Ruins, The

The Ruins (2008)

| DVD
  • 3

Jenkkinuoret sekä heidän uudet ystävänsä viettävät Meksikon lomansa rippeitä. Seurue suuntaa vielä kohti Maya aikakauden koskemattomia raunioita. Perillä kovan onnen matkalaiset kauhukseen huomaavat j…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 10.06. klo 18:06

KUVA 4

Joe Anderson.
Joe Anderson. 

KUVA 3

Jena Malone ja Laura Ramsey.
Jena Malone ja Laura Ramsey. 

KUVA 2

Jonathan Tucker.
Jonathan Tucker. 

KUVA 1

Jena Malone, Laura Ramsey, Shawn Ashmore ja Jonathan Tucker.
Jena Malone, Laura Ramsey, Shawn Ashmore ja Jonathan Tucker. 

Ruins, The

Ohjaus Carter Smith
Näyttelijät Jonathan Tucker, Jena Malone, Laura Ramsey, Shawn Ashmore, Joe Anderson, Sergio Calderón
Maa Yhdysvallat / Australia
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 DreamWorks SKG, Spyglass Entertainment, Red Hour Films, Internationale Filmproduktion Prometheus, BenderSpink ja Paramount Home Entertainment Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Yksi viimevuosien trendeistä on ollut tuottaa markkinoille pikkukivoja kauhupätkiä, joissa yhdistävä tekijä on suht tuntematon, mutta potentiaalinen ohjaaja sekä asiansa osaava taustakööri. Esimerkeiksi sopivat Marcus Nispelin uudelleenlämmittely Teksasin moottorisahamurhista (2003), Alexandre Ajan The Hills Have Eyes (2006) ja miksei myös John Stockwellin lievä pettymys Turistas (2006). The Ruins muistuttaa jälkimmäistä ainakin alkuasetelmansa puolesta: pieni kaveriporukka lomailee ulkomailla ja syystä tai toisesta he lähtevät omalle, kohtalokkaalle reppumatkalleen.

Jenkkinuoret Jeff (Jonathan Tucker) ja Amy (Jena Malone) sekä heidän ystäväpariskuntansa Eric (Shawn Ashmore) ja Stacy (Laura Ramsey) viettävät Meksikon lomansa rippeitä. Uima-altaalla päivystäminen jo tylsistyttää, joten nelikko lyöttäytyy yhteen saksalaisturisti Mathiaksen (Joe Anderson) kanssa. Seurue suuntaa kohti Maya aikakauden koskemattomia raunioita. Perillä kovan onnen matkalaiset kauhukseen huomaavat jääneensä ikivanhaan ansaan. Pakotietä ei tuki ainoastaan paikallinen maya heimo, vaan myös merkillinen ihmisiä saalistava köynnöskasvi, jota mayat pelkäävät siinä määrin, että ovat valmiita tappamaan kaikki osalliset. Tämän enempää ei juonesta tohdi paljastaa, jottei katsomisnautinto valuisi viemäriin ennen aikojaan.

The Ruins perustuu Oscar nominaattikirjailijan (Joka leikkiin ryhtyy, 1999) Scott B. Smithin teokseen, josta mies itse muovasi mieleisensä käsikirjoituksen. Tuotantoyhtiö Red Hour Films, nokkamiehenään Ben Stiller, varasi filmausoikeudet eikä ihan syyttä: The Ruins omaa useita kiinnostavia elementtejä. Tapahtumat sijoittuvat pääosin valoisaan vuorokauden aikaan, toisin kuin valtaosa genren tuotoksista. Toinen mielenkiintoinen tekijä on ihmissyöjäkasvi. Käsi ylös jos olet törmännyt vastaaviin leffoihin viime aikoina.

The Ruins on kuvattu aikaa ja vaivaa säästämättä. Yksityiskohtia ja oivalluksia on paljon. Paras niistä on ollut kuvata luonnon helmassa ja välttää viimeiseen asti studio-olosuhteet. Visuaalista toteutusta valvomaan palkattiin todellinen tekijänimi, mies uusimman King Kongin ja Taru Sormusten Herrasta -trilogian takaa: Grant Major. Täytyy sanoa, että Oscar palkitun Majorin kädenjälki näkyy väkevästi. Major ja tuottaja Stiller eivät suinkaan olleet ainoat kovanluokan taustapirut, vaan keltanokkaohjaaja Carter Smithin apuna häärivät myös mm. kuvaaja Darius Khondji (Seitsemän) ja leikkaaja Jeff Betancourt (Kauna).

Rempseästä taustatiimistä huolimatta The Ruinsia ei ole aivan saatu täyteen lentoon. Kauhutrilleri ei kannattele potentiaaliaan sataprosenttisesti, vaikka tarinassa ei varsinaisesti suvantokohtia olekaan. Raunioissa myös tapahtuu paljon moraalin kannalta kyseenalaista, jota ei aivan joka päivä ole totuttu elokuvissa näkemään: on itsensä leikkelyä puukolla, jalka-amputointia kivenlohkareilla ja litratolkulla verta ja suolenpätkiä. Tehosteet on tehty hienosti käyttäen pääosin vanhan koulukunnan tekniikkaa. Digitehosteisiin on toki jouduttu turvautumaan, mutta paljaalla silmällä niitä ei onneksi erota ilman ponnisteluja. Uskomatonta on, että todellisista kauheuksista huolimatta takakantta koristaa vain K13 merkintä.

Se, mitä The Ruins olisi kaivannut, on nimekkäämpi näyttelijäkaarti. Selkeä ykköstähti puuttuu ja tämä saattoi olla syy sille, ettei The Ruins kerännyt Yhdysvaltain teatterikierroksella kuin säälittävät 17,5 miljoonaa taalaa. Taitavien Jonathan Tuckerin (The Texas Chainsaw Massacre) ja Jena Malonen (Erämaan armoille) nimet eivät ole vielä täysin boxoffice luokkaa eikä muodollisesti pätevää Laura Ramseytä (The Covenant) ole tästä roolivedosta liiemmin suitsuttaminen.

The Ruins on kuitenkin keskivertotuherrusta laadukkaampaa säikyttelyä, joka kannattaa poimia itselleen joko vuokraamosta tai kaupan hyllyltä. Herkkien katsojien on syytä valita elokuvailtaan jotakin aivan muuta.

Dvd: 2.35:1 formaatin dvd käännöksestä ei ole kuvan puolesta pahaa sanottavaa. Väripaletti on kunnossa ja jälki hyvää keskitasoa. Sen sijaan DD 5.1. audioraita on katsojien pelotteluun hivenen kesy. Tuntuu oudolta, ettei pikkutarkasti viimeistellyssä paketissa ole tämän kummoisemmin kotiteatterin omistajia huomioitu.

Lisämatskuissa löytyy ihan riittävästi. Dvd:lle on mahdutettu kolme featurettia, joista ensimmäinen Making The Ruins (14 min) on yleissilmäys leffan purkitukseen. Creeping Death (15 min) keskityy puolestaan verenhimoisen köynnöskasvin ympärille. Opimme miten tehosteet tehtiin ja miten ahdistavaa yleisilmettä ruokittiin. Kolmikon lyhin featurette Building The Ruins (6 min) on nimensä mukainen katsaus lavasteisiin. Kaikki kolme koostetta on tehty laadukkaasti ja ääneen pääsevät niin näyttelijät, tehosteosaston edustajat kuin myös tuottajat Ben Stillerin johdolla.

Muitakin bonuksia toki löytyy. Poistetut kohtaukset ja vaihtoehtoinen loppu (12 min) on saatavilla ohjaajan ja leikkaajan kommentein. Paljon kelpo materiaalia on karsittu, mutta myös hyvin perustein. Alternatiivinen loppukin on ihan hyvä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kaupan päälle lätkäistään vielä leffan alkuperäinen teatteritraileri. Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi.

Dvd:llä on myös ohjaaja Smithin ja editoija Betancourtin kommenttiraita. Keskustelu on asiallisen jähmeää ja informatiivisen rikasta.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202