallinen tehtävä III

Ohjaus J.J. Abrams
Näyttelijät Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Ving Rhames, Michelle Monaghan, Jonathan Rhys Meyers, Maggie Q, Laurence Fishburne, Bahar Soomekh, Keri Russell
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 126 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Paramount Pictures ja Cruise/Wagner Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jokaisesta ovesta ja ikkunasta tippuu tänä päivänä menestyselokuvien jatko-osia. Vaarallinen tehtävä ei ole poikkeus sääntöön. Vaan kuka enää muistaa saman nimistä tv-sarjaa 60-70 lukujen taitteesta? Se oli aikaa jolloin jokaisessa osassa oli mielenkiintoinen ja omaperäinen tarina pohjautuen tuon aikakauden kireisiin vakoilutunnelmiin ja kaksoisagentteihin. Brian De Palman ensimmäinen elokuvaosa teki sarjalle kunniaa tältä osin ja on siksi, ainakin minulle, ”se ainoa oikea”. Alkuperäiseen sarjaan tutustuminen ei olisi missään nimessä ollut pahitteeksi myöskään teatteriversio Vaarallinen tehtävä III:n (Mission: Impossible III, 2006 Yhdysvallat) tekijöille.

Salainen agentti Ethan Hunt (Tom Cruise, Minority Report) on jättänyt kenttähommat sikseen ja menossa naimisiin. Hiljaiselon viettäminen sujuu uusia kykyjä kouluttaessa. Paluu menneeseen kuitenkin alkaa puhelinsoitosta ja lähimarketista noudetusta tehtävänauhasta. Vaarallinen asemeklari Owen Davian (Philip Seymour Hoffman, Capote) on kaapannut Huntin kouluttaman naisagentin. Syyllisyydentuntoa tai ei, mutta Hunt päättää lähteä tutun ryhmän mukaan vaaralliseen pelastustehtävään. Vaimoke jää autuaan tietämättömänä lakanoiden väliin odottelemaan miestään, jonka luulee olevan ihan normaalissa päivätyössä.

Tarinaan on jälleen mahdutettu ”salajuonia”, vaijerin varassa kiipeilyä ja näyttävää pauketta. Kuvausryhmät saivat toteuttaa itseään aidoissa kohteissa, kuten Roomassa ja Shanghaissa, mutta lopputulos on tv-ohjaaja J.J. Abramsin tyylille uskollista grafiikkanäpertelyä. Toteutus on itse asiassa täysin vastaavaa kuin Abramsin luomassa Alias tv-sarjassa eikä tv-puolella kannuksensa luonut ohjaaja keksi mitään uutta ideaa käytettäväksi Vaarallisessa tehtävässä. Sitä saa mitä tilaa, voisi joku tokaista ja se pitääkin erittäin hyvin paikkansa.

Toimintaa Vaarallisesta tehtävästä siis yhä löytyy. Tehosteissa ja stunteissa ei säästellä, viimeisintä teknologiaa käytetään ja näytetään. Kaikki muutkin perusvälineet, kuten kasvomaskit, ovat yhä käytössä. Ylenpalttista action-mäiskettä tuetaan pikkukivalla small talkilla: Massiivinen Ving Rhames pääsee läpänheitossa esiin, muutenkin kuin kokonsa puolesta. Kaikkein parhaan kaskun kertoo kuitenkin Cruise itse. ”Tapa minut tai kuolen!”. Tyypillisiä Abramsin ideoimia, puolitahattomia vitsejä viljelläänkin ahkerasti. Kaikki tämä on kuitenkin nähty ennenkin. Jääkaapilla on hyvää aikaa käydä eikä mitään tärkeää jää näkemättä. Se jos mikään on mielestäni todella huolestuttavaa! Tällainen on kuitenkin leffakansan mieleen, ainakin lipputuloilla mitattuna.

Näyttelijäpuolella skientologiaan hurahtanut Tom Cruise tekee kaikkensa, joskin hölmistyneen agenttiparan rooli sujuu Tompalta jo luonnostaan. Asekauppiaana vihastusta herättävä Seymour Hoffman on hyvä kiinnitys, sillä hän saa olemattomistakin aineksista kokoon melkoisen roolihahmon. Yhtä uskollisesti Abrams on jakanut armopaloja luottonäyttelijöilleen, kuten Greg Grunbergille: Niin mainio näyttelijä kuin Grunberg onkin, hänen naamansa vilahduskin tuo ikuisesti mieleen Aliaksen kaikki tuotantokaudet.

Kun tv:n sammuttaa tulee hyvin, hyvin tyhjä olo. Kaksi tuntia katosi ja käteen ei jäänyt juuri mitään. Sankari pelasti taas puoli maailmaa, pääpahis olikin se jota vähiten veikkasit ja paitsiossa elänyt vaimo oli vain tyytyväinen kun totuus selvisi. Edes miljoonan voltin sähköisku ei lannistanut Ethan Huntia ja tuskin lannisti tekijöitäkään, sillä yhtä varmasti kuin aurinko nousee huomenna, myös nelososa on tuloillaan. Saammeko jo silloin nähdä eläkeikään ehtineen Tompan kiikkumassa pitkin poikin vuoren seinämiä?

teksti: © 2006 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202