Tyttö sinä olet tähti

(2005)

| DVD
  • 3

Dome Karukosken hieno esikoiselokuva saatavana nyt myös Blu-Ray & DVD-Combona.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2009-08-19 / päivitetty 24.08. klo 21:09

KUVA 4

Päänäyttelijät, ohjaaja Dome Karukoski ja käsikirjoittaja Pekko Pesonen elokuvan kuvauksissa
Päänäyttelijät, ohjaaja Dome Karukoski ja käsikirjoittaja Pekko Pesonen elokuvan kuvauksissa 

KUVA 3

Pamela Tola
Pamela Tola 

KUVA 2

Samuli Vauramo, Jussi Nikkilä ja Pamela Tola kolmiodraaman keskiössä.
Samuli Vauramo, Jussi Nikkilä ja Pamela Tola kolmiodraaman keskiössä. 

KUVA 1

Samuli Vauramo ja Pamela Tola
Samuli Vauramo ja Pamela Tola 

Tyttö sinä olet tähti

Ohjaus Dome Karukoski
Näyttelijät Pamela Tola, Samuli Vauramo, Eero Milonoff, Jussi Nikkilä, Elena Leeve, Mikko Leppilampi, Mikko Kouki
Maa Suomi
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Helsinki Filmi Oy ja Sandrew Metronome
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Tyttö, sinä olet tähti -elokuva kertoo tarinan musiikin tekemisestä, unelmista ja elämän valinnoista. Elokuvan keskiössä on kaksi nuorta eri maailmoista. Keskiluokkaisen perheen kiltti tyttö Nelli (Pamela Tola) laulaa kuorossa, mutta perhe odottaa hänen hakevan opiskelemaan lääkäriksi. Katujen kasvattama Sune (Samuli Vauramo) on puolestaan päivät töissä maalitehtaalla, jotta voi tehdä juuri sellaista musiikkia kuin haluaa. Sunella on Rap-bändi yhdessä kavereidensa Kondiksen (Joonas Saartamo) ja Isukin (Eero Milonoff) kanssa. Sunen ja Nellin tiet kohtaavat, kun Nelli päättää tehdä demon ja tarvitsee siihen apua.

Tyttö sinä olet tähti on ohjaaja Dome Karukosken esikoiselokuva ja samalla hänen lopputyönsä Taideteollisessa korkeakoulussa. Elokuva sai useita palkintoehdokkuuksia ja se voitti muun muassa Amanda-palkinnon vuonna 2005 parhaana pohjoismaisena esikoiselokuvana. Elokuva nosti ohjaajansa ja näyttelijänsä suomalaisen elokuvan tähtikaartiin.

Tyttö sinä olet tähti-elokuvan tarinaa kerrotaan päähenkilöiden Nellin ja Sunen kautta. Nellin perheen ja poikaystävän avulla tuodaan vahvasti esille ulkopuolisten asettamat suuret odotukset nuorta Nelliä kohtaan. Häneltä odotetaan kunnollista uraa, taloudellisesti tyydyttävää parisuhdetta ja järkivalintoja. Sunen lähimmät henkilöt, parhaat kaverit, ovat lähiön kasvatteja. Sunelle on elämässä yhteiskunnan odotuksia tärkeämpää, että hän saa tehdä musiikkia ja elää elämäänsä muutoinkin omilla ehdoillaan. Nellin ja Sunen maailmojen ero tuodaan hyvin esille heti alkukohtauksista lähtien. Henkilöiden rakentaminen on jätetty tosin hieman pinnalliselle tasolle ja heidän toimintansa on ennalta-arvattavaa.

Elokuvan käsikirjoitus (Pekko Pesonen ) on ammattimaisesti rakennettu. Tarina etenee sujuvasti, henkilöhahmot kehittyvät ja tarinan maailma on uskottava. Elokuva ei kuitenkaan tarjoile katsojalle suuria yllätyskäänteitä. Vastaavanlaisia tarinoita on nähty ennenkin. Elokuvan vahvuus ei olekaan perustarinassa, vaan siinä tunteessa, jonka se jättää jälkeensä. Tyttö sinä olet tähti käsittelee vaikeita valintoja, joiden parissa moni nuori ja vanhempikin joutuu painimaan. Taloudellisesti turvallinen elämä ei kuitenkaan ole sama kuin onnellinen elämä. Elokuva saa ajattelemaan omia valintoja ja vetoaa tunteisiin. Karukosken elokuvan todellisuus on sellainen, jossa ainakin minä haluan elää. Todellisuus, jossa ei tarvitse tyytyä yhtään sen vähempään kuin minkä on ansainnut.

DVD: Arvostelussa on nyt elokuvan uusin Blu-Ray & DVD combo, ja siitä DVD-levy. Kyseessä on kahden levyn erikoisjulkaisu: sisältää myös elokuvan DVD:n jossa runsaasti lisämateriaalia. Combon ajatuksena voisi olla, että katsoja voi katsoa elokuvan Blu-Ray-muodossa kotona ja voi katsella lisämateriaalit DVD:ltä vaikka työmatkalla junassa kannettavan tietokoneen kautta. Ihmeteltäväksi jää, miksi lisämateriaaleja ei ole myös Blu-Ray-versiossa.

Sandrew Metronomen DVD-julkaisun ääniraitana on Dolby Digital 5.1, joka saavuttaa hyvän perustason. Musiikin, puheen ja taustaäänien eroja ei juuri huomaa. 2.35:1 anamorfinen laajakuva on myös hyvää DVD-tasoa.

DVD:llä on runsaasti, jopa liikaa, lisämateriaalia.

Lisämateriaaleissa on tyypilliset osat, kuten teaser, traileri, making of ja musavideo. Hauskana lisänä on myös Cameo Bingo, jossa näytetään kuinka elokuvan tekijät kameran takaa, kuten esimerkiksi itse ohjaaja Karukoski ja käsikirjoittaja Pekko Pesonen, vilahtavat elokuvassa. Pamela Tolan ottamat elokuvan kuvauksissa ottamat kuvat ovat myös osana lisämateriaaleja. Näyttelemisen lisäksi Tola harrastaa valokuvausta ja onkin kiinnostavaa nähdä hänen ottamiaan kuvia. Elokuva on mahdollista katsoa myös ohjaajan ja käsikirjoittajan kommenttiraidalla. Kommenttiraita on hyvä lisä elokuvan ystävälle, mutta kommenttiraidan äänenlaatu on huono. Puhe kuulostaa mutinalta ja äänentaso täytyy nostaa melko ylös kuullaakseen puheen kunnolla.

Lisämateriaaleissa on myös Voice-TV haastattelut, jotka eivät saavuta kovin korkeaa journalistista tasoa kuvauksen saati sitten sisältönsä puolesta. Juontaja Jaako on toki nuori ja ärsyttävällä tavalla hyvännäköinen, mutta harmittavan pinnallinen juontaja. Päänäyttelijöiltä olisi esimerkiksi voinut kysyä jotain elokuvakerronnasta tai henkilöhahmojen rakentamisesta sen sijaan, että kysymykset vedettiin tyyliin “jännittikö teitä pussailla?”. Ohjaaja Dome Karukoskea haastatteli Idolsista tuttu juontaja Jani Toivonen, ja hänellä oli aivan toisenlainen ote haastatteluun. Harmi, ettei hän haastatellut myös muita elokuvan tekijöitä.

Lisämateriaalien helmiä ovat elokuvasta poisleikatut kohtaukset ja Ylen hyvä insertit. Inserteissä näytetään päänäyttelijöiden ja ohjaajan alustavaa työskentelyä ennen kuvausten alkua. Dome Karukoski pyytää Pamela Tolaa ja Samuli Vauramoa näyttelemään erästä kohtausta muun muassa lapsekkaasti ja laulaen. Erityisesti Vauramo suhtautuu harjoituksiin aluksi epäammattimaisesti, mutta kun hän lopulta suostuu tekemään harjoitukset, ne osoittautuvat hyödyllisiksi henkilöhahmon rakentamisen kannalta. En ole ennen kohdannut tämän kaltaista lisämateriaalia, jossa päästäisiin mukaan ohjaajan ja näyttelijöiden välisiin harjoituksiin. Tämä oli antoisaa katsottavaa. Myös kuvausten jälkeinen euforia-lisämateriaali on kiintoisa tunnekuvaus kuvausten jälkeisistä ajatuksista.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202