Triage

Triage (2009)

| Blu-ray
  • 4

Colin Farrellin ja Christopher Leen tähdittämä Triage on syvästi liikuttava sodanvastainen draama.

julkaistu 2010-06-15 / päivitetty 20.09. klo 19:07

KUVA 3

Colin Farrell
Colin Farrell 

KUVA 2

Colin Farrell ja Paz Vega
Colin Farrell ja Paz Vega 

KUVA 1

Colin Farrell
Colin Farrell 

Triage

Ohjaus Danis Tanovic
Näyttelijät Colin Farrell, Jamie Sives, Paz Vega, Kelly Reilly, Christopher Lee, Branko Djuric
Maa Irlanti / Espanja / Belgia / Ranska
Pituus 99 min
Ikäraja 15 vuotta

Kuvat © 2009 Parallel Film Productions, Asap Films, Freeform Spain, Tornasol Films, Aramid Entertainment Fund, Irish Film Board, Euroimages Fund of the Council of Europe ja FS Film Oy.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Oscar-voittoisan (paras vieraskielinen elokuva) Ei kenenkään maa -elokuvan (2001) ohjanneen Danis Tanovicin uusin sotakuvaus Triage (2009) meni Suomessa suoraan DVD:lle ja Blu-raylle, mikä on sääli, sillä kyseessä on todellinen helmi. Syvästi liikuttava elokuva kuuluu myös näyttelijä Colin Farrellin parhaimmistoon. Triage julkaistiin viime vuonna Toronton filmifestivaaleilla toisenkin Farrellin tähdittämän elokuvan, rakkaustarina Ondinen (2009) kanssa samaan aikaan.

Mark Walsh (Farrell) on kylmäpäinen sotavalokuvaaja komennuksella Kurdistanissa yhdessä rakkaan ystävänsä Davidin kanssa. Työssään paksunahkaiseksi karaistunut Mark on kotiinsa Dubliniin tyttöystävänsä luokse palatessaan kuitenkin muuttunut mies. Sodan traumatkaan eivät ole ainoa kotona kohdattava ongelma. David ei ole tullut kotiin, ja Markin oletetaan tietävän mistä on kysymys.

Kolauksen on kokenut ruumiin lisäksi myös mieli, jota parantamaan kutsutaan tyttöystävän kallonkutistaja-isoisä. Tämä pääsee ongelman ytimeen kun muut eivät siihen kyenneet, ja vihdoin Kurdistanin todelliset tapahtumat valkenevat perheelle ja ystävillekin, kun Mark on itse valmis ne kohtaamaan.

Elokuvan nimi Triage tulee sota-alueen kenttäsairaalassa tapahtuvasta jaosta, jossa valitaan ketkä saavat elää ja ketkä ovat liian pahasti loukkaantuneita selviämään. Prosessi on raadollisen yksinkertainen. Toisen mahdollisuuden saavat potilaat merkitään keltaisella paperilappusella, kun taas vähemmän onnekkaat saavat sinisen lapun. Kenttäsairaalassa ei ole aikaa eikä resursseja hoitaa toivottomia tapauksia, joten huomio on käännettävä niihin, joilla on mahdollisuus elää.

Toisin kuin monet sotaelokuvat, Triage ei ole pelkkää räiskintää. Elokuva ottaa sodan kauhut ja näyttää ne sellaisina kuin ne ovat, mutta tällä kertaa inhimillisemmästä näkökulmasta. Armomurhat, sodan mielettömyys ja kuoleman määrä esitetään suorasukaisesti ja todenmukaisesti.

Elokuva on rakennettu hienosti. Katsoja käy läpi saman matkan kuin Mark Walsh. Jo vuosikausia sotaa dokumentoinut valokuvaaja piti päänsä kylmänä sodan vaikutuksista, mutta lopulta ne saivat miehen kiinni. Samankaltainen vaikutelma tulee myös katsojalle. Vaikka olisi nähnyt miten monta sotaelokuvaa pysähtymättä miettimään taistelutantereiden todellisia tilanteita, joskus niidenkin painolastin on tunnuttava. Triage viimeistään avaa silmät sille järjettömyydelle mitä kaikki sodat ovat. Hollywoodin ulkopuolella valmistunut elokuva on rohkeasti kantaaottava ja välittää katsojille vahvan sodanvastaisen viestin.

Vaikuttava elokuva on kauttaaltaan hienosti näytelty. Colin Farrellin herkkä roolisuoritus tuo vedet silmiin, samoin Branko Djuric armomurhien tekemiseen väsyneenä sotatohtorina. Veteraaninäyttelijä Christopher Lee sopii pahaenteiseltä kuulostavan äänensä kanssa hienosti lohduttomia totuuksia laukovan psykiatrin rooliin. Leen uralla Triage oli aikamoinen merkkipaalu. Tuolloin 86-vuotias näyttelijä joutui tätä elokuvaa varten opettelemaan enemmän vuorosanoja kuin millekään muulle elokuvalle 60-vuotisen uransa aikana! Näyttelijäkaartin heikko lenkki on Walshin tyttöystävää esittävä Paz Vega. Espanjatar on kaunis, ja ilmeisesti luulee sen riittävän näyttelijänlahjojen korvikkeeksi.

Blu-ray: FS Filmin Blu-ray-julkaisun tekninen puoli on pienoinen pettymys. Kuva (2.35:1 laajakuva) ei näytä juurikaan DVD-laatua terävämmältä. Myös ääniraidat (DTS-HD ja Dolby Digital 5.1) ovat hassusti epätasapainossa. Äänenvoimakkuutta saa olla koko ajan säätelemässä. Levy on valitettavasti täysin ekstraton.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202