Station Agent, The

Station Agent, The (2003)

| DVD
  • 4

Vähäeleinen indiedraama lyhytkasvuisesta junaharrastajasta, joka muuttaa pikkukaupungin rauhaan.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-08-01 / päivitetty 20.09. klo 19:07

KUVA 3

Cannavale ja Clarkson
Cannavale ja Clarkson 

KUVA 2

Dinklage, Clarkson ja Bobby Cannavale
Dinklage, Clarkson ja Bobby Cannavale 

KUVA 1

Peter Dinklage ja Patricia Clarkson
Peter Dinklage ja Patricia Clarkson 

Station Agent, The

Ohjaus Thomas McCarthy
Näyttelijät Peter Dinklage, Patricia Clarkson, Bobby Cannavale, Michelle Williams
Maa Yhdysvallat
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 2
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

The Station Agent

YLE:llä jokin aika sitten nimellä “Yksinäinen asemapäällikkö” esitetty The Station Agent (2003) on julkaistu uudelleen DVD:llä, ja seitsemän vuoden takainen indiehitti toimii yhä. Ohjaaja Thomas McCarthy on sittemmin tehnyt kehutun The Visitorin ja ollut mukana kirjoittamassa Pixarin animaatiota Up, näyttelijä Peter Dinklage on noussut pienoiseksi tähdeksi.

Finbar (Dinklage) on hiljainen ja sulkeutunut, pienoismalliliikkeessä työskentelevä kääpiö. Kun hänen ystävänsä menehtyy, perii Fin edesmenneeltä hylätyn asemarakennuksen kaupungin ulkopuolella. Ihmisiä vieroksuva mies pakkaa laukkunsa ja muuttaa uuteen kiinteistöönsä.

Kääpiönä olemisen suuri tragedia on se, ettei huomiolta voi välttyä. Finin kitukasvuisuus on kaksiteräinen miekka: toiset ovat tästä luonnottoman kiinnostuneita, toiset kuiskailevat ja välttelevät. Mies lähtee kaupungista karkuun, koska on kyllästynyt olemaan esillä — perillä pikkukylän asukkaat kohtaavat kääpiön kuitenkin sensaationa.

Lähelle yrittävät isänsä kahvikojua pitävä Joe (Bobby Cannavale) ja miehestään eronnut Olivia (Patricia Clarkson). Fin välttelee molempia, mutta erityisesti pikkukylän arkeen kyllästynyt Joe tarrautuu tähän kuin takiainen. Ahdistelu kasvaa ystävyydeksi ja Fin pystyy vihdoin avautumaan, kenties ensimmäistä kertaa elämässään. Voi olla, että Joe on ensin utelias päähenkilöä kohtaan vain tämän erilaisuuden vuoksi — mutta onko sillä lopulta merkitystä?

Päähenkilön kasvu ja avautuminen on hienovaraisesti viritetty sivuhahmojen varaan. Dinklagen tulkitsema Fin on hiljainen ja eleetön. Eteneminen näkyy siinä, miten mies hiljalleen päästää toiset lähelleen. Avainkohtauksessa Fin puhuu ensimmäistä kertaa lyhytkasvuisuudestaan ja sen poikimasta itseinhosta.

Hienojen näyttelijäsuoritusten varaan pingottuva The Station Agent on vähäeleinen ja uskottava. Ohjaaja/käsikirjoittaja McCarthy ei tuo tiiviiseen yhtälöön turhia elementtejä ja välttää turhat rönsyt loppuun asti: viimeinen kohtaus ei ole väkinäinen päätös, vaan silta eteenpäin.

DVD: The Station Agent on julkaistu aiemminkin DVD:llä Scanboxin toimesta, mutta uusintapainoksen jakelusta vastaa Atlantic Film.

Julkaisu on oikeastaan ostokelvoton, sillä levyltä paljastuu jostain käsittämättömästä syystä reunoilta saksittu 1.33:1 -versio. Takakannessa tieto on oikein, mutta internetissä monet paikat ilmoittavat kuvasuhteeksi 1.78:1, joka ei siis pidä paikkaansa Atlanticin julkaisussa.

Kuvanlaatu muuten on hyvä. Ääniraitana kuultava DD 2.0 ajaa niin ikään asiansa, vaikka stereoääni ei ihmeitä esitäkään. Ei lisämateriaalia.

Takakansi hekumoi huvittavasti elokuvan Oscar-kyvyillä. Sen mukaan elokuvan pääosissa ovat Oscar-ehdokas Michelle Williams (joka esiintyy elokuvassa parin minuutin ajan) ja Oscar-ehdokas Patricia Clarkson. Ei sanaakaan Dinklagesta, jonka varaan koko elokuva rakentuu.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202