Social Network, The

The Social Network (2010)

| Blu-ray
  • 4

Facebookin syntyä kertaava draama keskittyy armottomaan maailmaan ilmiön taustalla.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2011-02-25 / päivitetty 25.02. klo 16:04

KUVA 4

Garfield
Garfield 

KUVA 3

Andrew Garfield
Andrew Garfield 

KUVA 2

Eisenberg
Eisenberg 

KUVA 1

Justin Timberlake ja Jesse Eisenberg
Justin Timberlake ja Jesse Eisenberg 

Social Network, The

Ohjaus David Fincher
Näyttelijät Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Andrew Garfield
Maa Yhdysvallat
Pituus 120 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Vuonna 2004 Harvard-nörtti Mark Zuckerberg lanseerasi sähköisen vuosikirjan, The Facebookin. Yliopiston sisäiseksi verkostoksi syntynyt palvelu laajeni kulovalkean tavoin muihin kouluihin ja lopulta Atlantin yli. Vuoden lopussa sillä oli miljoona käyttäjää. Nyt niitä on yli 500 miljoonaa.

Ilmiö räjähti käsiin nopeasti. Perustajat — Zuckerberg, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz ja Chris Hughes — olivat hätää kärsimässä. Apuun tuli Napsterilla musiikkibisnestä ravistellut Sean Parker. Lopputulos oli katastrofi: palvelun alusta asti rahoittanut Saverin savustettiin yhtiöstä ulos, kun Zuckerberg seurasi sulavapuheista Parkeria sokeasti.

Näin ainakin, mikäli David Fincherin (Se7en, Zodiac) ohjaamaan The Social Networkiin on uskominen. Ben Mezrichin paljastuskirjaan The Accidental Billionares perustuva käsikirjoitus on herättänyt närää totuuden vääristelystä. Kirjaa oli työstämässä Saverin, jolle elokuvakin sovittaa uhrin viittaa.

Aaron Sorkinin käsikirjoitus pingottuu kahden aikajakson välille: toinen seuraa Facebookin kehitystä sen syntyvaiheilta miljoonan käyttäjän rajapyykkiin asti, toisessa istutaan oikeudessa. Zuckerbergille (Jesse Eisenberg) lukevat syytteitä paitsi Saverin (Andrew Garfield), myös Cameron ja Tyler Winklevoss (Armie Hammer tuplaroolissa), jotka väittävät tämän varastaneen heidän ideansa.

Todellinen sisältö löytyy kuitenkin rivien välistä: The Social Network ei ole oikeussalidraama, eikä se seuraa Facebookin eri kehitysvaiheita historiikin tavoin. Keskiössä on se todellisuus, jossa Zuckerberg kollegoineen elää — todellisuus, joka synnytti hetkessä maailmanlaajuisen sosiaalisen verkoston. Ja siinä sivussa joukon parikymppisiä biljonäärejä.

(The) Facebook syntyi katkeruudesta. Tyttöystävänsä (Rooney Mara) jättämä Zuckerberg linnoittautui asuntolaansa ja kehitti Facemashin: palvelun, joka antoi Harvard-opiskelijoiden vertailla kampuksen tyttöjä ja äänestää, kumpi on kuumempi. Eväät sovellukseen tulivat kampusten tietoverkoista, joihin Zuckerberg vaivatta tunkeutui.

Katkeruutta ruokki hierarkinen yliopistomaailma, jonka järjestys ilmenee jo elokuvan avaavassa vuoropuhelussa. Zuckerberg tekee mitä tahansa ollakseen joku, päästäkseen eksklusiivisiin klubeihin, jotka kutsuvat kuumia tyttöjä muilta kampuksilta bilettämään, strippaamaan ja naimaan. Tärkeää ei ole raha, vaan status.

Ja tämä on miesten peli. Sorkin on joutunut puolustelemaan vahvojen naishahmojen vähyyttä, pääosin syyttä — niillä ei ole sijaa status-orientoituneiden uroiden sarvienkalistelussa.

The Social Network projisoi maailmansa synkin sävyin, vaikka palettia värittääkin Sorkinin kirpeän hauska ja terävä dialogi. Trent Reznorin ja Atticus Rossin raskas ääniraita säestää harmaata kuvaa, kaukana on hollywoodilainen kampus-romantiikka. Lohduttomien hahmojen varassa kulkeva tarina rakentaa yllättävistä osasista alakuloista draamaa, määräävään rooliin nousee Zuckerbergin kantama mulkun viitta.

Lopussakaan Fincher tai Sorkin eivät juuri pyytele anteeksi. Eisenbergin hienosti henkilöimä Zuckerberg jää etäiseksi, introvertiksi neroksi. Kusipää hän varmasti on, tai pelkuri vähintään — polku siihen on päällystetty jo varhain.

Fincher on palannut ruotuun mielipiteet jakaneen Benjamin Buttonin jälkeen. Sorkinin tuella fokus on osattu suunnata oikeaan suuntaan, eikä The Social Network promokuvistaan huolimatta kerro Facebookin voittokulusta. Palvelun synnyttämät ilmiöt jäävät viitteiksi marginaaliin. Selvää on, ettei aiheesta mitään sankaritarinaa olisi saanutkaan.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p HD-kuva 2.40:1-kuvasuhteella, ääniraitana DTS 5.1 HD MA. Tarkempi arvio pressikappaleen saavuttua.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202