The Real Aviator

Howard Hughes: The Real Aviator (2004)

| DVD
  • 2

Tavanomainen dokumentti Howard Hughesista, amerikkalaisesta ihmemiehestä.

julkaistu 2009-07-08 / päivitetty 12.08. klo 11:11

KUVA 3

Hughes lööpeissä
Hughes lööpeissä 

KUVA 2

Hughes lööpeissä
Hughes lööpeissä 

KUVA 1

Howard Hughes
Howard Hughes 

The Real Aviator

Ohjaus Bill Schwartz
Näyttelijät Michael Ferreri, George Francom, Robert Maheu, Terry Moore, Jack Real
Maa Yhdysvallat
Pituus 79 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Schwartz & Company ja Atlantic Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

The Real Aviator: The Howard Hughes Story (2004) lienee tehty Martin Scorsesen Howard Hughes-elämänkerta The Aviatorin (2004) imussa. Tuotantoarvot ovat minimaaliset. On pari historioitsijaa, mustavalkoisia still-kuvia, joita pyöritellään edes takaisin, lehtileikkeitä ja arkistomateriaalia. Taustalla kuuluu pehmeä jazz ja karismaattinen kertojaääni. Dokumentti on jaettu osioihin, kuten ”Nuoruus” ja ”Hollywood”. Ote on ammattimainen ja sisältö yleisselittävä, mutta katselukokemus on puuduttava. Se tuntuu luennolta, joka ei tarraa mukaansa.

Dokumentin päätähti, Howard Hughes (1905 – 1976), oli aikansa sankari. Hän oli keksijä, hurjapää, naistennaurattaja — eräänlainen amerikkalainen ihmemies, vapaan maan antamien mahdollisuuksien kristalloituma. Öljybisneksellä rikastuneeseen perheeseen ainoana lapsena syntynyt Hughes ei koskaan käynyt yliopistoa. Sen sijaan hän laittoi perinnön poikimaan ja hänestä tuli miljonääri jo 18-vuotiaana ikätovereidensa vasta aloitellessa koulujaan.

Hughes siirtyi Hollywoodiin, missä hän sekä ohjasi että tuotti elokuvia vaihtelevalla menestyksellä. Pakkomielle oli aina lentokoneet ja lentäminen. Vuoden 1930 huimista lentokohtauksista tunnettu Hell’s Angels oli arvostelumenestys, kun taas hänen viimeisin projektinsa Jet Pilot (1957) makasi leikkauspöydällä vuosikausia. Tekijät eivät yksinkertaisesti tienneet, mitä — jälleen huimista — lentokohtauksista ottaa mukaan viimeiseen leikkaukseen. Kun se viimeinen julkaistiin, se oli jo pahasti vanhentunut. Ennen menestyksekäs tuotantoyhtiö RKO oli taloudellisesti hätää kärsimässä.

The Real Aviator on ensisijaisesti dokumentti yhdestä henkilöstä, mutta siinä rinnalla Amerikan 1900-luvun historian poikkileikkaus. Hughes oli monessa mukana: viemässä eteenpäin uutta tekniikkaa ja sähköistämässä julkkiskulttuuria. Kun hän lensi yksin maailman ympäri, hänen edesottamuksiaan valvottiin tarkasti mediassa. Kun The Outlaw (1943) — Hughesin toinen ja samalla viimeinen ohjaustyö — ilmestyi, se jäi sensuurin haaviin. Itsetietoinen keskittyminen päätähti Jane Russellin rintavarustukseen soti senaikaista moraalikoodistoa vastaan.

Kun Yhdysvallat alkoi tuottaa lentokoneita toisen maailmansodan sotanäyttämölle, Hughesin suhteita Washingtoniin alettiin syynätä toden teolla. Hughesin firma oli saanut rahaa konemalleista, jotka eivät kuitenkaan toimineet halutulla tavalla — sopimukset saatiin mitä ilmeisimmin siksi, että Hughes järjesti kansakunnan kermalle riettaita juhlia ja osasi voidella rattaita. Myöhemmin Hughes sekoitettiin myös Watergate-skandaaliin. Imperiumin luonut mies ei kestänyt vastoinkäymisiä. Usein hän murtui, pakeni ja suorastaan katosi.

Suurmieselämänkertana dokumentti on latteasti sanottuna ”tyydyttävä”. Se etenee määrätietoisesti kuin juna raiteilla, selkeässä kronologisessa järjestyksessä. Loppu ja alku ovat enteellisellä tavalla yhdenmukaisia. Hughesin äiti oli sairaalloisen ylihuolehtiva. Hän näki, että muut lapset kantavat vain tauteja. Poika eli lapsuutensa syrjässä. Vastaavasti viimeiset parikymmentä vuotta hermoheikko Hughes eli lähes erakoituneena. Omituiset oikut ja hygieniasäännöt määräsivät elämän rytmin. Ympärillä parveilleet palvelijat tekivät, mitä miljonääri pyysi.

DVD: Atlantic Filmin julkaiseman dvd:n kuvalaatu (formaatti 4:3) vaihtelee. Iso osa sisällöstä on pelkkää mustavalkoista arkistomateriaalia, joten heikkoudet ymmärtää. Mutta kuvalaatu on järjestään väreilevä ja epätarkka myös niissä kohtauksissa, jotka on kuvattu itse dokumenttia varten — historioitsijoiden haastattelupuheenvuorot, kartta-animaatiot jne. Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202