Strangers, The

The Strangers (2008)

| BLU-RAY
  • 2

Syrjäisen talon ovea jyskytetään. Terassilla seisoo nuori nainen kysyen vierasta henkilöä. Pian talon nuorelle parille käy ilmi, ettei kyseessä suinkaan ollut erehdys, vaan pirullinen juoni.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 08.05. klo 21:09

KUVA 4

Liv Tyler
Liv Tyler 

KUVA 3

Scott Speedman
Scott Speedman 

KUVA 2

Liv Tyler
Liv Tyler 

KUVA 1

Scott Speedman ja Liv Tyler
Scott Speedman ja Liv Tyler 

Strangers, The

Ohjaus Bryan Bertino
Näyttelijät Liv Tyler, Scott Speedman, Glenn Howerton
Maa Yhdysvallat
Pituus 83 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Rogue Pictures, Intrepid Pictures, Vertigo Entertainment, Mandate Pictures ja Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

”Elokuva on syntynyt tositapahtumien pohjalta. FBI:n mukaan Yhdysvalloissa tehdään 1,4 miljoonaa väkivaltarikosta vuodessa. Helmikuun 11. Kristen McKay ja James Hoyt palasivat ystäviensä häistä Hoytin perheen kesäasunnolle, jossa tapahtuneet järkyttävät teot eivät ole kokonaisuudessaan selvillä…”

Näillä humoristiselta kuulostavan kertojaäänen sanoilla alkaa Liv Tylerin ja Scott Speedmanin tähdittämä The Strangers. Totta joka sana, mutta tositapahtumilla ei tämän elokuvan kanssa ole juuri mitään tekemistä. Tositapahtumien sijaan leffa on kylläkin syntynyt ihan puhtaasti juonikierrätyksen pohjalta.

James Hoytin (Scott Speedman) ja Kristen McKayn (Liv Tyler) ilta ei sujunut täysin suunnitelmien mukaan: Kristen ei lämmennyt Jamesin kosinnalle ja niinpä pariskunta palaa Jamesin isän omistamalle syrjäiselle asunnolle allapäin. Pakollisen kylpykohtauksen ja parisuhteen pohdiskelun jälkeen ovea jyskytetään. Terassilla seisoo nuori nainen kysyen vierasta henkilöä. Pian nuorelle parille käy ilmi, ettei kyseessä suinkaan ollut erehdys, vaan pirullinen juoni. Jyskytykset voimistuvat ja pian taloon myös tunkeudutaan. Käy harvinaisen selväksi, ettei kukaan pääsisi talosta pois. Ainakaan hengissä.

Kun alussa vihjasin kierrätykseen, en tehnyt sitä aivan vahingossa. Ainakin he, jotka ovat nähneet (aliarvostetun) ranskalaisen kauhupätkän nimeltä Uhka, kokevat lievää deja vu tunnetta. Itsekin olin vakuuttunut, että kyseessä on jenkkityylinen uudelleenlämmittely, mutta eipä sitten asian laita näin ollutkaan. The Strangers vain yksinkertaisesti lainailee idean sieltä, toisen tuolta. Uhkan lisäksi on näpistetty ainakin Funny Gamesista ja hieman tuntemattomammasta Vacancysta. Niin ja ylipäätään kaikista mahdollisista tekeleistä, joissa jäädään satimeen neljän seinän sisälle hämäräheikkien vaaniessa suut vaahdossa.

Härski lainailu ei ole The Strangersin ainut heikko lenkki. Elokuva nimittäin kulkee alusta loppuun lepattavalla säästöliekillä. Tarinaan on yritetty raapia pituutta kaikin mahdollisin keinoin. Katsojaparka saakin tuijottaa tyhjänpäiväistä autolla ajelua, jäätelönsyöntiä ja kylpemistä minuuttitolkulla. Siinä onkin aikaa tutkiskella visuaalista yleisilmettä, joka on sanalla sanoen halvahko. Ei ole siis mikään yllätys, että Bryan Bertinon ”ideoima” ja ohjaama The Strangers on pienen budjetin tuote, eikä halvalla saa aina hyvää. Leijonanosan tuottajien käteiskassasta vei vakuuttavasti kirkuva, mutta muuten kovin uneliaan oloinen Liv Tyler (Armageddon). Scott Speedman (Dark Blue) ei puolestaan löydä paniikkinappia missään vaiheessa, vaan kylmän viileästi patsastelee vailla päämäärää. Erikoista The Strangersissa on sekin, ettei pääosakaksikon lisäksi koko elokuvassa ole kuin kourallinen muita henkilöitä. Hämäräheikit mukaan laskettuna.

Jotain hyvääkin tästä Bertinon esikoisohjauksesta keksin: kissa-hiiri leikissä hyödynnetään hyvin psykologinen säikyttely. Tarkkaan mietitty äänisuunnittelu pistää jo yksinään kädet tärisemään. Kohtaus, jossa levysoittimen volyymit nousevat itsestään, on tästä malliesimerkki. Vahinko kuitenkin on, että muutama hyvä oivallus pilataan pussillisella huonoja. Mörkö on taas kerran selän takana huohottamassa, ja kun kääntyy ympäri, niin tyhjää on silmän kantamattomiin. Niin ja se kirottu kännykkä ei koskaan toimi kun pitäisi. Nämä kertokoot jotain käsiksen tasosta.

Sen verran hyvin lippukauppa on kuitenkin käynyt, että jatko-osaa pukkaa. Toivottavasti tästä nyt ei vain tulisi uutta Saw rahastusta. Kyllähän näitä ”arvaa kuka koputtaa” tyyppisiä tarinoita voi kuka tahansa keksiä maailman tappiin asti.

Blu-ray: Sandrew Metronomen julkaisu on odotetunlainen. Äänimaailman koukut on hienosti tuotu kotiteattereihin, siitä kiitos DTS HD 5.1. äänelle. Kolkutukset, kirkumiset ja muut äänet saavat herkimmät katsojat paniikkiin. 2.35:1 suhteella esitettävä teräväpiirtokuva ei tarjoa mitään ihmeellistä eikä missään nimessä ole blu-rayn kärkitasoa.

Ekstroja on niukasti. Kaksi sekavaa poistettua kohtausta, jotka joutivatkin editointihuoneen lattialle. Itseasiassa elokuvaa olisi voinut tiivistää vieläkin rajummin, tosin kesto ei nytkään ole mikään valtaisa (1h23min). The Element of Terror -featurette puolestaan on kymmenminuuttinen kurkistus kulissien taakse. Tuotantosuunnittelijat ja ohjaaja Bertino kertovat miten pienen budjetin kauhupätkä syntyy. Mielenkiintoista, mutta näitä vastaavia on nähty tuhannesti ennenkin. Viimeistään tässä vaiheessa on syytä kiinnittää huomiota huolella suunniteltuun äänimaailmaan, jota tekijät ilomielin esittelevätkin.

Ekstrat eivät ole teräväpiirtoa eikä niitä ole tekstitetty. Erikoismaininta elokuvaan passelisti sopivista valikoista, joista voi halutessaan kytkeä äänitehosteet pois päältä.

Teksti © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202