International, The

The International (2009)

| BLU-RAY
  • 3

Interpol-agentti Louis Salinger (Clive Owen) on kansainvälisen pankin rikosten perässä. Ohjauksesta vastaa Tom Tykwer.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-07-12 / päivitetty 12.07. klo 20:08

KUVA 4

Clive Owen ja Armin Mueller-Stahl
Clive Owen ja Armin Mueller-Stahl 

KUVA 3

Clive Owen ja Jack McGee
Clive Owen ja Jack McGee 

KUVA 2

Naomi Watts ja Clive Owen
Naomi Watts ja Clive Owen 

KUVA 1

Clive Owen
Clive Owen 

International, The

Ohjaus Tom Tykwer
Näyttelijät Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thomsen, Patrick Baladi, Brian F. O'Byrne, Felix Solis, Jack McGee, James Rebhorn, Michel Voletti
Maa Yhdysvallat / Saksa / Iso-Britannia
Pituus 120 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Relativity Media, Atlas Entertainment, Mosaic Media Group, Rose Line Productions, Siebte Babelsberg Film, Studio Babelsberg, X-Filme Creative Pool ja Walt Disney Studios Motion Pictures AB
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Tätänykyä on erittäin muodikasta tehdä pankkimaailman ja politiikan kiemuroihin uppoutuvia jännäreitä. The International tarjoilee aiheesta sen verran ison annoksen, että tämän kaksituntisen kiemuran jälkeen alkaa pankissa asioiminen kyllästyttää tavallista mattimeikäläistäkin.

Louis Salinger (Clive Owen: Shoot ‘Em Up) on Interpolin agentti, jolla on lievästi sanoen pakkomielle napata ison kansainvälisen pankkikonsernin silmää tekevät. Salingerin silmätikuksi on joutunut etenkin pankinjohtaja Jonas Skarssen (Ulrich Thomsen: Juhlat) joka onkin jo jäädä haaviin nimettömän ilmiantajan avulla, mutta viimetipassa Skarssen onnistuu jälleen luovimaan kuiville. Salingeria närästää etenkin se, että pankki on sotkeutunut aseiden välitykseen. Tapauksen lonkerot ulottuvat aina New Yorkiin asti josta paikallinen piirisyyttäjä lähettää Salingerin avuksi Eleanor Whitmanin (Naomi Watts: Funny Games). Kaksikko saa pian huomata haukanneensa ehkäpä liiankin ison palan. Tutkimuksia jarruttaa kuka milloinkin ja kaikki tuntuvat olevan ison pankkikonsernin talutushihnassa.

The International on tahmeasti, mutta varmasti etenevä trilleri, jossa brittinäyttelijä Clive Owen varastaa shown täydellisesti jättäen muut seinäruusuiksi, Naomi Watts ja veteraani Armin Mueller-Stahl (Kafka) mukaan lukien. Owen tekee niin stereotyyppisen agenttiroolin kuin mitenkään mahdollista. Owen mennä höyryää nukkumatta, syömättä ja samaan poplariin sonnustautuneena. Pientä ja isompaa tikkiä luonnollisesti matkan varrella tulee, mutta se ei Owenin esittämää agenttia hidasta. Saksalaissyntyinen ohjaaja Tom Tykwer, joka päräytti isoihin piireihin väkevällä trillerillä Juokse Lola (1998), antaa Owenille luottoa ja keskittyy maalailemaan puolinäppäriä maisemakuvia kun kohtaukset siirtyvät Berliinistä New Yorkiin ja Luxemburgista Milanoon.

The Internationalia vaivaa tahmeuden lisäksi myös tarinankerronnan epätasapaino. Alkuun tuntuisi, ettei tarina sisällä toimintaa, vaan pelkästään tiukkaa poliittista vääntöä. Sitten kuin tyhjästä Tykwer räjäyttää elokuvan keskivaiheilla melkoisen toimintajakson, jossa tarkka-ampujien luodit vinkuvat ja museon käytävillä käydään miesmuistiin pisin ampumavälikohtaus. Tämän jälkeen kerronta jälleen rauhoittuu kunnes niputetaan yllätyksetön, jopa tylsähkö loppukohtaus. The International jää tuntumaan tv-sarjan pilottijaksolta, sillä näillä pelimerkeillä voisi tehdä väkevää tv-draamaa vaikka kymmenen tuotantokautta.

Juonellisesti tämä Eric Singerin esikoistekstiin perustuva trilleri on sekoitus Harrison Fordin kulta-aikoja (Näkymätön vihollinen, 1992) ynnä muita syväkurkku elokuvia (esim. The Insider, 1999). The International ei ole kovin omaperäinen, vaikkakin erittäin ajankohtainen. Elokuva haluaa palavasti herättää voimakkaita tunteita, mutta saa aikaan vain paikoittaista haukottelua. Mistään pommitekeleestä ei silti ole kyse, mutta itselleni riitti mainiosti tämä yhden kerran tuttavuus.

Blu-Ray: Sony Picturesin julkaisema blu-ray esitetään 2.40:1 kuvasuhteen siirtona. Jälki on suhteellisen moitteetonta: pientä epätarkkuutta voi kuitenkin havaita. Ääniraitana vakuuttaa puhdas TrueHD 5.1. Dialogipitoisen elokuvan pääpaino kohdistuu etukaiuttimiin ja vain muutama kohtaus nostaa kotiteatterin oikeuksiinsa: Guggenheim museossa ikuistettu tulitaistelu lienee ainoa kohtaus, jossa äänimaailma avautuu täydellä tehollaan.

Lisämateriaali on pääosin laadukasta. The International Experience: Picture-In-Picture toimintoa voi pyörittää yhtä aikaa elokuvan kanssa, jolloin ruudun reunassa pienessä laatikossa mm. kuvataan mielenkiintoisesti elokuvan tekoa eri kamerakulmista. Jo tämä ominaisuus yksistään toimisi kommenttiraitana, mutta mukaan on mahdutettu myös erillinen raita, jossa ohjaaja Tykwer ja käsikirjoittaja Singer pitävät keskustelun faktapitoisena ja mielenkiintoisena.

Mielenkiintoinen lisä on myös Extended Scene joka ei varsinaiseen elokuvaan mahtunut. Pitkässä kohtauksessa nähdään Owenin ja Wattsin kiihkeä ajatustenvaihto.

Neljä minidokumenttia (Making of, Shooting at the Guggenheim, The Architecture of The International ja The Autostadt) ovat informatiivisia, mutta kolme jälkimmäistä sortuvat toistamaan peräti puolituntista taustadokumenttia välillä pahanlaisesti. Dokumenttien teema pyörii liian tiiviisti kuvauspaikkojen ympärillä.

Levyltä löytyy vielä pino Columbian tuotantoa luotaavia trailereita ja BD-live ominaisuus, joka ei allekirjoittaneella suostunut toimimaan. Tarjolla pitäisi Sonyn mukaan olla kuitenkin lisädokumentti ja lisäkatsaus kuvauspaikkoihin (jota ei kyllä levyn ekstrojen jälkeen enää kaipaa). Livestä löytyy myös chattimahdollisuus muiden fanien kanssa.

Lopuksi pitää kehaista myös kaikissa Columbia Picturesin (Sonyn) blu-ray levyissä olevaa lisätoimintoa, jolla voi kätevästi lisätä kirjanmerkkejä suosikkikohtauksiin. Suuren miinuksen The International saa kuitenkin siitä, ettei lisämateriaalia ole tekstitetty suomeksi. Tekstitystä olisi tarvittu jo senkin vuoksi, ettei monikaan haastateltavista puhu englantia äidinkielenään ja näin ollen ymmärtämisen kanssa on vähän niin ja näin.

Teksti © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202