Station Agent, The

Station Agent, The (2003)

| DVD
  • 4

Vähäeleinen indiedraama lyhytkasvuisesta junaharrastajasta, joka muuttaa pikkukaupungin rauhaan.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-08-01 / päivitetty 20.09. klo 19:07

KUVA 3

Cannavale ja Clarkson
Cannavale ja Clarkson 

KUVA 2

Dinklage, Clarkson ja Bobby Cannavale
Dinklage, Clarkson ja Bobby Cannavale 

KUVA 1

Peter Dinklage ja Patricia Clarkson
Peter Dinklage ja Patricia Clarkson 

Station Agent, The

Ohjaus Thomas McCarthy
Näyttelijät Peter Dinklage, Patricia Clarkson, Bobby Cannavale, Michelle Williams
Maa Yhdysvallat
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 2
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

The Station Agent

YLE:llä jokin aika sitten nimellä “Yksinäinen asemapäällikkö” esitetty The Station Agent (2003) on julkaistu uudelleen DVD:llä, ja seitsemän vuoden takainen indiehitti toimii yhä. Ohjaaja Thomas McCarthy on sittemmin tehnyt kehutun The Visitorin ja ollut mukana kirjoittamassa Pixarin animaatiota Up, näyttelijä Peter Dinklage on noussut pienoiseksi tähdeksi.

Finbar (Dinklage) on hiljainen ja sulkeutunut, pienoismalliliikkeessä työskentelevä kääpiö. Kun hänen ystävänsä menehtyy, perii Fin edesmenneeltä hylätyn asemarakennuksen kaupungin ulkopuolella. Ihmisiä vieroksuva mies pakkaa laukkunsa ja muuttaa uuteen kiinteistöönsä.

Kääpiönä olemisen suuri tragedia on se, ettei huomiolta voi välttyä. Finin kitukasvuisuus on kaksiteräinen miekka: toiset ovat tästä luonnottoman kiinnostuneita, toiset kuiskailevat ja välttelevät. Mies lähtee kaupungista karkuun, koska on kyllästynyt olemaan esillä — perillä pikkukylän asukkaat kohtaavat kääpiön kuitenkin sensaationa.

Lähelle yrittävät isänsä kahvikojua pitävä Joe (Bobby Cannavale) ja miehestään eronnut Olivia (Patricia Clarkson). Fin välttelee molempia, mutta erityisesti pikkukylän arkeen kyllästynyt Joe tarrautuu tähän kuin takiainen. Ahdistelu kasvaa ystävyydeksi ja Fin pystyy vihdoin avautumaan, kenties ensimmäistä kertaa elämässään. Voi olla, että Joe on ensin utelias päähenkilöä kohtaan vain tämän erilaisuuden vuoksi — mutta onko sillä lopulta merkitystä?

Päähenkilön kasvu ja avautuminen on hienovaraisesti viritetty sivuhahmojen varaan. Dinklagen tulkitsema Fin on hiljainen ja eleetön. Eteneminen näkyy siinä, miten mies hiljalleen päästää toiset lähelleen. Avainkohtauksessa Fin puhuu ensimmäistä kertaa lyhytkasvuisuudestaan ja sen poikimasta itseinhosta.

Hienojen näyttelijäsuoritusten varaan pingottuva The Station Agent on vähäeleinen ja uskottava. Ohjaaja/käsikirjoittaja McCarthy ei tuo tiiviiseen yhtälöön turhia elementtejä ja välttää turhat rönsyt loppuun asti: viimeinen kohtaus ei ole väkinäinen päätös, vaan silta eteenpäin.

DVD: The Station Agent on julkaistu aiemminkin DVD:llä Scanboxin toimesta, mutta uusintapainoksen jakelusta vastaa Atlantic Film.

Julkaisu on oikeastaan ostokelvoton, sillä levyltä paljastuu jostain käsittämättömästä syystä reunoilta saksittu 1.33:1 -versio. Takakannessa tieto on oikein, mutta internetissä monet paikat ilmoittavat kuvasuhteeksi 1.78:1, joka ei siis pidä paikkaansa Atlanticin julkaisussa.

Kuvanlaatu muuten on hyvä. Ääniraitana kuultava DD 2.0 ajaa niin ikään asiansa, vaikka stereoääni ei ihmeitä esitäkään. Ei lisämateriaalia.

Takakansi hekumoi huvittavasti elokuvan Oscar-kyvyillä. Sen mukaan elokuvan pääosissa ovat Oscar-ehdokas Michelle Williams (joka esiintyy elokuvassa parin minuutin ajan) ja Oscar-ehdokas Patricia Clarkson. Ei sanaakaan Dinklagesta, jonka varaan koko elokuva rakentuu.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202