Eye, The

The Eye (2008)

| DVD
  • 3

Sydney Wells (Jessica Alba) alkaa nähdä sumuisia hahmoja ja olemattomia tapahtumia käytyään korjauttamassa näköään…

julkaistu 2008-12-31 / päivitetty 13.03. klo 15:03

KUVA 4

Alessandro Nivola ja Jessica Alba.
Alessandro Nivola ja Jessica Alba. 

KUVA 3

Jessica Alba.
Jessica Alba. 

KUVA 2

Jessica Alba ja Alessandro Nivola.
Jessica Alba ja Alessandro Nivola. 

KUVA 1

Jessica Alba.
Jessica Alba. 

Eye, The

Ohjaus David Moreau ja Xavier Palud
Näyttelijät Jessica Alba, Alessandro Nivola, Fernanda Romero, Parker Posey
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Lionsgate, Paramount Vantage, Cruise/Wagner Productions, Vertigo Entertainment ja Capital Arts Entertainment.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

The Eye on kiinalaisen Jo Jo Yuet-chun Hui:n käsikirjoittamaan elokuvaan Gin gwai (Hong Kong, / 2002) perustuva amerikkalainen uusintaversio. The Eye:ssä nuori nainen Sydney Wells, jota näyttelee Jessica Alba (Sin City) on menossa sarveiskalvoleikkaukseen, joka palauttaisi hänen lapsena menetetyn näkönsä. Saatuaan uudet toimivat silmät Sydney alkaa nähdä sumuisia hahmoja ja olemattomia tapahtumia. Sydney ei pysty nukkumaan tai selviämään arjestaan törmäämättä kammottaviin näkyihin. Peloissaan Sydney tahtoo selvittää kenen sarveiskalvot hänelle siirrettiin ja miten tuo ihminen kuoli.

Ohjaajat David Moreau ja Xavier Palud (Uhka) eivät ole elokuvantekijöiden eliittiä Euroopassa tai Yhdysvalloissa, mutta The Eye saattaisi aiheuttaa myötävirtaa molemmilla mantereilla. Kauhuelokuvien kuluttajana menin katsomaan The Eye:tä skeptikkona. Oliko virhe ottaa iloinen ja viaton Jessica Alba kauhuelokuvan päätähdeksi? Ilokseni – ei. Alban “Neitsyt Maria” – kasvot ja “mikäpahamaailma?” – olemus herkistävät toivomaan parasta suloiselle Sydneylle, jonka elämä sinänsä menee hyvin, kunnes hän yrittää tehdä siitä paremman. En ole koskaan ymmärtänyt miksi amerikkalaiset huutavat kauhuelokuvien näyttelijöille neuvoja, kunnes The Eye:tä katsoessani joudun pitäämään kättä suuni edessä etten käskisi Sydneyn mennä nurkkaan ja sulkea silmänsä.

Sääli on, että The Eye:n näyttelijänsuoritukset ovat keskinkertaiset. Ei sinänsä mitään huonoa, mutta ei oikein mitään merkittävääkään. Alballa on muutamissa kohtauksissa hienoja hetkiä ja vaihdokset sokean ja näkevän ihmisen käytöksestä toiseen tuntuivat autenttisilta. Muiden näyttelijöiden tekoset eivät järkyttäneet pohjoiseen tai etelään. Kiliseviä kliseitä ja nähtynähtynähty-reaktioita. Tästä osa tietysti täytyy tuputtaa ohjaajien lahkeille, koska he ovat valinneet näyttelijöiden suorituksista lopulliseen elokuvaan päätyneet tarjoukset. Alba osaa kyllä kyynelehtiä käskystä, mikä onkin hyödyllinen taito, ja hän käyttää sitä paljon. Hiekkana uimahousuissani oli käsikirjoitukseen jäänyt narraatio. Muutama typerä dialogi, sekä Spider-Man 3 tyylistä päällepuhuttua selittelemistä. Mielestäni vielä aiheetta. Liekö tuotantoyhtiö luullut, että heidän yleisönsä ovat imbesillejä?

The Eye:n kiehtovin puoli on sen mikrotason kerronta. Koko tarina kerrotaan Sydneyn näkökulmasta ja usein jopa hänen silmiensä läpi. Näin subjektiivista kerrontaa toivoisin näkeväni elokuvissa enemmänkin. Mieleeni muistuu Amélie, mutta utuisilla hirviöillä suurustettuna. Koko elokuvan ajan toivoo, että minä – ei kun Sydney – hakeutuisi turvaan, ettei minulle – siis HÄNELLE vain tapahtuisi mitään pahaa.

The Eye (2008, Yhdysvallat) sisältää vain välttämättömiä itsetarkoituksellisia säikkyjä, joista mikään ei ollut niin häiritsevä, että olisi kummitellut kotiin. Katsojana pelkäsin samalla kun Sydneykin pelkäsi. Innovatiivisuudesta The Eye:tä ei voi kiittää loputtomiin, mutta hyvin käytetystä kuvakerronnasta voi. Jokaiselle kauhuelokuva diggarille suosittelisin The Eye:tä loistavana arki-iltapäivän- tai viikonloppuilta-ahdistuksen alulle panemiseksi.

Teksti © 2008 Iiro Peltonen

Dvd: Yhden levyn perusjulkaisu on näppärä paketti, ainakin ulkonäöllisesti. Kansi on tehty hologrammitekniikan avulla ja se henkii kauhuelokuvalle sopivaa tunnelmaa. Saman tunnelman nostattaminen jatkuu menuvalikoissa. Aavemaisesti häilyvät valikot ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvä keksintö ja sopivat yleisilmeeseen hienosti.

Elokuvan kuvaksi on valittu 2.35:1 anamorfinen wide. Leffahan on niin täynnä visuaalisia efektejä, että mahdolliset laatuvirheet hukkuvat niiden sekaan. Ainakaan amatöörin silmä ei havaitse mitään poikkeavaa. Ääniraitoja on kaksi, DD 5.1 ja DTS. Kuiskuttelut, narinat, vinkunat ynnä muut kauhuleffalle tyypilliset taustaäänet korostuvat hyvin ja puhe erottuu. Ei moitittavaa.

Ekstroja on yhdelle levylle mahdutettu nopeasti katsottuna paljon, mutta minuuteissa mitattuna melko vaatimattomasti. Neljä lyhyttä featurettia pähkinänkuoressa: Becoming Sydney kertoo kuinka pääosan tähtityttö Jessica Alba harjoitteli kuukausia oikeaa viulutekniikkaa ja sokeana elämistä. Shadow World uskottelee meille, pintapuolisesti, kuinka elinsiirrot ovat herättäneet ihmisissä uusia kykyjä. Birth of the Shadowman on lyhin featureteista (vain puolitoista minuuttia!) ja kertoo hätäisesti miten leffan haamut saatiin synnytettyä. Lopuksi esitellään An Explosive Finale eli loppukliimaksin stunttipläjäys. Se ainakin opitaan, että suht simppeliä kohtausta valmisteltiin pitkän kaavan mukaan. Tässä featuretissa hauskinta kuitenkin on se, kuinka sivuosan näyttelijätyttö kertoo oman näkemyksensä räjäytyksistä, vaikka ei tainnut olla edes paikalla.

Extrojen yleisilme on kovin kiireinen. Näyttelijöitä haastatellaan vain ohimennen. Harmillista on, ettei lahjakkaita ohjaajia, David Moreauta ja Xavier Paludia, juuri ruudulla näy. Se, mitä tämä perus dvd-julkaisu olisikin kaivannut, on kommenttiraita, sillä tekijöillä tuntuu featurettien perusteella olevan kovastikin sanottavaa.

Levyltä löytyy myös n. 10 minuutin edestä poistettuja kohtauksia, kahdeksan kappaletta kaikkiaan. Puolet niistä olisi ollut ihan käyttökelpoista tavaraa itse elokuvassakin, mutta toinen puoli on täysin turhanpäiväistä toistoa. Traileriosastolta löytyy The Eye ja muutama muu Scanboxin julkaisu. Lisämatskuja ei ole tekstitetty suomeksi.

Dvd teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202