Trick´r Treat

Trick´r Treat (2008)

| DVD
  • 3

Mustalla huumorilla höystettyjen kauhutarinoiden ja Halloween-tunnelman ystäville.

julkaistu 2009-10-23 / päivitetty 28.10. klo 08:08

KUVA 4

Ettei kaatuisi kallis lasti...
Ettei kaatuisi kallis lasti... 

KUVA 3

Karkit tai henki.
Karkit tai henki. 

KUVA 2

Anna Paquin
Anna Paquin 

KUVA 1

Kirjava joukko tummassa yössä.
Kirjava joukko tummassa yössä. 

Trick´r Treat

Ohjaus Michael Dougherty
Näyttelijät Dylan Baker, Anna Paquin, Brian Cox, Quinn Lord, Rochelle Aytes, Lauren Lee Smith, Moneca Delain
Maa Kanada / Yhdysvallat
Pituus 78 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Bad Hat Harry Productions, Legendary Pictures, Little Sam Films, Warner Bros. Pictures
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

”If you don’t follow the rules tonight, you won’t live to see tomorrow.”

Trick´r Treat tarjoilee neljä pikkukaupungin Halloween-yössä tapahtuvaa toisiinsa löyhästi kietoutuvaa tarinaa, joissa pelataan kuolleiden juhlaan liittyvillä myyteillä. Koulun rehtori (Dylan Baker) harjoittaa yön kähmässä tavallista verisempiä harrasteita samalla kun neitseellinen Laurie (Anna Paquin) etsii kaupungin kujilla sitä oikeaa karmaisevin seurauksin. Toisaalla teinipoppoo leikittelee urbaanilegendan kustannuksella. Mihin julma pila johtaa? Entä minkälaisia luurankoja kärttyisän herra Kreegin (Brian Cox) kaapista löytyy? Mitä tapahtuu jos kurpitsalyhdyn sammuttaa liian aikaisin? Kalmakarnevaalin sitoo yhteen kurpitsapäinen Sam-hahmo (Quinn Lord), joka paikoin seuraa hahmojen edesottamuksia ja toisaalla astuu tapahtumien keskiöön.

Elokuva toimii pitkälti eräänlaisena tribuuttina vastaaville tarinakokoelmille kuten George A. Romeron Creepshow (1982). Kauhu on puettu mustaan huumoriin, muttei esiinny tahattoman koomisena. Elokuvan muoto ja kulku ovat tuttua tavaraa eivätkä tarinoiden yllätysmomenteiksi tarkoitetut kohtaukset ole nekään kovin yllättäviä. Hahmot jäävät jokseenkin pinnallisiksi pääosin käsikirjoituksesta johtuen. Eräällä tavalla kyseessä on siis Vihreä koura -tyylinen kummitusjuttujen kokoelma, koululaisten kepeää kauhua. Kokonaisuutena Trick´r Treat on joka tapauksessa ihan mukiinmenevä tunnelmapala, jonka voi katsoa mielellään kerran vuodessa Pyhäinpäivän tietämillä. Los Angelesissa pidetyn vuoden 2008 Screamfest -tapahtuman yleisöpalkinnon voittanut elokuva on kuitenkin siinä määrin huolella tehty, että se olisi aivan mainiosti toiminut myös valkokankaalla. Paikoin kuvallinen ilmaisu huipentuu lähes taulumaisiin, utuisen kauniisiin asetelmiin, jotka eivät kenties kotikatselussa pääse aivan täysiin oikeuksiinsa.

Ohjaaja Michael Doughertyn ensimmäisenä kokopitkänä elokuvana Trick´r Treat on hyvää näyttöä tulevaisuutta ajatellen. Projekti on selkeästi yhden miehen intohimon katalysoima, mutta osaavaa porukkaa on saatu haalittua myös erikoisefektien puolelle sekä kameran eteen. Kukaan ei nouse varsinaiseen päärooliin, mutta paras ehdokas olisi elokuvan eräänlaisena maskottina toimiva demoninen metriheikki Sam. Kuten Trick´r Treat -elokuvalle Halloween traditioineen toimii varmasti edelleen tulevaisuudessa lähteenä lukemattomille kauhuelokuville (ja epäilemättä jatko-osalle) ja myytit jaksavat kiinnostaa varmasti myös Yhdysvaltojen ulkopuolella. Juhlan symboliikka kun kiehtoo sekä katsojan että tuotteistajan mielikuvitusta.

DVD: Warnerin DVD-julkaisu 2.40:1 anamorfisella laajakuvalla ja Dolby Digital 5.1 äänellä on tarvittavan laadukas isompaankin televisioon. Tietty hämyisyys ja sumuinen tunnelma kuuluvat asiaan ja äänet sulautuvat hyvin osaksi kohtausten vuoroin kasvavaa ja purkautuvaa jännitystä. Julkaisun lisämateriaalien kiinnostavinta antia on Halloween-traditioiden alkuperää valottava minidokumentti, joka kertoo ikiaikaisten kelttiläisten pakanarituaalien ja uskomusten sekoittumisesta uudempiin tapoihin. Mukana on myös Michael Doughertyn lyhyt animaatio Season’s Greetings vuodelta 1996. Vanhan koulukunnan tekniikalla toteutettu piirrosanimaatio esittelee ensi kertaa Sam-hahmon, joka saattaa hyvinkin muodostua ikoniseksi osaksi Halloweenin ympärille rakennettujen elokuvien jatkumoa. DVD:ltä löytyy lisäksi muun muassa joukko poistettuja kohtauksia, joiden kommenttiraidalla ohjaaja pohtii paljolti eroja kokopitkän elokuvan ja lyhytfilmin leikkauksessa ja tahdituksessa. Doughertyn kokemuksen vähäisyys kuuluu pienoisena selittelyn tarpeena, mutta paljastaa toisaalta mielenkiintoisesti pienten erojen merkityksen lopullisessa tuotoksessa.

Teksti: © 2009 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202