Fourth Kind, The

The Fourth Kind (2009)

| DVD
  • 2

Alaskaan sijoittuvassa trillerissä kohdataan muukalaisia ulkoavaruudesta ja joudutaan niiden sieppaamiksi.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2010-04-09 / päivitetty 28.10. klo 09:09

KUVA 3

Milla Jovovich, Hakeem Kae-Kazim & Elias Koteas
Milla Jovovich, Hakeem Kae-Kazim & Elias Koteas 

KUVA 2

Milla Jovovich & Julian Vergov
Milla Jovovich & Julian Vergov 

KUVA 1

Milla Jovovich
Milla Jovovich 

Fourth Kind, The

Ohjaus Olatunde Osunsanmi
Näyttelijät Milla Jovovich, Will Patton, Hakeem Kae-Kazim, Elias Koteas, Corey Johnson, Mia McKenna-Bruce, Raphaël Coleman
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Gold Circle Films, Dead Crow Productions, Chambara Pictures, Focus Films, Fourth Kind Productions ja Future Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Vuonna 1972 kehiteltiin erityinen luokittelu kuvaamaan muukalaisten kohtaamisia. Mitta-asteikolla ensimmäisen asteen yhteydellä tarkoitetaan havaintoa lentävästä, tunnistamattomasta esineestä. Toisen asteen yhteydessä lentävien, tunnistamattomien esineiden vierailusta löydetään todisteita ja kolmannen asteen yhteydessä ulkoavaruuden muukalaisiin saadaan kontakti. Neljättä astetta, sieppausta, ei ole kyetty koskaan aikaisemmin dokumentoimaan – ennen kuin nyt.

Alaskan syrjäistä osavaltion pikkukaupunkia Nomea on ravistellut 1960-luvulta lähtien vuosittaiset oudot katoamistapaukset. Poliisi on tapausten suhteen voimaton, sillä syytä näihin epätavallisiin katoamisiin ei ole lukuisista tutkimuksista huolimatta löytynyt. Psykologi Abigail Tyler (Milla Jovovich) videoi traumaattisten potilaiden terapiaistuntoja ja joutuu haluamattaan keskelle yliluonnollisia tapahtumia. Hän löytää järkyttäviä todisteita muukalaisten aiheuttamista katoamisista.

The Fourth Kind (2009) on tositapahtumiin perustuva sci-fi trilleri, tai näin annetaan ymmärtää. Elokuvan alussa Jovovich kertoo omana itsenään elokuvassa käytettävistä aiemmin näkemättömistä arkistomateriaaleista. Nämä autenttiset video- ja ääninäytteet koskevat psykologi Abigail Tylerin nauhoittamia terapiaistuntoja ja hänen haastatteluaan. Katsojaa muistutetaan niin elokuvan alussa kuin lopussa filmatisoinnin oikeellisuudesta ja siitä, että tapahtumat ovat todellisia.

The Fourth Kind on näistä yrityksistä huolimatta kuvitteellinen aina Tylerin rakeisista vhs-nauhoitteista lähtien. Elokuva muistuttaa hyvin pitkälti dramatisoitua dokumenttia, jossa faktaa on yhdistelty näyteltyihin kohtauksiin. Sekavalla tekniikalla tehty elokuva ei kuitenkaan onnistu välittämään katsojalle toden tunnetta.

Elokuva alkaa varsin lupaavasti: heti alkuminuuteista lähtien se tempaa mukaansa ja odotukset ovat korkealla. Idea on omaperäinen ja tarina mielenkiintoinen. Se on hetkittäin pelottava ja aidosti jännittävä, eikä se myöskään sorru kovin suuriin ylilyönteihin. Mitä edemmäs juoni etenee, sen ufommaksi se kuitenkin muuttuu.

Elokuvan käsikirjoittaneella ja ohjanneella Olatunde Osunsanmilla on ollut hieno idea elokuvan suhteen, jonka toteutus on vain jäänyt puolitiehen. Osunsamni on yrittänyt tavoitella kultaa ja mirhamia, käteen jää kuitenkin vain kourallinen kissankultaa. Toisenlaisella tekijätiimillä olisi ehkä saatu parempaa aikaiseksi. Tai sitten ei.

The Fourth Kindista löytyy aineksia, joista olisi voinut loihtia loistavan trillerin. Tekele jää valitettavasti puoliraa’aksi, vaikka reseptiä on yritetty noudattaa. Keskinkertaisessa elokuvassa on kuitenkin hetkensä. Tai no oikeastaan se yksi ainoa hetki, kun sydän teki sen yhden ylimääräisen lyönnin ja selkäpiitä puistatti. Se hetki elokuvassa säväytti.

DVD: Future Filmin DVD-julkaisu on laadultaan erinomainen. Värit ovat kirkkaita ja luonnollisia. Kuvaformaattina on 1.78:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana kuullaan mahtipontinen Dolby Digital 5.1, DTS. Levyllä ei ole lisämateriaalia. Sinällään sääli, sillä ufosieppausten historiasta olisi katsonut dokumentin jos toisenkin.

Teksti: © 2010 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202