Strangers, The

The Strangers (2008)

| BLU-RAY
  • 2

Syrjäisen talon ovea jyskytetään. Terassilla seisoo nuori nainen kysyen vierasta henkilöä. Pian talon nuorelle parille käy ilmi, ettei kyseessä suinkaan ollut erehdys, vaan pirullinen juoni.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 08.05. klo 21:09

KUVA 4

Liv Tyler
Liv Tyler 

KUVA 3

Scott Speedman
Scott Speedman 

KUVA 2

Liv Tyler
Liv Tyler 

KUVA 1

Scott Speedman ja Liv Tyler
Scott Speedman ja Liv Tyler 

Strangers, The

Ohjaus Bryan Bertino
Näyttelijät Liv Tyler, Scott Speedman, Glenn Howerton
Maa Yhdysvallat
Pituus 83 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Rogue Pictures, Intrepid Pictures, Vertigo Entertainment, Mandate Pictures ja Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

”Elokuva on syntynyt tositapahtumien pohjalta. FBI:n mukaan Yhdysvalloissa tehdään 1,4 miljoonaa väkivaltarikosta vuodessa. Helmikuun 11. Kristen McKay ja James Hoyt palasivat ystäviensä häistä Hoytin perheen kesäasunnolle, jossa tapahtuneet järkyttävät teot eivät ole kokonaisuudessaan selvillä…”

Näillä humoristiselta kuulostavan kertojaäänen sanoilla alkaa Liv Tylerin ja Scott Speedmanin tähdittämä The Strangers. Totta joka sana, mutta tositapahtumilla ei tämän elokuvan kanssa ole juuri mitään tekemistä. Tositapahtumien sijaan leffa on kylläkin syntynyt ihan puhtaasti juonikierrätyksen pohjalta.

James Hoytin (Scott Speedman) ja Kristen McKayn (Liv Tyler) ilta ei sujunut täysin suunnitelmien mukaan: Kristen ei lämmennyt Jamesin kosinnalle ja niinpä pariskunta palaa Jamesin isän omistamalle syrjäiselle asunnolle allapäin. Pakollisen kylpykohtauksen ja parisuhteen pohdiskelun jälkeen ovea jyskytetään. Terassilla seisoo nuori nainen kysyen vierasta henkilöä. Pian nuorelle parille käy ilmi, ettei kyseessä suinkaan ollut erehdys, vaan pirullinen juoni. Jyskytykset voimistuvat ja pian taloon myös tunkeudutaan. Käy harvinaisen selväksi, ettei kukaan pääsisi talosta pois. Ainakaan hengissä.

Kun alussa vihjasin kierrätykseen, en tehnyt sitä aivan vahingossa. Ainakin he, jotka ovat nähneet (aliarvostetun) ranskalaisen kauhupätkän nimeltä Uhka, kokevat lievää deja vu tunnetta. Itsekin olin vakuuttunut, että kyseessä on jenkkityylinen uudelleenlämmittely, mutta eipä sitten asian laita näin ollutkaan. The Strangers vain yksinkertaisesti lainailee idean sieltä, toisen tuolta. Uhkan lisäksi on näpistetty ainakin Funny Gamesista ja hieman tuntemattomammasta Vacancysta. Niin ja ylipäätään kaikista mahdollisista tekeleistä, joissa jäädään satimeen neljän seinän sisälle hämäräheikkien vaaniessa suut vaahdossa.

Härski lainailu ei ole The Strangersin ainut heikko lenkki. Elokuva nimittäin kulkee alusta loppuun lepattavalla säästöliekillä. Tarinaan on yritetty raapia pituutta kaikin mahdollisin keinoin. Katsojaparka saakin tuijottaa tyhjänpäiväistä autolla ajelua, jäätelönsyöntiä ja kylpemistä minuuttitolkulla. Siinä onkin aikaa tutkiskella visuaalista yleisilmettä, joka on sanalla sanoen halvahko. Ei ole siis mikään yllätys, että Bryan Bertinon ”ideoima” ja ohjaama The Strangers on pienen budjetin tuote, eikä halvalla saa aina hyvää. Leijonanosan tuottajien käteiskassasta vei vakuuttavasti kirkuva, mutta muuten kovin uneliaan oloinen Liv Tyler (Armageddon). Scott Speedman (Dark Blue) ei puolestaan löydä paniikkinappia missään vaiheessa, vaan kylmän viileästi patsastelee vailla päämäärää. Erikoista The Strangersissa on sekin, ettei pääosakaksikon lisäksi koko elokuvassa ole kuin kourallinen muita henkilöitä. Hämäräheikit mukaan laskettuna.

Jotain hyvääkin tästä Bertinon esikoisohjauksesta keksin: kissa-hiiri leikissä hyödynnetään hyvin psykologinen säikyttely. Tarkkaan mietitty äänisuunnittelu pistää jo yksinään kädet tärisemään. Kohtaus, jossa levysoittimen volyymit nousevat itsestään, on tästä malliesimerkki. Vahinko kuitenkin on, että muutama hyvä oivallus pilataan pussillisella huonoja. Mörkö on taas kerran selän takana huohottamassa, ja kun kääntyy ympäri, niin tyhjää on silmän kantamattomiin. Niin ja se kirottu kännykkä ei koskaan toimi kun pitäisi. Nämä kertokoot jotain käsiksen tasosta.

Sen verran hyvin lippukauppa on kuitenkin käynyt, että jatko-osaa pukkaa. Toivottavasti tästä nyt ei vain tulisi uutta Saw rahastusta. Kyllähän näitä ”arvaa kuka koputtaa” tyyppisiä tarinoita voi kuka tahansa keksiä maailman tappiin asti.

Blu-ray: Sandrew Metronomen julkaisu on odotetunlainen. Äänimaailman koukut on hienosti tuotu kotiteattereihin, siitä kiitos DTS HD 5.1. äänelle. Kolkutukset, kirkumiset ja muut äänet saavat herkimmät katsojat paniikkiin. 2.35:1 suhteella esitettävä teräväpiirtokuva ei tarjoa mitään ihmeellistä eikä missään nimessä ole blu-rayn kärkitasoa.

Ekstroja on niukasti. Kaksi sekavaa poistettua kohtausta, jotka joutivatkin editointihuoneen lattialle. Itseasiassa elokuvaa olisi voinut tiivistää vieläkin rajummin, tosin kesto ei nytkään ole mikään valtaisa (1h23min). The Element of Terror -featurette puolestaan on kymmenminuuttinen kurkistus kulissien taakse. Tuotantosuunnittelijat ja ohjaaja Bertino kertovat miten pienen budjetin kauhupätkä syntyy. Mielenkiintoista, mutta näitä vastaavia on nähty tuhannesti ennenkin. Viimeistään tässä vaiheessa on syytä kiinnittää huomiota huolella suunniteltuun äänimaailmaan, jota tekijät ilomielin esittelevätkin.

Ekstrat eivät ole teräväpiirtoa eikä niitä ole tekstitetty. Erikoismaininta elokuvaan passelisti sopivista valikoista, joista voi halutessaan kytkeä äänitehosteet pois päältä.

Teksti © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202