Universal Soldier: Regeneration

Universal Soldier: Regeneration (2009)

| DVD
  • 3

Jean-Claude Van Damme ja Dolph Lundgren kohtaavat. Täyttä toimintaa, ruumiita kuin sotakentällä.

julkaistu 2010-06-21 / päivitetty 25.10. klo 11:11

KUVA 4

Jean-Claude Van Damme
Jean-Claude Van Damme 

KUVA 3

Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme
Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme 

KUVA 2

Andrei Arlovski, Jean-Claude Van Damme
Andrei Arlovski, Jean-Claude Van Damme 

KUVA 1

Dolph Lundgren
Dolph Lundgren 

Universal Soldier: Regeneration

Ohjaus John Hyams
Näyttelijät Andrei Arlovski, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme, Mike Pyle
Maa Yhdysvallat
Pituus 92 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Foresight Unlimited, Signature Pictures, Baumgarten Management and Productions, Unisol 3 Distribution ja FS Film Oy.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ultimate Soldierissa (1992) ottelivat aikansa tunnetuimmat action-tähdet: ruotsalainen Dolph Lundgren ja belgialainen Jean-Claude Van Damme. En käytä roolinimiä, sillä nämä näyttelijät ovat tuotemerkkejä, toistuvan perushahmon esittäjiä.

Universal Soldier: Regeneration (2009) on asetelmana paluu vanhaan. Yllättäen se on miesten väkivaltaisin elokuva, jossa ruumisröykkiö kasvaa kuin Rambossa (2008). Camp on minimoitu, elokuva on henkisesti kylmä. Miljöönä toimiva bulgarialainen terästehdas on ruosteinen mutta komea kummitustalo.

Ultimate Soldierissa sodassa kuolleita herätettiin henkiin jatkamaan palvelustaan täydellisinä sotilaina. Ongelma oli siinä, että poispyyhityksi luultu identiteetti alkoi puskea esiin: toisensa Vietnamissa tappaneet viholliset Van Damme ja Lundgren jatkoivat sotaa nykyajassa.

Kyse on samoista mielen ja kehon liitoksen sekä sotalaitoksen hirmuvallan teemoista kuin Paul Verhoevenin reaganismin summauksessa RoboCop (1987), muttei yhtä hienoviritteisesti ilmaistuna.

Nykypäivän valtapolitiikkaan sidottu elokuva tapahtuu Tsernobylin ydinvoimalassa. Radioaktiivisen myrkkypilven luodakseen terroristit uhkaavat räjäyttää reaktorin ellei Venäjä vapauta poliittisia vankeja. Terroristit ovat selvästi tsetseenejä tai vastaavia kaukasukselaisia sissejä. Venäjän presidentti, jonka lapset on kaapattu, näyttää taas Vladimir Putinilta.

Terroristeilla on apunaan jenkkien sotilasprojektia aiemmin hoitanut tohtori, joka suuruudenhulluudessaan on loikannut myymään palvelujaan pimeille markkinoille. Kynäniskan pinttymä on luoda supersotilaiden armeija, jolla kompensoida omaa heikkouttaan.

Supersotilaiden vanhinta vuosikertaa edustava Van Damme kaivetaan esiin estämään uusin katastrofi, mikä on eräs pääteemoista. Miestä on viime vuodet kuntoutettu tappajasta siviiliksi, mutta toiminta on ollut puhdasta idealismia. Peto vapautuu häkistä vaivattomasti.

Toinen teemoista on laina ensimmäisestä ja parhaimmasta Terminatorista (1984). Lyömättömästä koneesta mittaa ottaa pelkkä ihminen, joka voiman ohella turvautuu älykkyyteen. Vastakkain asettuvat näyttelijät, ihmissotilaana Mike Pyle ja supersotilaana Andre Arlovski, ovat molemmat vapaaottelijoita.

Sota on lopulta aaveiden sota. Van Damme ja Lundgren ovat maailman yksiulotteisesti näkeviä kuolleita, Frankensteinin hirviöitä. Heidän eeppinen yhteenottonsa on näyttävämpi kuin aloitusosassa. Läpi seinien ja ikkunoiden vievän nujakoinnin päätös on harvinaisen äkkiväärä, kuin osoitus genren/maailman suunnan käännöksestä.

Elokuvasta on riisuttu kaikki epäolennainen. Mukana ei ole pakollista rakkaustarinaa. Iskulauseiden sijaan puhuvat aseet. Politiikka jää kuriositeetiksi. Se on häpeilemätöntä toimintaa, jossa puolitiehen jää sankarieetoskin: lopuksi pelastaja pakenee, vain armeija voittaa — jälleen.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut FS Film. Teknisesti julkaisu on moitteeton — kuva on 16:9 anamorfinen / 2.35:1 ja ääniraitana Dolby Digital 5.1 englanti. Lisämateriaalina on suomeksi tekstitetty ja aika hauska 18-minuuttinen dokumentti elokuvan kuvauksista. Van Damme on showmies. Osansa kiitoksesta saavat myös pähkähullut bulgarialaiset stunttimiehet, jotka laittoivat itsensä likoon.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202