Ghost of Frankenstein, The

The Ghost of Frankenstein (1942)

| DVD
  • 2

Niin kauan kuin yleisöllä on kiinnostusta, niin kauan elokuvayhtiötkin rahastavat jatko-osilla. Tämän tiesi aikoinaan jo Universal, jonka toinen toistaan typerämäät hirviöelokuvien jatko-osat ovat sit…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-06 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 1

The Ghost of Frankenstein
The Ghost of Frankenstein 

Ghost of Frankenstein, The

Ohjaus Erle C. Kenton
Näyttelijät Cedric Hardwicke, Lon Chaney Jr., Bela Lugosi, Lionel Atwill, Ralph Bellamy
Maa Yhdysvallat
Pituus 65 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1942 Universal Pictures.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

1940-luvulle tultaessa Universal päätti ottaa viimeisetkin mehut irti suositusta hirviöstään, eikä sarjan kahta viimeistä osaa voi pitää kovinkaan laadukkaina. Juoni jäi toissijaiseksi seikaksi, pääasia että yleisö saatiin vielä kiinnostumaan aiheesta. Universalin Frankenstein-sarjan ensimmäinen ala-arvoinen elokuva, aiemmin Suomessa julkaisematon The Ghost of Frankenstein (USA) valmistui 1942.

Vaikka hirviö tuhottiinkin edellisen osan lopussa, ovat kyläläiset varmoja, että Frankensteinin kirous leijuu kylän yllä. Päästäkseen kylän häpeätahrasta, he päättävät tuhota edesmenneen tohtorin linnan ja siinä sivussa käsittämättömästi eloon jääneen Ygorin, joka asustelee vielä linnassa. Linnaa tuhotessaan kyläläiset vapauttavat tietämättään hirviön haudastaan, joka Ygorin opastuksella lähtee taivaltamaan kohti Vasariaa. Siellä näet asustaa Frankensteinin toinen jälkeläinen, Ludwig, jonka Ygor uskoo korjaavan hirviön jälleen elinvoimaiseksi.

Suoraviivainen käsikirjoitus, vasemmalla kädellä hutaistu toteutus ja Erle C. Kentonin mitäänsanomaton ohjaus pitävät huolen siitä, että elokuvan taso ei nouse hyväksyttäväksi missään vaiheessa. The Wolf Manin (1941) fantasiamaailmaa jäljittelevät lavasteet eivät onnistu heikkoa kokonaisuutta juurikaan parantamaan ja kun loppukin on suorastaan kyllästetty typeryyksillä, ei itsekään tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.

Karloffin jättäydyttyä syrjään sai hirviön rooliin astua susimies Larry Talbotia hienosti tulkinnut Lon Chaney nuorempi. Valitettavasti käsikirjoitus ei anna hänelle minkäänlaisia mahdollisuuksia hahmonsa kehittämiseen, vaan hirviön tehtävänä on pääsääntöisesti horjua holtittomasti ja murahdella käsittämättömyyksiä. Myös Bela Lugosin esittämää Ygoria on kahlittu edellisestä osasta ja niin mies kuin roolihahmokin vaeltavan paikoin syvässä yössä. Kahdessa ensimmäisessä sarjan elokuvassa esiintynyt Dwight Frye vilahtaa vihaisten kyläläisten keskuudessa.

The Ghost of Frankenstein on elokuva, jonka suurin arvo on sen kuuluminen Universalin Frankenstein-sarjaan. Heikkoudestaan huolimatta elokuva sai jatko-osan, Frankenstein Meets the Wolf Man (1943), jossa hirviön roolin sai osakseen Lugosi.

Dvd: Elokuva kuuluu osana Frankenstein Legacy Collectioniin. Printissä esiintyvät roskat on saatu karsittua minimiin ja kuva onkin lievästä pehmeydestä huolimatta hyvälaatuinen. Elokuva sisältää kaksi perustasoa olevaa monoraitaa, jotka ovat englanti sekä venäjä. Dialogi toistuu selkeästi, mutta mitään kaksista säestystä elokuva ei sisällä. Tekstityksiä elokuvaa varten löytyy viisi, suomi, ruotsi, norja, tanska sekä englanti. Ekstroja ei ole tämän elokuvan kohdalla lainkaan.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202