Toinen jalka haudasta

Toinen jalka haudasta (2009)

| DVD
  • 1

Johanna Vuoksenmaan epäsuhtainen, kuolemaa käsittelevä draamakomedia epäonnistuu joka tasolla.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-08-20 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 4

Tobias Zilliacus ja Helena Vierikko
Tobias Zilliacus ja Helena Vierikko 

KUVA 3

Susanna Mikkonen ja Jarkko Pajunen
Susanna Mikkonen ja Jarkko Pajunen 

KUVA 2

Helena Vierikko ja Tobias Zilliacus
Helena Vierikko ja Tobias Zilliacus 

KUVA 1

Susanna Mikkonen ja Tobias Zilliacus
Susanna Mikkonen ja Tobias Zilliacus 

Toinen jalka haudasta

Ohjaus Johanna Vuoksenmaa
Näyttelijät Tobias Zilliacus, Helena Vierikko, Susanna Mikkonen, Jarkko Pajunen
Maa Suomi
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Dionysos Films, Yleisradio ja Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Toinen jalka haudasta

Ensimmäinen kohtaus kertoo paljon: Mies ja nainen (Tobias Zilliacus ja Susanna Mikkonen) ovat hautaustoimistossa valitsemassa arkkua. Kun myyjä (Kari Väänänen) tulee utelemaan, kumman omaisesta on kyse, toteaa vaimo arkun olevan miehelleen. Myyjä kysyy, millä tämä aikoo maksaa ostoksensa: “luottokortilla”. Pitkän hiljaisuuden jälkeen mies myöntyy: “no käteisellä”.

Kohtaus on vain yksi esimerkki siitä matalaotsaisesta huumorista, jota Johanna Vuoksenmaan (Nousukausi, Onni von Sopanen) kolmas pitkä ohjaus, Toinen jalka haudasta, mielellään viljelee. Se on epäonnistunut yritys naittaa yhteen kuolemaan liittyvä melankolia ja hersyvä komiikka. Päälle kun heitetään vielä pari väkinäistä romanssia, on pannukakku valmis.

Juoni potkaistaan liikkeelle, kun pienen kaupunkilehden ahkera reportteri Hanna (Helena Vierikko) päätyy tekemään “kuolevan viimeiset toiveet” -aiheista juttua puutarhafirmassa työskentelevän kuolemansairaan Visan (Zilliacus) kanssa. Samaan aikaan kun Hanna ja Visa täyttävät miehen toiveita ja hiljattain lähentyvät toisiaan, yrittää leskiytyvä Riia (Mikkonen) puolestaan päästä elämässään eteenpäin Visan parhaan ystävän, Harrin (Jarkko Pajunen) suosiollisella avustuksella.

Parisuhdeviidakko mutkistuu, kun Visa saa tietää olevansa sittenkin terve. Harri on kuitenkin iskenyt silmänsä Riiaan, ja vakuuttaa Visalle ettei tämän kannata paljastaa olevansa sairas, sillä lehtijuttu menisi harakoille. Harrin omat motiivit liittyvät tietenkin Visan avovaimon kellistämiseen.

Typerä juoni on pullollaan päätöntä koheltamista, eikä hahmojen motiiveja perustella mitenkään. Harri on kirjoitettu yksinkertaiseksi putkiaivoksi, jonka ainut tavoite on päästä pukille – seuraamuksista viis. Visa taas on vaisu ja persoonaton hiirulainen, johon Hannan kaltaisen nuoren reportterin on mahdoton kuvitella iskevän silmänsä. Lisäksi Zilliacus on roolissaan niin valju, että tarinan keskeinen romanssi kaatuu pian omaan mahdottomuuteensa.

Loppua kohden tarina kasvattaa massaansa, mutta vain touhotuksen määrässä – tunnetasolla kyyti on kylmää alusta loppuun, vaikka isoja kysymyksiä elämän hetkellisyydestä käsitelläänkin. Kömpelön juonen puitteissa Ultra Bra -mies Kerkko Koskisen sinänsä hieno ääniraita menee täysin hukkaan: se ei tunnu juuri istuvan kokonaisuuteen, saaden sen paitsi näyttämään, myös kuulostamaan enemmän mainoselokuvalta kuin kokopitkältä. Kunnioitettava yritys luoda Mullan alla -sarjan tavoin synkkiin aiheisiin kontrastia leikkisällä ääniraidalla kaatuu tekijöiden tyylitajuttomuuteen. Kuvaus on tasaisen hallittua, poislukien alun ja lopun vehreää viidakkoa pitkin pyyhältävät otokset. Ne eivät juuri istu elokuvan tyyliin tai tunnelmaan, mutta toisaalta osaltaan tukevat sen kömpelöä symboliikkaa, jonka päähenkilö tietenkin vielä lopussa sanelee ääneen. Elämää uhkuvan puutarhakasvuston ja kuolemaa tekevän miehen välistä kytköstä tuskin tarvitsee tässä enää selittää.

Ainoat hymähdykset komediana markkinoidussa elokuvassa tarjoaa Hannan toimituksen alkoholisoitunut valokuvaaja, jonka tulkitsijana Vesa Vierikko on tuttuun tapaansa hauska. Muuten on aika hiljaista. Toki kiitosta täytyy myös jakaa siitä, että suomalaisten elokuvien vakikasvoja ei keskeisissä rooleissa nähdä. Tuskin tätä olisi Samuli Edelmann sen toimivammaksi tehnytkään.

Jos kotimaisen komediaelokuvan taso on tätä luokkaa, olisi tekijöiden ehkä aiheellista herätä ja katsoa peiliin: vaikka mielelläni kotimaista kehuisin, vajoaa Toinen jalka haudasta omissa kirjoissani auttamatta sinne pakan pohjalle, FC Venuksen ja Saippuaprinssin kaltaisten 2000-luvun komediaturhakkeiden rinnalle. Siinä ei paljon Visan kahden pennin elämänfilosofiat auta.

DVD: Sandrew Metronomen julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1 laajakuva, ja ääniraitoina on valittavissa Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 ja Dolby Surround 2.0. Kuva on tarkka ja virheetön, eikä ääniraidassakaan ole valittamista.

Lisämateriaalina on traileri, musiikkivideo ja 4-minuuttinen kooste Vesa Vierikon kohelluksesta.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202