Final Destination 3D, The

The Final Destination (2009)

| DVD
  • 2

Kauhusarjan 4. osa tarjoilee lisää kuolemaa ja katastrofeja, tällä kertaa 3D-tekniikkalla.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-02-11 / päivitetty 12.11. klo 00:12

KUVA 4

Bobby Campo ja Shantel VanSanten
Bobby Campo ja Shantel VanSanten 

KUVA 3

Haley Webb ja Shantel VanSanten
Haley Webb ja Shantel VanSanten 

KUVA 2

Nick Zano ja Haley Webb
Nick Zano ja Haley Webb 

KUVA 1

Bobby Campo ja Shantel VanSanten
Bobby Campo ja Shantel VanSanten 

Final Destination 3D, The

Ohjaus David R. Ellis
Näyttelijät Bobby Campo, Shantel VanSanten, Krista Allen, Mykelti Williamson, Nick Zano
Maa Yhdysvallat
Pituus 82 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 FlipZide Pictures, New Line Cinema ja Practical Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Final Destination 3D

Final Destination -saagan konsepti on näppärä: ihmisjoukko pelastautuu katastrofista päähenkilön näyn vuoksi. Kuolema alkaa kuitenkin noukkia huojentuneita henkilöitä yksi kerrallaan siinä järjestyksessä, jossa heidän oli alkujaankin määrä kuolla. Sarjan ensimmäisessä osassa katastrofi oli lentokoneonnettomuus, toisessa ketjukolari ja kolmannessa raiteiltaan suistuva vuoristorata.

Neljäs osa, The Final Destination 3D, alkaa autorataonnettomuudella. NASCAR-ajokit kiitävät ovaalia kolmea sataa, kun yksi asia johtaa toiseen – pian koko paikka on liekeissä. Nick (Bobby Campo) näkee tämän kaiken, ja ehtii pelastaa joukon ihmisiä ympäriltään. Viikatemies pitää kuitenkin kiinni kontrahdistaan, ja alkaa lahdata onnekkaita.

“I was meant to see this movie!”

Ensimmäinen Final Destination (2000) oli aikanaan kaivattu piristysruiske seisahtaneeseen kauhugenreen. Tuoreella ideallaan – joka oli alkujaan tähdätty Salaisten kansioiden jaksoksi – käsikirjoittaja Jeffrey Reddick tuli luoneeksi konseptin, jota tultaisiin hyödyntämään niin jatko-osissa kuin kirjallisuudessakin.

Nelososan amerikkalainen nimi The Final Destination kielii pyrkimyksistä samanlaiseen kasvojenkohotukseen kuin taannoiset Rockyn ja Rambon jatko-osat. Efektihän on tuttu myös musiikista: kun yhtye pitkän uran jälkeen julkaisee nimeään kantavan levyn, kielii se jonkinlaisesta murroksesta. Ellei kyseessä ole Weezer.

FD:ssä mikään ei kuitenkaan ole muuttunut, ainakaan parempaan suuntaan. Neljännen osan porkkana on 3D-tekniikka, mikä tarkoittaa katsojaa päin lenteleviä teräaseita, irtopäitä ja räjähdyksiä. Kuolemat ovat yhä kekseliäitä, mutta mitään ikimuistoista ei nyt nähdä. Fysiikan lait viskataan ikkunasta ulos, jotta uhrit saadaan silputtua riittävän värikkäästi.

Ohjaajanpallille on palannut kakkosesta tuttu David R. Ellis, jonka nimi on sittemmin ryvettynyt Asylumin kaltaisissa roskanimikkeissä. Käsikirjoittaja Eric Bress oli niinikään mukana FD2:ssa, ja on vastuussa myös Perhosvaikutuksesta, joka samaan tapaan leikki elämän ja kuoleman kausaliteeteilla.

Näyttelijäkaartiin on kaivettu rivi hajuttomia ja mauttomia amerikkalaisnuoria, väriläiskänä Forrest Gumpin Bubba (Mykelti Williamson) itsetuhoisena alkoholistina. Aaltopahvista veisteltyjen karikatyyrihahmojen dialogi on pöyristyttävän tympeää, eikä juoni ole sen nokkelampi. Uhrien järjestyksen näkee kaukaa, ja lopetus on jo silkkaa sokeutta tekijöiltä: se kun rikkoo pahasti elokuvasarjan (kieltämättä huteraa) sisäistä logiikkaa.

Sitäpaitsi loppukohtaus kääntää potentiaalisen goreherkuttelun tympeäksi tietokonegrafiikaksi. Järjetön ratkaisu, se kun on ainut asia, mitä elokuva onnistuu tarjoamaan.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.40:1-laajakuva ja ääniraitana soi DD 5.1. Kuva on tarkka ja ääniraita toistuu kumeasti.

Tupla-DVD:n ensimmäisellä levyllä on elokuvan 2D-versio, poistettuja kohtauksia ja traileri. Leikkaushuoneen lattialle päätyneet kohtaukset ovat pääasiassa lyhyitä klippejä vaihtoehtoisista kuolemista – mukana on vain pari juonta millään lailla kuljettavaa kohtausta.

Toisella levyllä on elokuvan 3D-versio, joka tuttuun tapaan vaatii kaverikseen pahviset old school -punaviherlasit, joita mukana tulee kaksin kappalein. Moitteet ovat samat kuin esim. My Bloody Valentine 3D:n kohdalla: lasit ovat epämukavat ja tekniikka toimii vain osittain. Haastan kenet tahansa edes 80 minuutin ajan jaksamaan laseja nenänvarrellaan.

Testattuna 32” perustöllöllä tekniikka ei myöskään juuri toiminut, ja kolmiulotteisuus jäi puolittaiseksi.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Margot Robbie

Birds of Prey

| 09.02.

Harley tahtoo pitää hauskaa, ei Scorsese halveksuntaa peittele.

Lue lisää »
Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Paul Walter Hauser ja Alex Collins

Richard Jewell

| 27.02.

Atlantan olympiatragedian unohdettu sankari tarjosi julmalle julkisuudelle herkkäuskoisen kiltin uhrin.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202