2:13

2:13 (2009)

| DVD
  • 1

Sarjamurhaaja piinaa poliisia Saw-pätkiä kuvallisesti, Seitsemää juonellisesti apinoivassa tusinatrillerissä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-06-20 / päivitetty 26.08. klo 22:10

KUVA 3

Teri Polo
Teri Polo 

KUVA 2

Dwight Yoakam ja Mark Thompson
Dwight Yoakam ja Mark Thompson 

KUVA 1

Mark Thompson
Mark Thompson 

2:13

Ohjaus Charles Adelman
Näyttelijät Mark Thompson, Mark Pellegrino, Teri Polo, Kevin Pollak, Dwight Yoakam
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

2:13

Charles Adelmanin ohjaama 2:13 kumartelee ahkerasti David Fincherin 15 vuoden takaiselle klassikolle Seitsemän: juoni laskettelee samoja latuja ja kuvakerronta imitoi esikuvaansa rasittavuuteen asti. Lopputulos muistuttaa kuitenkin enemmän halvan televisiosarjan jaksoa.

Sairaslomalta työhönsä poliisin profiloijana palannut etsivä Spivey (rainan käsikirjoittanut Mark Thompson) huomaa, ettei paljonkaan ole muuttunut: tutulta vaikuttava sarjamurhaaja temmeltää jälleen. Naamioilla uhrinsa koristava hahmo vaikuttaa olevan sama, joka pari vuotta aiemmin ajoi päähenkilön psykiatriseen hoitoon.

Samalla kun murhamysteeri alkaa avautua, valoitetaan Spiveyn omaa menneisyyttä. Psykiatrin penkillä istuessaan päähenkilö on ensin vastahakoinen, mutta stressitason noustessa mies pääsee hiljattain käsiksi oman lapsuutensa kanssa. Sieltä löytyy väkivaltaista isää, itsemurhan tehnyttä äitiä ja naamio, joka linkittää menneisyyden nyt tutkittavana olevaan tapaukseen.

Päähenkilön psyykkistä haurautta ja sen lieveilmiötä, alkoholiongelmaa tarkkaillaan halvan köökkipsykologian keinoin. Hölmössä kohtauksessa tämä vaipuu psykiatrin (Kevin Pollak) vastaanotolla hypnoosiin ja ajassa taaksepäin. Sieltä löytyy hetkessä kaikki se, joka tätä vanhoilla päivillä rikkoo. Samanlaisia hölmöyksiä riittää, eikä Spivey koskaan rakennu kokonaiseksi, uskottavaksi hahmoksi. Osasyy on näyttelijän: Thompsonin esittää uskottavasti vain kyllästynyttä.

Kuvallisesti 2:13 muistuttaa mainitun esikuvansa ohella Saw-sarjaa, eikä kyseessä ole sattuma – kameran varressa istunut David A. Armstrong on kuvannut kaikki saagan osat. Nytkin uskottavuutta yritetään nostaa harmaasta väripaletista, kuvan rosoisuudesta ja vahvoista kontrasteista. Efekti on kökkö ja vähän lapsekas. Kuten ääniraitakin, joka alittaa riman iskemällä Beethovenin Kuutamosonatin kaltaisia puhkikuluneita sävellyksiä aivan vääriin paikkoihin.

Lopullisesti pohjan kokonaisuudelta vetää viimeinen varttitunti, jolloin murhaajan kryptiset Shakespeare-lainaukset lähtevät täysin lapasesta. Arvostelija myöntää pudonneensa kärryiltä, kun fraasit eivät tunnu mitenkään liittyvän tapahtuneeseen. Kun päälle heitetään vielä juoneen liittyvä naurettava ajallinen epäloogisuus, on pannukakku valmis. Enkä edes muista, mitä se 2:13 tarkoitti.

DVD: Pan Visionin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 2.35:1-kuvasuhteella, ja ääniraitana kuullaan DD 5.1:ä. Molemmat ovat peruslaadukkaita. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202