Wrestler, The - Painija

The Wrestler (2008)

| Blu-ray
  • 5

Golden Globella roolistaan palkittu Mickey Rourke tekee komean comebackin Darren Aronofskyn vangitsevassa draamassa.

julkaistu 2009-08-27 / päivitetty 02.09. klo 17:05

KUVA 4

Evan Rachel Wood ja Mickey Rourke
Evan Rachel Wood ja Mickey Rourke 

KUVA 3

Mickey Rourke
Mickey Rourke 

KUVA 2

Mickey Rourke
Mickey Rourke 

KUVA 1

Marisa Tomei ja Mickey Rourke
Marisa Tomei ja Mickey Rourke 

Wrestler, The - Painija

Ohjaus Darren Aronofsky
Näyttelijät Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Protozoa Pictures, Saturn Films ja Pan Vision
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

“In this life you can lose everything you love, everything that loves you. Alot of people told me that I’d never wrestle again, the only one that’s gonna tell me when I’m through doing my thing, is you people here.”

Itsekin monia ylä- ja alamäkiä urallaan kokenut Mickey Rourke esittää Randya, show-painijaa lempinimeltään The Ram. The Ram oli yksi alan suurista tähdistä 80-luvulla, mutta 90-luvun myötä ikääntyvän painijan tähti alkoi himmetä. Nyt Randy elää yksin asuntovaunussaan ja kärsii monenlaisista viisikymppisen miehen vaivoista. Eräänä päivänä Randyn maailma romahtaa, kun sydänkohtaus kellistää miehen pukuhuoneen lattialle raskaan ottelun jälkimainingeissa. Lääkäreiden viesti on selvä: parempi laittaa elämäntavat kuntoon ja ammatti vaihtoon jos haluaa pysyä elävien kirjoissa. Helpommin sanottu kuin tehty, tuumii Randy, jolla ei painipiirien ulkopuolella ole juurikaan elämää.

Tarinan lähtökohta saattaa kuulostaa typerältä, kun tiedämme minkälaisesta urheilusta show-painissa on kyse. The Wrestler on kuitenkin kaikkea muuta kuin typerä elokuva. Se on poikkeuksellinen voimakas ja liikuttava kuvaus yksinäisestä ja monin tavoin särkyneestä miehestä.

Ohjaaja Darren Aronofsky kertoo tarinan dokumenttimaiseen tyyliin ja tunnelma on kieltämättä realistinen. Elokuva on kuvattu suurimmaksi osaksi käsivaralta tai steady-camilla, ja mukana on runsaasti pitkiä seurantaotoksia. Monet kohtaukset on kuvattu aidossa ympäristössä, urheilu-areenojen takahuoneissa oikeiden painijoiden keskellä ja oikeissa urheilutapahtumissa. Suuri osa näiden kohtausten dialogista on improvisoitua.

Mutta eihän kysymyksessä ole tietenkään improvisoidusta materiaalista koostettu dokumentti, vaan tarkasti ja määrätietoisesti ohjattu draama, jossa käsitellään vakavia ja hyvin todellisia ongelmia: yksinäisyyttä, perhesuhteita ja vanhenemista. Elokuvasta on riisuttu pois kaikki turha kikkailu. Jäljelle on jäänyt vahva tarina ja vahvat henkilöhahmot.

Mickey Rourke on pääosassa elokuvan sydän ja sielu, jopa siinä määrin, että elokuvan voisi helposti tulkita hänen omaksi elämäntarinakseen. Rourken roolisuoritus hakee vertaistaan 2000-luvulla, ja sen voi jo nyt sanoa kuuluvan elokuvahistorian suurien näyttelijäsuoritusten joukkoon. Hän kykenee rakentamaan Randysta moniulotteisen persoonan, joka on itsevarma, vahva ja kestävä kehässä, mutta lempeä, herkkä ja äärimmäisen yksinäinen sen ulkopuolella. Kuten Randy itsekin toteaa, häneen ei satu kehässä, häneen sattuu sen ulkopuolella. Hän pakenee todellista maailmaa painikehään, ainoaan paikkaan jossa häntä kunnioitetaan, ja jossa hän on joku.

The Wrestler tarjoaa kaksi muutakin vahvaa näyttelijäsuoritusta. Marisa Tomei on erittäin hyvä ikääntyvänä stripparina ja Randyn ainoana ystävänä, jota Randy käy usein jututtamassa paikallisella klubilla. Molemmat heistä painivat hyvin samankaltaisten ongelmien kanssa, ja näkevät itsensä toisissaan. Elokuvan toisessa vahvassa naisroolissa Evan Rachel Wood näyttelee koskettavasti Randyn tytärtä, johon Randy yrittää ensimmäistä kertaa vuosikausiin rakentaa jonkinlaista suhdetta. Woodin ja Rourken välisiin uskomattoman kauniisiin kohtauksiin katsoja saattaa hukata hetkellisesti itsensä. Tätä on elokuvadraama parhaimmillaan.

The Wrestler ei ole ainoastaan poikkeuksellisen vahva draama vaan myös yksi vuoden parhaimmista, ellei paras elokuva. Kysymyksessä on myös Mickey Roarken häikäisevä ja täysin ansaittu comeback valkokankaalle. Jos Roarke ei saa tästä elokuvasta Oscar-ehdokkuutta, niin tämä toimittaja syö painipöksyt aamiaiseksi.

Blu-ray: Pan Visionin Blu-ray-julkaisu on erittäin hyvälaatuinen. 2.35:1 kuvasuhteella esitettävä anamorfinen laajakuva näyttää kirkkaalta ja terävältä. Ääniraitoina on DTS HD Master-Audio 5.1 ja Dolby Digital 5.1, molemmat näistä ovat puhtaita ja jykeviä.

Lisämateriaalipuolelta löytyy vain pari traileria ja making of-dokumentti, mutta dokumentti on kieltämättä loistava. Kysymyksessä ei ole perinteinen selkääntaputtelu-dokumentti, vaan huolella toteutettu kertomus elokuvan kuvauksista ja taustoista. Pituuttakin löytyy hulppeat 42 minuuttia. Ikävä kyllä dokumenttia ei ole tekstitetty suomeksi, ja äänenlaatu on välillä huonohko, joten kielitaidottomien kannattaa ohittaa dokkari suosiolla.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202