90-luvulle sijoittuva kasvudraama New Yorkissa. Musiikkina rap.
Ohjaaja Jonathan Levine ei ole vielä elokuvan, vaan yksittäisten kohtausten mestari. Paikoitellen tyylitaju sokaisee: sirkustyöläisenä tasapainotellaan musiikki- ja kuvavalinnoissa kaltevalla pinnalla, muttei aivan kokonaan kastauduta imelyyteen ja hukuta sakariiniin. Löysällä loppukoukulla täydennetyn slasherin All The Boys Love Mandy Lane (Yhdysvallat 2006) aloitus, jossa otsakkeen neitokainen astelee lukion käytävällä, on kiteyttävä kohtausesimerkki.
Sama poljento jatkuu Levinen johdonmukaisemmassa kasvudraamassa The Wackness (Yhdysvallat 2008). Genre on vaihtunut, mutta nuoret ottavat yhä hapuilevia askeliaan maailmassa. Miljöönä on New Yorkin kaupunki. Ajankohtana on kesä vuodelta 1994. Pelaajina ovat pienen luokan huumediileri, lukiosta juuri valmistunut Luke Shiparo (Josh Peck) ja hänen psykiatrinsa Jeffrey Squires (Ben Kingsley), jolle hän maksaa kallonkutistuksesta marihuanapusseilla.
Keskiön miehet ovat hukassa. Luke on poikkeavalla tavalla syrjitty, eräänlainen vaeltava haamu. Kaikki tuntevat hänet, koska hän myy marihuanaa, mutta kanssakäyminen jää bisneksen tasolle. Ainut ystävysside muodostuu keski-ikäiseen psykiatriin, joka on kujeileva klovni kuin tohtori Jacoby Twin Peaksissa. Luke rakastuu syvästi Jeffreyn tytärpuoleen, Jeffrey yrittää uudelleen lämmittää suhdetta vaimoonsa.
Terapiaistunnoissa puhutaan elämästä arvattavin sanankääntein. Vanhempi yrittää ohjata hämillään olevaa nuorta kokemuksen voimalla, mutta tajuaa olevansa pitkäaikaisten valheiden kasaantunut lopputulos. Turtuneesta keinoelämästä repeydytään poeettisesti irti vetämällä napit vessanpöntöstä. Samanaikaisesti Luken perhettä koetellaan.
The Wacknessissa ollaan luomassa ajankuvaa. Lopputulos on laskelmoitu. Luke on vanhaa koulukuntaa, hän ei ole siirtynyt c-kaseteista cd-levyihin. Hän kuuntelee räppiä ja puhaltaa Nintendon Zelda-pelikasettiin – eleelle naurahtaa kukaties jokainen 80-luvulla syntynyt. Jatkuvasti kirotaan pormestari Rudy Giulianin nimeä. Hän on ottanut tehtäväkseen rikollisuuden kitkemisen kovalla valvonnalla. Abel Ferraran Bad Lieutenant (Yhdysvallat 1992) on oleellisempi dokumentointi suurkaupungin tilasta ennen Giuliania.
Vuonna 1994 ilmestyi nuorena murhatun Notorious B.I.G:in Ready to Die, 90-luvun itärannikon rapin kulmakivi. Biggien mahdollisesta maailmanvalloituksesta vihjaillaan läpi elokuvan. Jälleen seuraa sisäpiirimäinen siirto: Biggiestä kertoo Lukelle ensimmäisen kerran huumediileriä näyttelevä Method Man, rap-kollektiivi Wu-Tang Clanin jäsen. Dialogissa lainataan juuri sitä Ready to Dien kappaletta (The What), jossa Method Man on mukana: Bitches I like ’em brainless / guns I like ’em stainless steel.
Kasassa on amerikkalaisen teinielokuvan/kasvukertomuksen ainekset. Valokeilassa on realiteetteja oppiva nuorimies. Ensirakkaus haavoittaa. Etääntyminen vanhempiin alkaa. Tapahtumia säestää laatutietoisesti valittu musiikki: Nas, Wu-Tang, KRS-One, A Tribe Called Quest. Veteraani Ben Kingsley on muuntautumiskyvyiltään kameleonttimainen taituri. Josh Peckissa on tähtiainesta – ei välttämättä blockbustereihin, mutta vakavasti otettaviin draamoihin.
DVD: FS Filmin suomalainen dvd-julkaisu on hyvätasoinen. Kuvaformaatti on 16:9 anamorfinen laajakuva 2.35:1, ja äänenä 5.1 dolby digital englanti. Ei sisällä ekstraa.
Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA