Guardian, The - Meripelastaja

The Guardian (2006)

| DVD
  • 3

Yhdysvaltain rannikkovartioston USCG:n pintapelastaja Ben Randall (Kevin Costner) menettää joukkueensa pieleen menneessä rutiinitehtävässä. Tukikohdan komentaja antaa veteraanipinturille kaksi vaihtoe…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-26 / päivitetty 11.06. klo 19:07

KUVA 2

Kevin Costner
Kevin Costner 

KUVA 1

Kevin Costner, Ashton Kutcher
Kevin Costner, Ashton Kutcher 

Guardian, The - Meripelastaja

Ohjaus Andrew Davis
Näyttelijät Kevin Costner, Ashton Kutcher, Sela Ward, Melissa Sagemiller
Maa Yhdysvallat
Pituus 139 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Beacon Pictures, Contrafilm, A School Productions, Eyetronics USA, Firm Films ja Touchstone Pictures.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Yhdysvaltain rannikkovartioston USCG:n pintapelastaja Ben Randall (Kevin Costner) menettää joukkueensa pieleen menneessä rutiinitehtävässä. Tukikohdan komentaja antaa veteraanipinturille kaksi vaihtoehtoa: Kortistoon tai kouluttajaksi. Randall valitsee jälkimmäisen. Varsin erikoisin keinoin Randall sitten kouliikin suojattejaan Louisianan leirillä, jossa keskeyttämisprosentti lähentelee viittäkymmentä. Kurssilaisten joukossa on myös nuori uintimestari Jake Fischer (Ashton Kutcher), joka joutuu oitis napit vastatusten Randallin kanssa. Ajan myötä opettaja ja oppilas ystävystyvät kun molempien menneisyydestä paljastuu yllättäviä asioita. Tarina ei tarjoa ensimmäistäkään yllätystä, mutta The Guardian – Meripelastajan (The Guardian, 2006 Yhdysvallat) tunnelma pysyy koko ajan korkealla, paljolti ohjaaja Andrew Daviksen ja Costnerin ansiosta.

Meri ja Kevin Costner on yhdistelmä, joka saa leffastudion kirstunvartijan haromaan hiuksiaan. Kaikkihan muistavat surullisen kuuluisan Waterworldin, joka flobbasi pahemman kerran. Meripelastaja kuitenkin on läheistä sukua eräälle toiselle Costnerin meriaiheiselle elokuvalle, Viesti mereltä. Molemmat ovat hyvin alavireisiä, mutta omalla tavallaan niin hellyttäviä, ettei katsomista tohdi lopettaa kesken. Costneriin on nimittäin aina ollut helppo samaistua. Niin on myös nyt, kun tutustumme kipulääkkeitä napsivaan kehäraakkiin, jolle työ on kaikki kaikessa. Raskaan työn raatajien elämää on aina koskettavaa seurata kärpäsenä katossa.

Siinä missä Costner yrittää pitää Meripelastajan pinnalla, niin toinen pääosan esittäjä, Ashton Kutcher, kiskoo tulppaa irti kaksin käsin. Kutcher on pintapelastajana yhtä uskottava kuin hänen yhden miehen shownsa Punk’d. En sano sillä, etteikö Kutcher sopisi vakavampiaiheiseen elokuvaan, mutta nyt lopputulos on vain sitä tuttua mulkoilua ja elehtimistä. Edellisestä draamasuorituksestaan (unohtumaton Perhosvaikutus) Kutcher jää monta altaan mittaa. Toinen häiritsevä tekijä on käsikirjoitus. Tarinaa olisi pitänyt karsia kovalla kädellä ja vähintään pitänyt poistaa nolo amatöörimelojien pelastuskohtaus: Pitäisikö oikeasti uskoa, että uimataidoton amatöörimeloja lähtee kajakkinsa kanssa keskelle kaksimetristä aallokkoa? Muutoin Meripelastaja on suhteellisen realistisen oloinen, mutta pitkälti yli kaksituntisena auttamattomasti liian pitkä. Mukaan on ahdettu paljon tarinan kannalta toisarvoista tapahtumaa. Jopa kertaalleen miehekkäästi päätettyä loppua on pitänyt mennä rukkaamaan hieman onnellisemmaksi.

Tärkein elokuvan ominaisuus on kaikesta huolimatta viihdearvo ja sitä Meripelastajassa on kosolti. Pelkästään hyiset Alaskan maisemat nostavat ihon kananlihalle. D-Toxin kynäilleen Ron L. Brinkerhoffin kömpelö kässäri toki häiritsee, mutta ohjaaja Andrew Daviksen merikuvakulmat ja Costnerin katu-uskottavuus antavat paljon anteeksi. Myös Meripelastajan visuaalinen jälki kestää vertailun jopa parhaana pitämääni Meren Raivoon. Unohtaa ei sovi Bryan Adamsiakaan, joka luikauttaa jälleen koskettavan tunnusmelodian, aivan kuin Robin Hoodissa konsanaan.

Dvd:n extrat ovat myös tutustumisen arvoisia ja niiden jälkeen tarina saattaakin aueta astetta paremmin.

teksti: © 2007 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202