Titaanien taistelu

Clash of the Titans (2010)

| DVD
  • 2

Louis Leterrierin ohjaama spektaakkeli tuo valkokankaalle näyttäviä erikostehosteita.

julkaistu 2010-08-20 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Perseus ja kolme noitaa
Perseus ja kolme noitaa 

KUVA 3

Jason Flemyng ja Ralph Fiennes
Jason Flemyng ja Ralph Fiennes 

KUVA 2

Taas Sam Worthington
Taas Sam Worthington 

KUVA 1

Sam Worthington
Sam Worthington 

Titaanien taistelu

Ohjaus Louis Leterrier
Näyttelijät Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Mads Mikkelsen, Alexa Davalos, Jason Flemyng, Pete Postlethwaite
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 108 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Warner Bros. on julistanut panostavansa tulevaisuudessa entistä enemmän 3D-elokuviin, ja Titaanien taistelun on määrä olla Warnerin vastaus Avatarille (2009). Titaanien taistelu, joka on vuoden 1981 samannimisen elokuvan uusintafilmatisointi, ei kuitenkaan näytä hyvältä Avatarin rinnalle asetettuna, sillä jälkikäteen lisätty 3D-elementti näyttää huteralta, eikä itse elokuvakaan ole kummoinen. Se on korni efektiseikkailu teini-ikäisille pojille.

Titaanien taistelu on jo nimestään lähtien käsittämätön, sillä elokuvassa ei nähdä titaanien taistelua, vaan Zeuksen (Liam Neeson), Hadeksen (Ralph Fiennes) ja ihmiskunnan välinen, huvittavan maallinen kolmiodraama.

Kun ihmiset ylpistyvät liiaksi, jumalveljekset Zeus ja Hades päättävät antaa kurinpalautusta ihmisille, jotta he palaisivat jumalten nöyriksi palvelijoiksi. Ihmiset eivät suostu alistumaan suosiolla jumalten pullistelun alla, vaan päättävät vastata tuleen tulella. Ihmisten suurin toivo lepää Perseuksen (Sam Worthington) harteilla, joka on jumalallista alkuperää oleva yksinkertainen kalastaja.

Myös jumalten välillä kiehuu. Hades, jonka Zeus muinoin jekutti hallitsemaan tuonpuoleista, kantaa edelleen kaunaa veljelleen, ja aikoo ihmisten lisäksi palauttaa rakkaan veljensä ruotuun.

Tarinasta puuttuu titaanit ja se sekoittaa kreikkalaista ja roomalaista jumaltarustoa skandinaaviseen mytologiaan, joten tulos on alan asiantuntijoiden silmissä epäilemättä vähintäänkin hämmentävä. Elokuvasta voisi poimia loputtomasti epäloogisuuksia ja suoranaisia asiavirheitä, mutta lopulta kaikki tämä on täysin merkityksetöntä, sillä kysymyksessä on vanha kunnon sandaaliseikkailu, jonka ideana on täyttää valkokangas suurilla taisteluilla ja näyttävillä hirviöillä.

Kunnollisuudesta voidaan tosin olla montaa mieltä, sillä useimpia tulee ärsyttämään elokuvan mitätön sisältö, tökerön mahtipontinen dialogi sekä persoonattomat ja häviävän ohuet henkilöhahmot. Taas joutuu toteamaan sen saman kliseen kuin niin monta kertaa ennenkin: puitteet ovat kunnossa, mutta kaikki muu on rempallaan. Koko sirkus liikkuu efektien ja toiminnan varassa, jolloin tarina ja henkilöhahmot helposti unohdetaan. Näillä eväillä elokuva ei voi pysyä kiinnostavana kovin kauaa, ellei ole poikkeuksellisen helposti viihdytettävä yksilö.

Puutteistaan huolimatta elokuvan erikoistehosteille on nostettava hattua. Vaikka 3D-elementti onkin hutera, CG-efektit ovat muuten kauttaaltaan onnistuneita. Vaikuttavinta nähtävää ovat mustan savun saattelema Hades-jumala, vuoden 1981 versiosta tutut skorpionihirviöt ja skandinaavisesta mytologiasta tuttu merihirviö Kraken, jonka massiivisuus tekee vaikutuksen valkokankaalla.

Pääosassa nähdään käytännössä suuriin toimintaseikkailuihin suoraan tiensä löytänyt lihasmies Sam Worthington (Avatar; Terminator – Pelastus, 2009 ). Hänen roolihahmonsa on tylsä ja yksiulotteinen ja Worthingtonin kapea-alainen näytteleminen alleviivaa tätä jatkuvasti silmään pistävää ongelmaa. Sivuosissa nähdään suuret nimet Liam Neeson ja Ralph Fiennes, jotka hoitavat vaatimattomat osansa rutiinilla. Muissa osissa nähdään liuta hieman pienemmän profiilin näyttelijöitä, kuten Gemma Arterton, Mads Mikkelsen ja Pete Postlethwaite.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

DVD: Warnerin julkaisun anamorfinen laajakuva kuvasuhteella 2.40:1 on laadultaan keskikastia. Parhaimmillaan kuva on maisemaotoksissa ja huonoimmillaan elokuvan pimeimmissä kohtauksissa. Äänimaailma toistuu tutusti ja varmasti formaatissa Dolby Digital 5.1. Lisämateriaali jää köyhäksi esittäen ainoastaan joukon poistettuja kohtauksia.

DVD-teksti: © 2010 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202