Uskomatonta

Religulous (2008)

| DVD
  • 3

Bill Maherin ristiretki eri uskontoja vastaan toimii paremmin komediana kuin dokumenttina.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-04-08 / päivitetty 07.08. klo 18:06

KUVA 4

Bill Maher
Bill Maher 

KUVA 3

Bill Maher
Bill Maher 

KUVA 2

Bill Maher ja Jeesus
Bill Maher ja Jeesus 

KUVA 1

Larry Charles ja Bill Maher
Larry Charles ja Bill Maher 

Uskomatonta

Ohjaus Larry Charles
Näyttelijät Bill Maher
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Thousand Words ja Sandrew Metronome
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Uskomatonta

Yhdysvalloissa laajalti tunnettu mutta suomalaiskatsojille melko outo Bill Maher on stand up -esityksistään tutuksi tullut koomikko, joka on sittemmin juontanut pariakin keskusteluohjelmaa: viimeisimpänä parhaillaan HBO:lla pyörivä Real Time with Bill Maher. Kyseessä on suorana lähetettävä ja sensuroimaton talk show, jossa Maher vieraineen ruotii ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä usein varsin kärkevään sävyyn.

Kömpelön sanaleikin nimeensä sisällyttävä Uskomatonta (Religulous) jatkaa Maherin fanien riemuksi hänen tuttua linjaansa. Larry Charlesin (Borat, tuleva Brüno) ohjaama dokumentti seuraa Maherin ristiretkeä järjestäytynyttä uskontoa vastaan sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Koomikko matkaa ympäri maailman ja haastattelee niin peruskristittyjä, evankelistoja, katolisia, mormoneja, juutalaisia kuin muslimejakin, vieden meidät samalla Floridan uskisteemapuistoista Vatikaanin kautta aina Lähi-itään asti.

“He is God. Are you?”

Maher on luonteeltaan persoona, joka jakaa katsojat tiukasti kahtia. Toisia miehen häpeilemättömän aggressiivinen ja kärjistetty puhetyyli viihdyttää, toiset se varmasti ajaa raivon partaalle. Maher ei edes esitä pyrkivänsä objektiivisuuteen, ja diplomaattia hänestä ei saa tekemälläkään. Mies puhuu röyhkeästi haastateltaviensa päälle, puskee omia ideologioitaan ja tyrmää kaikki Raamatun teksteihin perustuvat vastaväitteet suoralta kädeltä. Maher ei uskomuksiin luota, vaan perustaa maailmankuvansa tarkan tieteellisiin tutkimustuloksiin.

Elokuvaa onkin turha lukea puhtaana dokumenttina, vaan se on luonteeltaan lähempänä ohjaaja Larry Charlesin aiempaa Boratia. Molemmissa fokus on tietyn kansanosan kustannuksella hupailussa äärimmäisten esimerkkien kautta. Vaikka Maherin teksti on pehmeämpää ja informatiivisempaa, puskee hänestäkin koomikko ja esiintyjä esiin pahemmin kuin Michael Mooresta konsanaan. Ja vaikka taitavalla leikkauksella on varmasti osansa kokonaisuudessa, on Maherilla silti lyömätön kyky saattaa haastateltavansa sanattomiksi. Sanavalmis mies kääntää alinomaa keskustelukumppaniensa ajatukset kömpelöiksi vitseiksi tai tyrmää ne pirullisen yksinkertaisella faktatiedolla.

Haastateltavien lista on juuri niin värikäs kuin sopii odottaakin. Herkullisia keskusteluita käydään niin homoudesta parantuneen ja ex-lesbon kanssa avioituneen miehen kuin Amsterdamissa majailevan kannabisuskonnon perustajankin kanssa. Mainittujen ohella Maher saa legendaarisia lausahduksia irti myös amerikkalaisesta uskis-senaattorista, Jeesusta teemapuistossa näyttelevästä himokristitystä sekä evankelistojen tiedekeskusta johtavasta kaulaparrasta. Senaattori tokaisee ettei “senaattoriksi tullakseen tarvitse läpäistä älykkyystestiä”, ja tiedekeskuksen pomo laukoo Maherille viimeisenä oljenkortenaan “Hän on Jumala. Oletko sinä?”. Maherilla on kadehdittava kyky saattaa ihmiset naurunalaisiksi sortumatta suoraan pilkkaamiseen. Huvittavia hetkiä koetaan myös juutalaisten teknologiamajassa, jossa tiedemiehet kehittävät keinoja joilla kiertää sapatin käskyt. Lepopäivänä kun on kiellettyä painaa nappulaa, ovat miehet keksineet rakentaa napittoman hissin ja puhelimen. Tosiaankin Uskomatonta.

Löytyy huumorin ja huvittavien anekdoottien alta sentään teesi, joka on syytä ottaa vakavasti: moni uskonto ennakoi maailmanloppua, mutta tämä sinänsä järjetön ajatus on vaarana toteutua nimenomaan niiden toimien vuoksi, joihin eri uskonnot jäseniään puskevat. Kristinusko ja islam etunenässä pyörittävät retoriikaltaan tehokkaan henkijärjestelmänsä voimin miljardien eurojen arvoista sotaa, joka uhkaa pyyhkiä ihmiskunnan maan päältä ja syöstä syntiset helvetin liekkeihin. Tämä ajatus uskontojen maailmanlopuista itsensätoteuttavina ennustuksina kiteytyy elokuvan lopetuksessa, joka on välähtävine kuvineen häpeilemättömän suoraa uskonnonvastaista propagandaa.

Vahvasti uskonnollisia elokuva on ja tulee varmasti suututtamaan. Toisaalta Maher ei aina piirrä myöskään ateisteista järin positiivista kuvaa, sortuen päällepuhumiseen ja yhtä simppelien totuuksien laukomiseen kuin spektrin toinenkin laita. Mutta ainakin Uskomatonta saa katsojan ajattelemaan, mikä ei ole komediana itseään markkinoivalta elokuvalta ollenkaan hassumpi saavutus.

DVD: Sandrew Metronomen levyn kuvaformaatti on anamorfinen 1.78:1 laajakuva, ja ääniraidan virkaa toimittavat DTS ja Dolby Digital 5.1. Levyllä ei ole lainkaan ekstroja.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202