Tropa de Elite 2 - Eliittijoukot

Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outro (2012)

| Blu-ray
  • 4

Ruudinkatkuinen järjestelmän sairaskertomus on favelojen rankkaan arkeen sijoittuva älykäs toimintaelokuva.

julkaistu 2012-04-24 / päivitetty 15.06. klo 15:03

KUVA 3

Wagner Moura ja Milhem Cortaz
Wagner Moura ja Milhem Cortaz 

KUVA 2

Sandro Rocha
Sandro Rocha 

KUVA 1

Wagner Moura ja Milhem Cortaz
Wagner Moura ja Milhem Cortaz 

Tropa de Elite 2 - Eliittijoukot

Ohjaus José Padilha
Näyttelijät Wagner Moura, Irandhir Santos, André Ramiro, Sandro Rocha, Milhem Cortaz
Maa Brasilia
Pituus 115 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2011 Globo Filmes, Feijão Filmes, Riofilme, Zazen Produções ja Atlantic Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4

Blu-ray

Tropa de Elite 2 - eliittijoukot

Rio de Janeiro. Päästä varpaisiin korruptoituneita poliiseja. Ihmisoikeusjulistuksilla takamuksensa pyyhkiviä laillistettuja väkivallan ammattilaisia. Kouluttamattomia huumekauppiaita. Lukemattomia nimettömiä uhreja. Tropa de Elite 2 – Eliittijoukot esittelee synkeän tilanteen vailla synnittömiä ratkaisuja.

Järjestelmän tasolle yltäviä ongelmia tylyn armottomasti käsittelevä ohjaajakäsikirjoittaja José Padilha ei tällä kertaa mässäile väkivallalla ja kiduttamisella samalla tavalla kuin äärioikeistolaiseksi fantasiaksi moititussa Tropa de Elitessa. Kukkahattutätien ja muiden sisälukutaidottomien iloksi jatko-osassa oikeutuskeskustelua avataan myös dialogilla.

Voimakkaalla intensiteetillä etenevä ja rujoudellaan kouriva slummikuvaus on pohjimmiltaan moraalinen dilemma. Liipaisinherkät erikoisjoukot kieltämättä tekevät tulosta, mutta keinovalikoima on kaukana ylväästä ja hyväksyttävästä. Jos katsoja ei itse pysty kyseenalaistamaan kuvien antia, voi lopputulos vaikuttaa yksiulotteiselta.

Favelojen ongelmien monikerroksisuutta avataan jatko-osalle tyypilliseen tapaan laveammin kuin edellisessä osassa. Hämmästyttävää kyllä, enemmän on parempi. Uusien kasvojen avaamat näkökulmat sokeroivat kakkua kuin The Wiren kausittaiset lisäpalikat kuten kunnallispolitiikka ja journalismi.

Brasilissa kaikkien aikojen menestyneimmäksi elokuvaksi noussut Tropa de Elite 2 voi närkästyttää monia, eikä vähiten Rio de Janeiron eliittiä. Vaikka kyse on – kuten heti alkuun tehdään selväksi – fiktiosta, on vallankahvassa roikkuvien kuvaus tylyä, jopa nihilististä. Ensemblemaiseksi kasvava hahmogalleria on täynnä niin sanotusti pahoja ihmisiä. He pysyvät kuitenkin loppuun asti ihmisinä, eivätkä latistu hirviöiksi.

Kertojaäänen turhan taajaa käyttöä lukuun ottamatta toimintadraama kieltäytyy helpoista ratkaisuista. Sen pallottelu ihmiskasvoisen vasemmiston ja pääkallon nimeen vannovan oikeiston välillä päätyy ratkaisemattomaan. Kumpikaan äärilaita ei selviä omillaan. Pulmat ovat liian laajoja ja syvällä, että niitä voitaisiin menestyksekkäästi ratkaista vain kovilla tai pehmeillä arvoilla.

Yhtä aikaa kaunistelematta ja tyylitellysti kuvattu kerronta tähtää ennen muuta kohti arkirealismia. Tässä ohjaaja Padilha myös onnistuu, sillä aidoilla kujilla tallennetut katukuvat sykkivät elämää, epätoivoa ja kohdistamatonta vihaa. Tarina on täynnä räjähdysherkkää tunnelmaa, joka takaa monia sähäkköjä käänteitä ja riipivää epätietoisuutta.

Tropa de Elitet ovat keskenään sekä samanlaisia että erilaisia – toisiinsa nojaavia ja täydentäviä. Ruudinkatkuinen järjestelmän sairauskertomus ei tarjoa yksittäisiä sukat akselinsa ympäri pyöräyttäviä äksönkohtauksia, mutta sen hektisyys, ihmisläheisyys ja ajatuksia herättävät tilanteet nostavat verihurtan tavoin elinympäristöään purevan eettisen pohdinnan genrevalioiksi.

Blu-ray:Atlantic Filmin Blu-ray-julkaisu on erinomainen niin 2.35:1-suhteen kuvaltaan kuin DTS-HD 5.1-ääneltään. Kuvassa on jonkin verran ns. taiteellista kohinaa ja viriili värimaailma toistuu kauniisti. Muhkea ääniraita levittää laukaustenvaihdot kotiteatterin joka kulmaan.

Lisämateriaaleja julkaisu ei sisällä.

Teksti: © 2011 Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
The Florida Project: Bria Vinaite ja Brooklynn Prince

Missä ovat elokuvat köyhistä amerikkalaisista?

Samu Oksanen | Essee | 12.03.

Oscarit sen kirkastivat: köyhyyden ytimeen sukeltavista elokuvista on huutava pula, vaikka keskustelu moninaisuudesta käy kuumana.

Lue lisää »
Brooklynn Prince ja Bria Vinaite

The Florida Project

Aleksi Salonen | 01.02.

Kuka uskoo Mikki Hiireen? Tai edes gentrifikaation Helinä-keijuun?

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Michael Stuhlbarg, Timothée Chalamet ja Armie Hammer

Call Me By Your Name

Aleksi Salonen | 23.01.

Ehkä vasta nyt valkonkankailla on kuvattu kahden miehen rakkautta yhtä uppoutuneesti kuin naisen ja miehen.

Lue lisää »
 Vicky Krieps ja Daniel Day-Lewis

Phantom Thread

Aleksi Salonen | 22.02.

Mestarin sisarteos tutkii rakkautta, joka on riski saastumisesta.

Lue lisää »
Tom Hanks ja Meryl Streep

The Post

Samu Oksanen | 01.02.

Steven Spielbergin resonoiva trilleri Watergate-skandaalin esinäytöksestä muistuttaa lehdistön valppaudesta demokratian elinehtona.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Pennywise (Bill Skarsgård) elokuvassa Se.

Se

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.01.

Järisyttävän pelottava Se on pohjimmiltaan nostalginen kaverusten kasvutarina lapsuudesta teini-iän kynnykselle.

Lue lisää »
Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
Shahab Hosseini ja Taraneh Alidoosti

The Salesman

Samu Oksanen | Blu-ray | 06.02.

Väkevässä Oscar-draamassa seksuaalinen hyökkäys paljastaa iranilaisen keskiluokan pinnan alla kuohuvat emootiot.

Lue lisää »

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202