Tournament, The

Tournament, The (2009)

| DVD
  • 1

30 palkkamurhaajaa kokoontuu ottamaan selvää siitä, kuka on paras. Tittelin ansaitsee se, joka on leikin loputtua hengissä.

julkaistu 2009-12-22 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 3

Kelly Hu
Kelly Hu 

KUVA 2

Robert Carlyle
Robert Carlyle 

KUVA 1

Ving Rhames
Ving Rhames 

Tournament, The

Ohjaus Scott Mann
Näyttelijät Robert Carlyle, Kelly Hu, Ian Somerhalder, Liam Cunningham, Ving Rhames
Maa Iso-Britannia
Pituus 91 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Buzzfilms, Mann Made Films, Sherazade Film Development, Storitel ja Scanbox Entertainment
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Eräs viisas mies sanoi kerran, että elokuvaa katsoessaan ihminen päättää ensimmäisen kymmenen minuutin aikana pitääkö hän elokuvasta vai ei, siksi aloitus on aina tärkeä. Joskus tämä pitää paikkansa, joskus ei. Joskus ei kestä edes kymmentä minuuttia. The Tournament alkaa todennäköisesti ärsyttää jo ensimmäisen viiden minuutin aikana, koska siitä löytyy tiivistettynä koko roskan henki: räiskimistä ja hidastuksia, paljon ammuntaa ja pari coolia läppää väliin. Voi kuinka tylsää.

Elokuvan juoni on yksinkertainen: seitsemän vuoden välein 30 parasta palkkamurhaajaa kokoontuu jossain päin maailmaa turnaukseen, jonka voittaja saa vuorellisen rahaa ja parhaan palkkamurhaajan tittelin. Mittelöä seurataan valvontakameroilla, jotta miljonäärit, jotka toiminnan rahoittavat, saavat seurata kuka elää, kuka kuolee ja miten kukakin kuolee.

Tässä on sopivasti juonta, jonka ympärille saadaan kudottua toimintakohtausten kavalkadi. On potkimista ja hakkaamista, autoilla kaahailua, ampumista ja hyppimistä ja ties mitä. Välillä pysähdytään pullistelemaan ja heittämään läppää, sitten taas mennään. Toimintakohtaukset ovat turruttavia ja tylsiä. Niihin ei ole keksitty mitään uutta, ja ne toistavat itseään. Pahinta The Tournamentissa on kuitenkin se, että ohjaaja Scott Mann ei kehtaa myöntää ohjaavansa aivotonta mättöä, vaan hän yrittää syventää henkilöhahmoja kliseisillä takautumilla ja toteamalla, että ”palkkamurhaajillakin on tunteet”. Elokuvan sisäinen logiikka murenee kohtaus kohtaukselta, kun ruumiskasoja taakseen jättävä palkkamurhaaja ( Kelly Hu ) pysähtyy hetkittäin potemaan huonoa omaatuntoa, ja seuraavassa kohtauksessa taas ollaan asiaa sen enempää miettimättä tuomitsemassa bussilastillinen ihmisiä kuolemaan. Toisaalla toinen, poikkeuksellisen menestyksekäs palkkamurhaaja ( Ving Rhames ) itkeskelee tappamisen ohessa kuolleen vaimonsa perään. Taustalla soi herkkä piano ja kuoro. Katsojan myötähäpeä saattaa nousta siihen pisteeseen, että se ilmenee fyysisenä kipuna tai pahoinvointina.

Tällaisten elokuvien ystävät eivät tunnetusti ole ahkeria elokuva-arvosteluiden lukijoita, joten voinen turvallisin mielin lytätä tätä onnettomuutta vielä hetken. Tylsää toimintaa tukevat tylsät henkilöhahmot ja niitä näyttelevät osittain huonot ja osittain kyllästyneet näyttelijät. Robert Carlyle esittää rappiopappia, joka joutuu osalliseksi turnaukseen tahtomattaan. Carlylelle ja Rhamesille The Tournament lienee vain palkkatyö. Tuntematon Kelly Hu näyttelee niin huonosti, että tekisi mieli sammuttaa DVD-soitin ihan periaatteesta. Hänen jokainen repliikkinsä on pieni tragedia.

The Tournament on läpeensä tyypillinen toimintarymistely niille, jotka haluavat toimintaa, eivätkä pidä yllätyksistä. Tässä sitä nyt on, turvallisen tavallista ampumista ja tappelemista.

DVD: Scanboxin DVD:llä elokuva esitetään 1.85:1 anamorfisena laajakuvana. Ääniraitoina on DTS ja DD 5.1. Lisämateriaaleja levyltä ei käytännössä löydy lukuun ottamatta muutamia trailereita.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202