Tuplamorsian

The Accidental Husband (2008)

| DVD
  • 3

Radiotohtorin (Uma Thurman) neuvosta suutahtava Patrick (Jeffrey Dean Morgan) järjestää kostoksi todellisen yllätyksen.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-08-21 / päivitetty 03.09. klo 22:10

KUVA 4

Colin Firth ja Uma Thurman
Colin Firth ja Uma Thurman 

KUVA 3

Jeffrey Dean Morgan
Jeffrey Dean Morgan 

KUVA 2

Jeffrey Dean Morgan ja Uma Thurman
Jeffrey Dean Morgan ja Uma Thurman 

KUVA 1

Uma Thurman
Uma Thurman 

Tuplamorsian

Ohjaus Griffin Dunne
Näyttelijät Uma Thurman, Jeffrey Dean Morgan, Colin Firth, Sam Shepard, Ajay Naidu, Isabella Rossellini, Keir Dullea
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 87 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Blumhouse Productions, Team Todd, Yari Film Group ja Nordisk Film
  • Kuva 3
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Oletteko pistäneet merkille, että näitä häähumuun sijoittuvia komedioita puskee jo ihan kaikkialta? Milloin morsiamet taistelevat (Morsianten sota), hääsuunnittelijat töpeksivät (27 Dresses) tai bestman haluaakin itse hypätä vihille (Rakastunut bestman). Tällä kertaa liikutaan maanläheisimmissä tunnelmissa kun radion suositussa talk show’ssa ohjeitaan jakeleva tri Emma Lloyd (Uma Thurman) innostuu konsultoimaan häiden kynnyksellä panikoivaa morsianta siihen malliin, että tämä peruu seremoniat tykkänään. Rannalle ruikuttamaan jäänyt sulhaspoika Patrick (Jeffrey Dean Morgan, P.S. Rakastan sinua) päättää näpäyttää Emmaa. Tietokonenörtin avustuksella hän järjestää maistraatin kirjat sekaisin ja itsensä Emman aviomieheksi. Tämä on huonompi juttu, sillä omia, oikeita häitään suunnitteleva Emma ei saa vihkilupaa ennen kuin edellinen (nörtin aikaansaama) liitto on purettu. Patrick ottaa tilanteesta kaiken mahdollisen irti, mutta kahden sulhasen koukkuun jäänyttä Emmaa ei pahemmin naurata. Vähitellen toistensa vastakohdat alkavat vetämään puoleensa…

Kaksi miestä kilvoittelemassa samasta Uma Thurmanista… miten kuulostaakin niin tutulta? Vastaus löytyy reilun 15 vuoden takaa elokuvasta Kahden miehen nainen (1993) jossa Bill Murray ja Robert De Niro väänsivät kättä ihanaisen Uman suosiosta. Kolme vuotta myöhemmin samaa tarinaa kierrätettiin vaihtamalla osaset toisin päin: kahdesta naisesta kisasi yksi mies. Arvatkaapa mikä toinen naisista oli ammatiltaan. Aivan niin: radiojuontaja. Tämä elokuva oli tietenkin Kaikenkarvaiset lemmikit (1996). Yhteinen nimittäjä molemmille on siis pitkänhuiskea, kissansilmät omaava Uma Thurman, jonka viehätysvoima puree yhä vuosia myöhemminkin. Tuplamorsian palauttaa mieliin paitsi edellä mainitut elokuvat, myös kaikki ne hyvät 80- ja 90-lukujen romanttiset komediat, joiden parissa nykyiset kolmi- ja nelikymppiset kasvoivat.

Tuplamorsianta on arvosteltu “mielikuvituksettomana”, “epärealistisena” ja “sisällöltään vanhanaikaisena”. Sen henkilöhahmot on teilattu mm. “pahvisiksi” ja juoni “ennalta-arvattavaksi”. Mikäli näin asiat ovat, niin sanoisin, että Tuplamorsian on onnistunut tavoitteessaan, sillä se ei todellakaan yritä olla mitään muuta kuin hyvän mielen romanttinen komedia. Sellainen, joita ei nykyään enää osata tehdä. En väitä Tuplamorsianta täydelliseksi, sillä siinä on toki omat puutteensa, kuten tarinan solmukohtien suoristelu siitä mistä aita on matalin, mutta aina olisi hyvä tiedostaa minkä tyyppistä elokuvaa on istahtamassa katsomaan. Tuplamorsian on vanhan koulukunnan romkomia, joka saa pieleen menneen työpäivän murheet hetkeksi unohtumaan. Aikuiseen makuun tehty irtiotto arjesta.

Paremmin näyttelijänä tunnetun Griffin Dunnen ohjaama Tuplamorsian on siis tietoisesti kuorrutettua, vanhahtavaa ja pienieleistä romanttista komediaa, jossa ei edes yritetä laukoa vitsejä liukuhihnalta, vaan sen avut ovat harmittomassa tarinassa, joka nousee genren keskikastiin pääosakaksikkonsa suosiollisella myötävaikutuksella. Thurmanin ja Jeffrey Dean Morganin välillä on aitoa kemiaa. Tämä on nykyisen Hollywoodin tuotannoissa perin harvinaista herkkua. Kolmantena pyöränä häähumussa nähdään jokseenkin mitäänsanomaton Colin Firth (Mamma Mia!) joka kuitenkin hoitaa pakolliset pyörähdyksensä siinä missä muut pitkän linjan tähdet Isabella Rosselini, Keir Dullea ja Sam Shepard. Vain Ajay Naidun (Konttorirotat) johtama intialaisosasto tuntuu kovin väkinäiseltä lisältä tarinaan, eikä onnistu kuin korkeintaan tuomaan muutaman lisäminuutin kokonaiskestoon.

Yhden kysymyksen haluaisin vielä esittää: missä kummassa tämä filmi on maannut vuoden päivät maailman ensi-illasta laskettuna? Jopa Norjassa Tuplamorsian on nähty jo viime lokakuussa.

DVD: Nordisk Filmin julkaisu on laadullisesti keskitasoa huonompi. Kuva (1.85:1) on rosoinen, epätarkka ja väripaletti muistuttaa vanhoista vhs-nauhoista. DD 5.1. ääniraita on sekin hyvin ponneton: volumea saa kääntää reilusti eikä intialaispainotteinen soundtrack pääse vielä silloinkaan oikeuksiinsa. Dolbya ei hyödynnetä lainkaan.

Ei lisämateriaalia, ellei sellaiseksi laske Nordisk Filmin trailereita.

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202