Kohuttu muotidokkari ei tee suuria paljastuksia, onpahan vaan mielenkiintoinen.
Viime syksyn Rakkautta & Anarkiaa -festareilla nähty The September Issue herätti ennakkoon kohua. Luvassa oli vihdoin dokumentti, joka valottaisi Voguen salaperäisen ja tavoittamattoman päätoimittajan, Anna Wintourin persoonaa. Siis sen samaisen, jota on mimikoitu ja parodioitu mm. elokuvissa Ihmeperhe ja Paholainen pukeutuu Pradaan. Jälkimmäisen “paholainen” on siis Wintour.
Vaan kuinkas sitten kävikään? R.J. Cutlerin ohjaama elokuva paljastuikin varsin perinteiseksi making of -dokkariksi muotilehti Voguen tekemisestä. Toki Wintourin persoona saa uutta valoa henkilökohtaisten haastattelujen myötä, mutta valtaosa ajasta seurataan syyskuun numeron taittoa. Fashionistat tietävät kertoa, että kyseessä on vuoden tärkein muotijulkaisu, alan toimijoiden vuotuinen Raamattu.
Dokkarin estetiikka muistuttaa parin vuoden takaista Sinkkuelämää -elokuvaa: eurooppalainen muotipop syleilee vauhdikkaita otoksia erilaisista tapahtumista, tyylikkäästä runwaysta hektiseen backstageen. Välillä pysähdytään miettimään perheen kaltaisia perusarvoja. Pinta on koreaa, mutta löytyykö sen alta substanssia?
Wintourin lyhyet haastattelut rytmittävät elokuvaa. Nainen paljastuu yllättävänkin lempeäksi ihmiseksi. Kova kuori syntyy luontaisesta bisnesvaistosta: alalla pärjätäkseen täytyy oppia sanomaan “ei”. Mikään paholainen hän ei siis ole, toki vähän kusipäinen ja vallasta huumaantunut. Ja jos naista kutsuu pinnalliseksi, täytyy miettiä kontekstia: naista avustavan isokokoinen superdiiva Andre Leon Talleyn rinnalla Wintour on täysi tavis. Talley pukeutuu valtaviin turkkeihin ja miljoonia maksaviin rannekelloihin, ja puheidensa perusteella on jo lapsuudessa täysin irtautunut arkirealiteeteista.
Jos jotain yllättävää elokuvasta löytyy, on se Wintourin avustajan, Grace Coddingtonin rooli. Vuosikymmeniä Wintourin kanssa työskennellyt Coddington on lehden hierarkiassa tämän alapuolella, mutta tuntuu paikoin omaavan jopa enemmän valtaa lopputuloksen suhteen. Huvittavaa on lisäksi seurata, kuinka hänkin useaan otteeseen turhautuu ystäväänsä, koska tietää olevansa oikeassa. Eli muotijumalatarkaan ei aina osu oikeaan. Tosin Wintourin asemassa kysymys oikeasta ja väärästä on ilmeisen triviaali: monen mielestä nainen käytännössä päättää, mikä kulloinkin on in.
DVD: Sandrew Metronomen julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.78:1-laajakuva, ja ääniraitana toimii DD 5.1. Molemmat ovat teknisesti korkeatasoisia, vaikka dokumentin kohdalla kysymys aina onkin tiettyyn pisteeseen asti triviaali.
Ei lisämateriaalia.
Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA