The Pillow Book

The Pillow Book (1996)

| DVD
  • 3

Greenawaylle tyypillisesti rankka ja katkeransuloinen, ratkaisuiltaan shakespearelainen ihmissuhdedraama.

julkaistu 2010-12-30 / päivitetty 31.12. klo 00:12

KUVA 4

The Pillow Book
The Pillow Book 

KUVA 3

The Pillow Book
The Pillow Book 

KUVA 2

The Pillow Book
The Pillow Book 

KUVA 1

The Pillow Book
The Pillow Book 

The Pillow Book

Ohjaus Peter Greenaway
Näyttelijät Vivian Wu, Ewan McGregor, Ken Ogata, Yoshi Oida, Hideko Yoshida
Maa Iso-Britannia / Hollanti / Ranska
Pituus 126 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 2
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Peter Greenawayn The Pillow Book (1996) on loogista jatkoa hänen Shakespearen Myrsky-sovitukselleen Prosperon kirjat (1991). Greenawayn tuotannon sisällä nämä työt kertovat siirtymisestä kohti kokeellisempaa elokuvaa. Oikeastaan vasta Yövartio (2007) oli paluu ”vanhaan”, selkeämpään.

Molempien ajavana voimana on (kauno)kirjallinen teksti(kokoelma). Prosperon kirjoissa se näkyy adaptaationa. The Pillow Bookissa Sei Shōnagonin tuhat vuotta vanha Tyynykirja on paralleelin luoja ja pakkomielteen synnyttäjä, tytöstä naiseksi kasvavan Nagikon (Vivian Wu) elämän lukitsija.

Eri kirjoihin eli numeroituihin osioihin jaetussa elokuvassa seurataan Nagikoa, jonka ruumista isä on käyttänyt kalligrafiensa kankaana ja jolle äiti on samanaikaisesti lukenut Tyynykirjaa, hovinaisen päiväkirjaa ja mietekokoelmaa.

Vuosittaisesta syntymäpäivärituaalista kasvaa malliksi päätyvälle ja Shōnagonia matkien päiväkirjaa pitävälle naiselle pakkomielteinen toimi, mikä johtaa tragikoomisiin sattumuksiin.

Hän haluaa, että häneen kirjoitettaisiin, mutta tähän ei tunnu löytyvän kykeneviä selväpäisiä miehiä. Kehoon kirjoittamisella on tietenkin eroottinen latauksensa. Itä ja länsi kohtaavat, kun Nagiko tapaa Jeromen (Ewan McGregor), kirjailijaksi haluavan englantilaisen. He jakavat ilot ja etenkin surut, joiden taustalla kummittelee Nagikon perheen historia.

Poikkeavissa rajauksissaan, päällekkäisissä kuvissaan ja liikkuvissa teksteissään elokuva hakee muotonsa 90-luvulla muodissa olleista multimediasovelluksista. Interaktion eli osallistuvan käyttäjän mahdollistavan tekniikan parissa työskenteli myös Greenaway.

Hänen tarkoituksensa oli viedä elokuva taiteenlajina seuraavalla tasolle, mikä käytännössä kuulosti videopelien uudelleen keksimiseltä. Megalomaaninen projekti kulki nimellä The Tulse Luper Suitcases.

The Pillow Book on toki Greenawaylle tyypillisesti rankka ja katkeransuloinen, ratkaisuiltaan shakespearelainen ihmissuhdedraama, mutta ei kuitenkaan nihilistisen tyrmäävä. Sitä voisi kutsua jopa romanttiseksi elokuvaksi, jossa rakkauskaan ei lopulta paljastu vitsiksi. Se on, sanotaanko suoraan, vähemmän vittumainen kuin voisi odottaa.

DVD: Atlantic Film on julkaissut elokuvan osana neljän levyn kokoelmaa Peter Greenaway Collection. Se sisältää elokuvat Kohtalokkaat numerot, The Baby of Macon, Prosperon kirjat ja Pillow Book.

Pillow Bookin julkaisu lienee sama kuin vanha Cinema Mondon. Kuvassa (täysikuva) on selkeitä heikkouksia, ja tekstityksessä on hieman kirjoitusvirheitä. Lisämateriaalina elokuvan traileri sekä infoa tekijöistä.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202