The Greatest

The Greatest (2009)

| DVD
  • 4

Herkkä draama, jossa sureva perhe saa odottamattoman vierailijan. Pääosissa Carey Mulligan ja Susan Sarandon.

julkaistu 2010-12-23 / päivitetty 23.12. klo 00:12

KUVA 3

Pierce Brosnan ja Carey Mulligan
Pierce Brosnan ja Carey Mulligan 

KUVA 2

Carey Mulligan
Carey Mulligan 

KUVA 1

Aaron Johnson ja Carey Mulligan
Aaron Johnson ja Carey Mulligan 

The Greatest

Ohjaus Shana Feste
Näyttelijät Carey Mulligan, Aaron Johnson, Susan Sarandon, Pierce Brosnan, Johnny Simmons, Michael Shannon
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Syksyisin värein kerrottu The Greatest on hidastempoinen kuvaelma yhden perheen suuresta surusta, jonka odottamaton vierailija vähitellen kääntää toivonkipinäksi. Valtavan menetyksen kokeneen perheen käännehetkiä sirpalemaisesti kuvaavan elokuvan runko on pelkistetty, mutta tarinankerrontaan voimaa tuomassa on kahta eri sukupolvea edustava vaikuttava näyttelijäkaarti.

Nuori ohjaaja-käsikirjoittaja Shana Feste on rakentanut elokuvadebyyttinsä voimakkaista teemoista, mutta punaista lankaa seurataan päähenkilöihin keskittyen, eikä tarinan emotionaalinen ydin milloinkaan huku tavanomaisiin ylilyönteihin, kuten ylinäyttelemiseen tai kohtausten yli pyyhkivään tunnelmaballadiin. Tarina hyppää suoraan asiaan heti alkuminuuteilla, eikä tyhjäkäynnille jää aikaa missään vaiheessa.

Bennett (Aaron Johnson) ja Rose (Carey Mulligan) ovat rakastuneita. Nuorten romanttinen ilta saa ruman päätöksen, kun Bennett menehtyy auto-onnettomuudessa. Kaipaamaan jäävät äiti Grace (Susan Sarandon), isä Allen (Pierce Brosnan) sekä pikkuveli Ryan (Johnny Simmons). Pian hautajaisten jälkeen Rose ilmestyy pojan vanhempien ovelle uutisten kera – hän odottaa Bennettin lasta.

Herkkävireinen draama seuraa onnettomuuden jälkeistä toipumista lähietäisyydeltä, ja samalla kuorii vaikeinta vuottaan elävän perheen menneisyyttä kuin sipulia, josta löytyy kerros kerrokselta jotain lisää täydentämään jo aikaisemmin opittua. Uskottomuuteen livennyt perheenisä ja huumeongelmainen pikkuveli koettelivat perheen sisäistä tasapainoa jo kauan ennen kaikkien rakastaman suosikkipojan ennenaikaista kuolemaa.

Bennettin ja Rosen lyhyeksi jääneen romanssin vaiheita palataan syventämään Rosen näkökulmasta kerrotuissa takaumissa, jotka esittävät kokonaisuudessa valitettavan pientä osaa. Lupaava uusi tähti Aaron Johnson ei ehdi saada tarpeeksi näkyvyyttä, vaikka hänen hahmonsa pysytteleekin koko ajan tapahtumien keskipisteenä.

Urallaan loistavaa aikaa juuri nyt elävä, Oscar-ehdokkaanakin vuoden alussa An Education-draaman pääosasta ollut Carey Mulligan ottaa luontevasti paikkansa Sarandonin ja Brosnanin kaltaisten konkarien rinnalla. Erityisen vaikuttava on kuitenkin Sarandon, jolle lapsensa menettäneen äidin rooli on jo muutamasta aikaisemmastakin elokuvasta tuttu. Sarandonin lohduton tulkinta äidistä, jonka suru saavuttaa jokainen aamu heti herätyskellon soidessa, on kylmäävä. Myös Brosnan, jolla on harvinainen kyky pilata elokuva kuin elokuva, pitää kerrankin miellyttävän matalaa profiilia.

DVD: Nordisk Filmin tavanomaisen hyvässä julkaisussa kuvaformaattina 16:9 anaforminen laajakuva 2.35:1 ja ääniraitana Dolby Digital 5.1. Elokuvan lisäksi levyllä on ainoastaan trailerishow muista Nordisk-uutuuksista.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202