The Walking Dead (Kausi 1)

The Walking Dead (The Season 1) (2011)

| DVD/Blu-ray
  • 5

Sarjakuvaan pohjautuva tv-sarja on hieno selviytymistarina ihmisistä äärimmäisessä tilanteessa.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2011-05-18 / päivitetty 30.05. klo 15:03

KUVA 4

Aivotonta menoa
Aivotonta menoa 

KUVA 3

Lähestyvä vihollislauma
Lähestyvä vihollislauma 

KUVA 2

Zombien kohtaaminen
Zombien kohtaaminen 

KUVA 1

Yksin autiossa sairaalassa
Yksin autiossa sairaalassa 

The Walking Dead (Kausi 1)

Ohjaus Frank Darabont
Näyttelijät Andrew Lincoln, Jon Bernthal,Sarah Wayne Callies, Laurie Holden, Jeffrey DeMunn, Steven Yeun, Chandler Riggs
Maa Yhdysvallat
Pituus 1 x 65 min, 5 x 45 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

The Walking Dead on loistava esimerkki onnistuneesta adaptaatiosta. Robert Kirkmanin sarjakuvaan perustuva televisiosarja kunnioittaa, mutta ei liiaksi kumarra alkuperäisteosta. Zombie-elokuvia on tehty läjäpäin, mutta Walking Dead lukeutuu harvoihin aihetta käsitteleviin tv-sarjoihin. Jo kuusiosainen ensimmäinen kausi pitää tiukasti otteessaan ja saa katsojan paikoin jopa läkähdyksiin.

Ensimmäisessä jaksossa apulaissefiffi Rick Grimes herää koomasta aution hiljaisessa sairaalassa. Sen ulkopuolella hänelle avautuu surullisen synkkä todellisuus. Zombiet ovat vallanneet kaupungin eikä ihmisiä näy missään. Rick onnistuu livahtamaan sairaalasta kotitalolleen, mutta myös se on lohduttoman tyhjä. Onneksi hän kuitenkin kohtaa zombien hyökkäykseltä selviytyneen miehen, joka antaa vihjeen minne muut selviytyneet ovat menneet. Rick lähteekin vihjeen pohjalta etsimään muita ihmisiä ja toivoo löytävänsä heidän joukostaan myös oman perheensä.

Lähtökohta on liiankin tavanomainen. Onneksi se ei kuitenkaan jää tällä kertaa pelkän kliseisen veri-ilottelun tasolle. Kirkman on halunnut sarjakuvissaan nostaa erityisesti esille sen miten ihminen toimii äärimmäisissä tilanteissa. Lukija asetetaan pohtimaan miten itse toimisi jos joutuisi yhtäkkiä keskelle zombien valtaamaa kaupunkia. Minne uskaltaisi mennä ja kehen luottaa? Kuinka toivottomana tai toivorikkaana uskaltaisi katsoa tulevaan? Tony Mooren piirrokset sopivat täydellisesti Kirkmannin luomaan tarinaan.

Taitavat käsikirjoittajat ohjaaja Frank Darabontin johdolla ovat hyödyntäneet pohjateosta, joka on monilta osin jo sellaisenaan valmis kuvakäsikirjoitus. Sen lisäksi sarjan tekijätiimi on lisännyt mukaan myös oman monisyisen tarinansa, joka erottuu massasta. Mukana on erittäin vahvaa kuvakerrontaa ja nokkelaa dialogia. Katsojan tunteisiin onnistutaan vetoamaan kuitenkaan sortumatta imelyyteen. Kirjoittajatiimin huhutuista erimielisyyksistä huolimatta tarina pysyy kasassa koko tuotantokauden ajan.

Sarjan pääosaan on valittu Andrew Lincoln. Hän on komea, mutta ei onneksi mikään kiiltokuvapoika. Tässä roolissa olisi kestämätöntä nähdä Robert Pattinssonin kaltainen söpö poika niin ihana teinivampyyri kuin hän onkin. Lincoln on uskottava poliisi ja perheenisä. Kaikenkaikkiaan sarja vaatii vahvan tarinan ja moniulotteisten henkilöhahmojen takia kunnolliset näyttelijät ja sellaiset on onneksi myös löydetty.

The Walking Dead -sarjaa ajateltiin aluksi tehdä vain yksi tuotantokausi, mutta kun pilottijakso rikkoi Yhdysvalloissa katsojaennätykset, allekirjoitettiin heti myös toisen kauden sopimukset. Eikä syyttä. Harvoin näkee yhtä hyvin kirjoitettua, voimakkaasti tunteita herättävää ja laadukasta tv-sarjaa. Hienointa on, ettei katsojan tarvitse edes erityisesti pitää zombie-aiheesta vaan tarina on yleismaailmallinen ja koskettaa jokaista. Zombiet jäävät tässä oikeastaan sivuosaan ja ihmisten väliset suhteet nostetaan keskeiselle sijalle. Tämä karu kuvaus on samalla hieno selviytymistarina ihmisistä äärimmäisessä tilanteessa.

Teksti: © 2011 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202