The Way of War

The Way of War (2008)

| DVD
  • 2

Yritys kahlita 9/11:n haamu.

julkaistu 2009-06-17 / päivitetty 15.07. klo 23:11

KUVA 3

David Wolfe (Cuba Gooding Jr.) tulitaistelussa.
David Wolfe (Cuba Gooding Jr.) tulitaistelussa. 

KUVA 2

Sotakuvausta lainakulisseissa. David Wolfe (Cuba Gooding Jr.) ja kersantti Mitchell (J. K. Simmons).
Sotakuvausta lainakulisseissa. David Wolfe (Cuba Gooding Jr.) ja kersantti Mitchell (J. K. Simmons). 

KUVA 1

Cuba Gooding Jr. on päähahmo David Wolfe.
Cuba Gooding Jr. on päähahmo David Wolfe. 

The Way of War

Ohjaus John Carter
Näyttelijät Cuba Gooding Jr., J.K. Simmons, John Terry, Jaclyn DeSantis, Lance Reddick, Clarence Williams III
Maa Yhdysvallat
Pituus 86 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Capital City Entertainment, Louisiana Media Productions, Salvatore/Ornston Productions, Story Teller Pictures ja Scanbox Entertainment
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

The Way of War (2008) on poliittisena trillerinä päihdyttävä sekasotku. Parhaiten sitä kuvaa sen oma kohtaus. Osama Bin Laden makaa kuolinvuoteellaan ja lainaa Nietzscheä. Ei tietenkään suoraan, mutta ajatusta. Lopuksi hänet ammutaan.

Mutta ei elokuva ole komedia, vaan ryppyotsainen ja hitaasti etenevä, joka olisi vielä vaatinut lisätaustoitusta. Nyt vedotaan siihen, että mysteeri tarvitsee polttoaineekseen vihjeitä. Pikemminkin se on keino etäännyttää katsoja tarinan epäloogisuuksista.

Juoni tanssahtelee parilla aikatasolla. Nykyisyys on vuoden viimeisen päivän yö. David Wolfe (Cuba Gooding Jr.) on ammattisotilas, jota valtion agentit jahtaavat. Heillä on lupa tappaa, joten rakenne on tavanomainen kissa ja hiiri -leikki. Wolfe on tullut komennukselta Lähi-idästä, missä hän ja kaksi muuta miestä seikkailivat yhdessä ainoassa raunioituneessa talossa. Tilanteita ristivalotetaan takautumin, joissa näytetään elokuvahistorian kenties puisevinta sotakuvasta. Loppuminuuteilla selviää komennuksen perimmäinen syy.

Wolfe kulkee kuin juna kiskoilla. Katsoja ei vain tiedä, minne hän on matkalla. Jotain hän vihjailee rahasäkistä, joka kuuluu hänelle. Mielleyhtymä herää suhteessa todellisuuteen: Onko kritiikki amerikkalaista palkkasotilaspolitiikkaa kohtaan, jossa yksityiset firmat hoitavat vallattujen alueiden turvallisuutta? Miksi valtio haluaa Wolfen hengiltä, mitä arkaluonteista hän tietää?

Hotellihuoneeseen murtaudutaan, tilataan soodavesi ja tainnutetaan saapuva tappaja suihkuverholla. Häneltä tietojen kiristyksen jälkeen Wolfen kostosta tulee entistä henkilökohtaisempi. Vastaavia agenttielokuvien maneereja on muitakin. Niillä paisutetaan päähahmoa sankarin strategisiin mittoihin.

Kulisseissa kierot valtion miehet käyttävät Wolfesta termiä ”legenda”. Hänellä on käden sisäpuolella viivakoodi, pedon merkki. Sitten on nopea erä tappeluklubissa, jonka pointti on filosofinen. Konna katsoo ottelua kuin Rooman keisari gladiaattoreita, ja jupisee soturin ja sodan syistä. Kliseevarantoa täytetään muillakin kohtauksilla: altavastaaja voittaa kehässä valtavan muskelimikon; seulaksi ammuttu sotilas yskii verta ja kryptisiä viimeisiä sanoja; sivuhahmo on vastuussa tyttärensä kuolemasta; Wolfe kertoo, kuinka soodavesi ei tapa ihmisiä, vaan hän.

The Way of War on täydellinen kalkkuna eli huono elokuva, joka ei ole sitä tarkoituksella. Lähtöasetelma on kunniakas: terrorismin vastaisen sodan järjenvastainen luonne, Washingtonin korruptio ja ulkopolitiikan regressiivinen vaikutus. Mutta missään ei onnistuta. Annettu vastaus kysymykseen ”miksi me sodimme?” on kulunut. Jo ennen kuin toinen World Trade Centerin torneista oli sortunut, foliohatut pitivät tapahtunutta sisäpiirin keikkana, jolla saatiin kansan tuki sotaponnistuksille. Ironisesti elokuva salaliittoteoriasta on yhtä järkevä kuin salaliittoteoriat yleensä.

9/11:n haamu ja Lähi-idän sotaretki eivät ole luoneet samankaltaista kriittisten elokuvien sarjaa kuin 1970-luvulla. Francis Ford Coppolan paranoidisen Keskustelun (The Conversation, 1974) pohja on epäsuosiollisessa Vietnamin sodassa, Watergate-skandaalissa ja JFK:n ja Kingin salamurhissa. 2000-luvun kidutuspornon syntymistä pidetään reaktiona/allegoriana Irakin sodalle ja vankileiri Guantanamo Baylle. Siis Eli Rothin Hostelit ja Saw-sarja, veripaltut, nekö kriittisiä puheenvuoroja? Ainakin ne ovat sanomaltaan järkevämpiä kuin The Way of War, joka pitää suurena oivalluksenaan sitä, että konnan paikka yhteiskunnassa on positiona vakio. Niitä on aina ollut ja tulee aina olemaan. Heureka.

DVD: Scanboxin julkaisu on teknisesti moitteeton, vaikka iso osa kuva-ajasta vietetään hämärissä olosuhteissa. Kuva on 16:9 laajakuva, 2.31:1 anamorfinen ja ääni 5.1 dolby digital englanti.

Lisämateriaalina on pari traileria (mm. Drag Me to Hell, Defiance) ja kooste “Inside Way of War”. Siinä käydään 17 minuutin ajan läpi elokuvan teemoja ja itse kuvausprosessia, aseen oikeaoppisesta pitelystä ääniraidan sävellykseen.

Elokuvan suurin nimi, Cuba Gooding Jr., ei anna haastattelua. Näyttelijä J. K. Simmons kertoo olleensa nuoruudessaan totaalinen hippi. Anekdootti mielessä pitäen on huvittava uudelleen katsoa Kylmää rinkiä: Simmons on Vern Schillinger, arjalaisten puuhamies.

Teksti © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202