Incredible Hulk, The

The Incredible Hulk (2008)

| DVD
  • 3

Vihreä jätti Hulk on palannut – ja vihaisena! Edward Norton esittää Bruce Banneria, tiedemiestä, joka suuttuessaan muuttuu vihreäksi jättiläiseksi. Peräänsä Hulk saa armeijan joukot ja pirullisen uude…

julkaistu 2008-01-05 / päivitetty 22.09. klo 15:03

TRAILERI

KUVA 4

The Incredible Hulk
The Incredible Hulk 

KUVA 3

Tiedossa välienselvittely
Tiedossa välienselvittely 

KUVA 2

The Incredible Hulk
The Incredible Hulk 

KUVA 1

Edward Norton
Edward Norton 

Incredible Hulk, The

Ohjaus Louis Leterrier
Näyttelijät Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt
Maa Yhdysvallat
Pituus 112 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Marvel Enterprises, Marvel Studios, Valhalla Motion Pictures ja Universal Pictures Finland Oy

DVD

Universalilla ja Marvelilla oli paljon pelissä, kun ne alkoivat työstää 2000-luvun toista Hulk-elokuvaa. Ensimmäinen oli Ang Leen vuonna 2003 tekemä, keskiverto sarjakuva-elokuvaa parempi Hulk, jota fanit eivät kuitenkaan syystä tai toisesta oikein hyväksyneet. Hulk on silti yksi Marvelin rakastetuimpia hahmoja, niinpä vihreä jätti oli saatava uudestaan valkokankaalle. Frenchise ei saanut kaatua yhteen huonosti vastaanotettuun (joskin taloudellisesti kohtuullisen hyvin tuottaneeseen) tekeleeseen.

Uusi Hulk-elokuva sai nimekseen The Incredible Hulk ja ohjaajaksi kiinnitettiin ranskalainen toimintaelokuvien tekijä Louis Leterrier. Elokuvan taustalta löytyy suuri määrä sarjakuvien ja niiden filmatisointien äärellä puuhanneita alan kovimpia tuottajia, kuten Marvel-legenda Stan Lee, Avi Arad ja Kevin Feige. Kun mukaan saatiin vielä yksi sukupolvensa nimekkäimpiä näyttelijöitä, Edward Norton, paletti alkoi olla valmis – ja näyttämään hyvältä.

Suuria nimiä (ainakin sarjakuvamaailmassa) on siis luetteloksi asti, mutta pelkillä nimillä ei vielä saada popkornia myytyä, se on todistettu useammin kuin olisi tarvetta. Kysymys kuuluu, miten nämä alansa kovimmat ammattilaiset saavat tällä kertaa siirrettyä rakastetun Marvel-hahmon valkokankaalle niin, että Hulk-fanit eivät joutuisi pettymään?

Palataan siihen pian. Selvitetään ensin hieman elokuvan juonta. Heti alkutekstien aikana käydään nopeasti läpi tapahtumat aikaisemman elokuvan tiimoilta; tiedemies Bruce Banner (Norton) aiheuttaa vahingossa itselleen laboratoriokokeissa gammasäteilymyrkytyksen, jonka seurauksena hän suuttuessaan muuttuu vihreäksi hirviöksi, ”alter-egokseen” Hulkiksi. Näiden uusien supervoimien takia armeija alkaa jahdata Brucea ja hän joutuu pakenemaan USA:sta.

Nyt Bruce asuu Brasiliassa hyvin yksinkertaisesti. Hän käy tehtaassa töissä pienellä palkalla ja vapaa-aikanaan opettelee vihanhallintaa ja ennen kaikkea kehittelee parannusta myrkytykseensä, joka tekee normaalin elämän mahdottomaksi. Armeija saa kuitenkin vihiä Brucen majapaikasta ja lähtee jälleen hänen peräänsä voidakseen hyödyntää tiedemiehen salaisuuksia sodankäynnissä. Pian Bruce onkin saanut peräänsä vanhan vihollisensa Thunderbolt Rossin (William Hurt) lisäksi uuden vihollisen, jopa Hulkia voimakkaamman The Abominationin (Tim Roth). Tiedossa on eeppinen välienselvittely.

Sarjakuvien pohjalta tehdyt elokuvat ovat yleensä vuoden huonoimpia, mutta The Incredible Hulk on oikein mainio toimintaelokuva. Varsinkin elokuvan ensimmäinen tunti vakuuttaa huolellisella kerronnallaan ja mielikuvituksellisella visuaalisella otteellaan. Kamera-ajot Rio De Janeiron slummien yllä ovat komeaa katsottavaa. Ensimmäinen tunti kuluu kuin siivillä.

Toiminnan ystävät saavat masun täydeltä herkkua tarinan toisella puoliskolla, jolloin etualalle rymistelevät digitaalitekniikka ja massiiviset taistelukohtaukset. Hulkin ja The Abominationin massiiviset hahmot on luotu valkokankaalle motion capture-tekniikalla, kuten 2000-luvun henkeen kuuluu. Ja hienoltahan se näyttää, vaikka inhimillisyyttä tietokoneella luoduista hahmoista ei vielä vuonna 2008 löydy.

Tämä lopun toiminta on epäilemättä Hulk-faneille mannaa, mutta itse tarinasta kiinnostuneet saattavat pitkästyä. Mainiosti aloitettu tarina ja Brucen hienosti pohjustettu henkilöhahmo alkavat nimittäin lopulta unohtua ja monien kiinnostus elokuvaa kohtaan saattaa hiipua loppupuolen tykityksessä. Toisaalta, voiko sarjakuvaan pohjautuvaa elokuvaa syyttää tällaisesta? Tässä näkyy selvä ero Ang Leen ehkä liiankin (?) kunnianhimoiseen versioon Hulkista, jossa toimintaa säästeltiin. Nyt fanit halutaan saada hymyilemään kunnon rymistelyllä.

Näyttelijäkaarti on nimekäs ja taitava. Edward Norton tekee liki täydellisen suorituksen piinattuna tiedemiehenä – itse Hulkissa Nortonista ei tosin näy jälkeäkään. Myös brittinäyttelijä Tim Roth on erinomainen sodannälkäisenä brittitaistelijana, joka muuttuu The Abominationiksi kukistaakseen Hulkin. Pienemmissä rooleissa William Hurt on mies paikallaan, mutta valitettavasti Liv Taylor Brucen tyttöystävänä on oma turtunut itsensä. Hänen tulkintansa vaikuttaa yhtä uneliaalta kuin neidin roolisuoritukset yleensäkin.

The Incredible Hulk on sarjakuvaan pohjautuvaksi elokuvaksi poikkeuksellisen toimiva, ja se tulee epäilemättä tyydyttämään niin Hulk-fanit kuin muutkin toimintaseikkailujen ystävät. Vaikka tasapainoilu alkupuolen draaman ja loppupuolen toiminnan välillä tuntuu välillä kömpelöltä ja elokuvaa jakavalta, tätä elokuvaa voi silti suositella yhtenä parhaista Marvelin sarjakuviin perustuvista elokuvista.

Teksti © 2008 Antti Honkala

DVD: Universalin DVD-julkaisu on kuvan- ja äänenlaadultaan huippuluokkaa. Kuvaformaattina on 2.35:1 laajakuva, jossa elokuvan hetkittäin sarjakuvamainen värimaailma näyttää herkulliselta. Ääniraita on dolby digital 5.1, joka saa komeasti toteutetut toimintakohtaukset kuulostamaan massiivisilta. Bassovahvistimien nappeja ei kannata kääntää kaakkoon, mikäli asustelet kerrostalossa.

Elokuvavuokraamojen perus DVD:llä ei valitettavasti ole ohjaaja Louis Leterrierin ja näyttelijä Tim Rothin kommenttiraitaa lukuunottamatta mitään ekstroja. Kommenttiraita itsessään on tosin varsin hauskaa kuunneltavaa, vaikka Edward Nortonin äänen puuttuminen harmittaakin, olihan mies keskeisenä luomisvoimana elokuvan valmistuksessa. Norton riitautui muiden tekijöiden kanssa pian elokuvan valmistumisen jälkeen, jonka takia hän ei enää ottanut osaa elokuvan promootioon.

Seuraa meitä

PINNALLA

Joaquin Phoenix

Inherent Vice

Aleksi Salonen | 26.03.

Pynchon-filmatisointi leijuu paksuna, huumaavana savuna 70-luvun kyynistyneen Los Angelesin yllä.

Lue lisää »
Joaquin Phoenix

Mestari

Aleksi Salonen | Blu-ray | 24.05.

Paul Thomas Andersonin myyttisen, raudanlujan ohjaustyön voi uskoa kestävän aikaa kuin pyhä kirja.

Lue lisää »
Daniel uuden seurakuntansa keskellä

There Will Be Blood

Antti Honkala | DVD | 06.01.

Paul Thomas Andersonin There Will Be Blood on synkkä kertomus 1900-luvun taitteen amerikkalaisesta öljypohatasta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson

Fifty Shades of Grey

Aleksi Salonen | 12.02.

EL Jamesin suositun sadomasoharlekiinin filmatisointi on karsittu, kylmä ja kiiltävä.

Lue lisää »
Sara Soulié, Bahar Tokat, Misa Lommi, Ida Vakkuri

Toiset tytöt

Marjo Eskola | 11.03.

Raikkaasti kuvattu tyttödraama päästää iholle ja sen alle.

Lue lisää »
Reese Witherspoon on Cheryl Strayed

Wild – Villi vaellus

Jussi Toivola | 29.01.

Reese Witherspoon kantaa tosipohjaista vaelluselokuvaa harteillaan.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Matthew McConaghey

Interstellar

Aleksi Salonen | Blu-ray | 26.03.

Christopher Nolanin kosminen kärsimysnäytelmä on täynnä ankaria valintoja ja henkeäsalpaaviä näkyjä.

Lue lisää »
Ellar Coltrane ja Ethan Hawke, vuosi yksitoista

Boyhood

Jussi Toivola | Blu-ray | 17.02.

Mykistävän kaunis Boyhood lukeutuu 2000-luvun upeimpiin elokuvasaavutuksiin.

Lue lisää »
Anna Odell näyttelee ainoana itseään.

Luokkajuhla

Aleksi Salonen | DVD | 18.03.

Anna Odellin esikoisohjaus on notkea metaelokuva paljonpuhutusta aiheesta: koulukiusaamisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa

PARASTA JUURI NYT


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Antti Honkala

VASTAAVA TOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Marjo Eskola, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer RY 1999–2015
ISSN 1798-7202