Tropa de Elite 2 - Eliittijoukot

Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outro (2012)

| Blu-ray
  • 4

Ruudinkatkuinen järjestelmän sairaskertomus on favelojen rankkaan arkeen sijoittuva älykäs toimintaelokuva.

julkaistu 2012-04-24 / päivitetty 15.06. klo 15:03

KUVA 3

Wagner Moura ja Milhem Cortaz
Wagner Moura ja Milhem Cortaz 

KUVA 2

Sandro Rocha
Sandro Rocha 

KUVA 1

Wagner Moura ja Milhem Cortaz
Wagner Moura ja Milhem Cortaz 

Tropa de Elite 2 - Eliittijoukot

Ohjaus José Padilha
Näyttelijät Wagner Moura, Irandhir Santos, André Ramiro, Sandro Rocha, Milhem Cortaz
Maa Brasilia
Pituus 115 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2011 Globo Filmes, Feijão Filmes, Riofilme, Zazen Produções ja Atlantic Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p0-5">0</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Tropa de Elite 2 - eliittijoukot

Rio de Janeiro. Päästä varpaisiin korruptoituneita poliiseja. Ihmisoikeusjulistuksilla takamuksensa pyyhkiviä laillistettuja väkivallan ammattilaisia. Kouluttamattomia huumekauppiaita. Lukemattomia nimettömiä uhreja. Tropa de Elite 2 – Eliittijoukot esittelee synkeän tilanteen vailla synnittömiä ratkaisuja.

Järjestelmän tasolle yltäviä ongelmia tylyn armottomasti käsittelevä ohjaajakäsikirjoittaja José Padilha ei tällä kertaa mässäile väkivallalla ja kiduttamisella samalla tavalla kuin äärioikeistolaiseksi fantasiaksi moititussa Tropa de Elitessa. Kukkahattutätien ja muiden sisälukutaidottomien iloksi jatko-osassa oikeutuskeskustelua avataan myös dialogilla.

Voimakkaalla intensiteetillä etenevä ja rujoudellaan kouriva slummikuvaus on pohjimmiltaan moraalinen dilemma. Liipaisinherkät erikoisjoukot kieltämättä tekevät tulosta, mutta keinovalikoima on kaukana ylväästä ja hyväksyttävästä. Jos katsoja ei itse pysty kyseenalaistamaan kuvien antia, voi lopputulos vaikuttaa yksiulotteiselta.

Favelojen ongelmien monikerroksisuutta avataan jatko-osalle tyypilliseen tapaan laveammin kuin edellisessä osassa. Hämmästyttävää kyllä, enemmän on parempi. Uusien kasvojen avaamat näkökulmat sokeroivat kakkua kuin The Wiren kausittaiset lisäpalikat kuten kunnallispolitiikka ja journalismi.

Brasilissa kaikkien aikojen menestyneimmäksi elokuvaksi noussut Tropa de Elite 2 voi närkästyttää monia, eikä vähiten Rio de Janeiron eliittiä. Vaikka kyse on – kuten heti alkuun tehdään selväksi – fiktiosta, on vallankahvassa roikkuvien kuvaus tylyä, jopa nihilististä. Ensemblemaiseksi kasvava hahmogalleria on täynnä niin sanotusti pahoja ihmisiä. He pysyvät kuitenkin loppuun asti ihmisinä, eivätkä latistu hirviöiksi.

Kertojaäänen turhan taajaa käyttöä lukuun ottamatta toimintadraama kieltäytyy helpoista ratkaisuista. Sen pallottelu ihmiskasvoisen vasemmiston ja pääkallon nimeen vannovan oikeiston välillä päätyy ratkaisemattomaan. Kumpikaan äärilaita ei selviä omillaan. Pulmat ovat liian laajoja ja syvällä, että niitä voitaisiin menestyksekkäästi ratkaista vain kovilla tai pehmeillä arvoilla.

Yhtä aikaa kaunistelematta ja tyylitellysti kuvattu kerronta tähtää ennen muuta kohti arkirealismia. Tässä ohjaaja Padilha myös onnistuu, sillä aidoilla kujilla tallennetut katukuvat sykkivät elämää, epätoivoa ja kohdistamatonta vihaa. Tarina on täynnä räjähdysherkkää tunnelmaa, joka takaa monia sähäkköjä käänteitä ja riipivää epätietoisuutta.

Tropa de Elitet ovat keskenään sekä samanlaisia että erilaisia – toisiinsa nojaavia ja täydentäviä. Ruudinkatkuinen järjestelmän sairauskertomus ei tarjoa yksittäisiä sukat akselinsa ympäri pyöräyttäviä äksönkohtauksia, mutta sen hektisyys, ihmisläheisyys ja ajatuksia herättävät tilanteet nostavat verihurtan tavoin elinympäristöään purevan eettisen pohdinnan genrevalioiksi.

Blu-ray:Atlantic Filmin Blu-ray-julkaisu on erinomainen niin 2.35:1-suhteen kuvaltaan kuin DTS-HD 5.1-ääneltään. Kuvassa on jonkin verran ns. taiteellista kohinaa ja viriili värimaailma toistuu kauniisti. Muhkea ääniraita levittää laukaustenvaihdot kotiteatterin joka kulmaan.

Lisämateriaaleja julkaisu ei sisällä.

Teksti: © 2011 Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202