2:13

2:13 (2009)

| DVD
  • 1

Sarjamurhaaja piinaa poliisia Saw-pätkiä kuvallisesti, Seitsemää juonellisesti apinoivassa tusinatrillerissä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-06-20 / päivitetty 26.08. klo 22:10

KUVA 3

Teri Polo
Teri Polo 

KUVA 2

Dwight Yoakam ja Mark Thompson
Dwight Yoakam ja Mark Thompson 

KUVA 1

Mark Thompson
Mark Thompson 

2:13

Ohjaus Charles Adelman
Näyttelijät Mark Thompson, Mark Pellegrino, Teri Polo, Kevin Pollak, Dwight Yoakam
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

2:13

Charles Adelmanin ohjaama 2:13 kumartelee ahkerasti David Fincherin 15 vuoden takaiselle klassikolle Seitsemän: juoni laskettelee samoja latuja ja kuvakerronta imitoi esikuvaansa rasittavuuteen asti. Lopputulos muistuttaa kuitenkin enemmän halvan televisiosarjan jaksoa.

Sairaslomalta työhönsä poliisin profiloijana palannut etsivä Spivey (rainan käsikirjoittanut Mark Thompson) huomaa, ettei paljonkaan ole muuttunut: tutulta vaikuttava sarjamurhaaja temmeltää jälleen. Naamioilla uhrinsa koristava hahmo vaikuttaa olevan sama, joka pari vuotta aiemmin ajoi päähenkilön psykiatriseen hoitoon.

Samalla kun murhamysteeri alkaa avautua, valoitetaan Spiveyn omaa menneisyyttä. Psykiatrin penkillä istuessaan päähenkilö on ensin vastahakoinen, mutta stressitason noustessa mies pääsee hiljattain käsiksi oman lapsuutensa kanssa. Sieltä löytyy väkivaltaista isää, itsemurhan tehnyttä äitiä ja naamio, joka linkittää menneisyyden nyt tutkittavana olevaan tapaukseen.

Päähenkilön psyykkistä haurautta ja sen lieveilmiötä, alkoholiongelmaa tarkkaillaan halvan köökkipsykologian keinoin. Hölmössä kohtauksessa tämä vaipuu psykiatrin (Kevin Pollak) vastaanotolla hypnoosiin ja ajassa taaksepäin. Sieltä löytyy hetkessä kaikki se, joka tätä vanhoilla päivillä rikkoo. Samanlaisia hölmöyksiä riittää, eikä Spivey koskaan rakennu kokonaiseksi, uskottavaksi hahmoksi. Osasyy on näyttelijän: Thompsonin esittää uskottavasti vain kyllästynyttä.

Kuvallisesti 2:13 muistuttaa mainitun esikuvansa ohella Saw-sarjaa, eikä kyseessä ole sattuma – kameran varressa istunut David A. Armstrong on kuvannut kaikki saagan osat. Nytkin uskottavuutta yritetään nostaa harmaasta väripaletista, kuvan rosoisuudesta ja vahvoista kontrasteista. Efekti on kökkö ja vähän lapsekas. Kuten ääniraitakin, joka alittaa riman iskemällä Beethovenin Kuutamosonatin kaltaisia puhkikuluneita sävellyksiä aivan vääriin paikkoihin.

Lopullisesti pohjan kokonaisuudelta vetää viimeinen varttitunti, jolloin murhaajan kryptiset Shakespeare-lainaukset lähtevät täysin lapasesta. Arvostelija myöntää pudonneensa kärryiltä, kun fraasit eivät tunnu mitenkään liittyvän tapahtuneeseen. Kun päälle heitetään vielä juoneen liittyvä naurettava ajallinen epäloogisuus, on pannukakku valmis. Enkä edes muista, mitä se 2:13 tarkoitti.

DVD: Pan Visionin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 2.35:1-kuvasuhteella, ja ääniraitana kuullaan DD 5.1:ä. Molemmat ovat peruslaadukkaita. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202