The Cove - meren salaisuus

The Cove (2009)

| DVD
  • 5

Louie Psihoyosin ohjaama The Cove on vuosituhannen puhuttelevimpia dokumentteja.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-03-20 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 4

Cruikshank ja valas
Cruikshank ja valas 

KUVA 3

IL&M:n rakentelemat kivikamerat
IL&M:n rakentelemat kivikamerat 

KUVA 2

Vapaustaistelijat yhteispotretissa
Vapaustaistelijat yhteispotretissa 

KUVA 1

Mandy-Rae Cruikshank ja delfiinit
Mandy-Rae Cruikshank ja delfiinit 

The Cove - meren salaisuus

Ohjaus Louie Psihoyos
Näyttelijät Ric O'Barry, Louie Psihoyos, Joe Chisholm, Mandy-Rae Cruikshank
Maa Yhdysvallat
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Diamond Docs, Fish Films, Oceanic Preservation Society, Quickfire Films, Cinema Mondo ja Pan Vision.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

The Cove - meren salaisuus

R&A:ssa festariyleisöä kohauttanut The Cove on dokumentti, jota ei kannata missata. Entisen National Geographic -valokuvaajan, Louie Psihoyosin ohjaama elokuva pureutuu delfiinibisneksen varjopuoliin ainutlaatuisella otteella: vertaukset Ocean’s Eleveniin eivät ole kaukaa haettuja, mutta mukana on myös painavaa asiaa.

Ric O’Barry on mies, jonka harteilla lepää raskas taakka. Neljä vuosikymmentä sitten O’Barry koulutti delfiinit huippusuosittuun Flipper-TV-sarjaan. Huippuälykkäästä merieläimestä kertova sarja kasvoi kansainväliseksi menestystarinaksi, ja delfiinibisnes otti tuulta siipiensä alle. TV-sarjaa seurasivat lieveilmiönä delfinaariot ja muut kansanhuvitukset, ja ala kasvoi miljoonaluokan bisnekseksi.

Kun sarjan näännyttämä delfiiniyksilö kuoli O’Barryn käsivarsille, koki tämä valaistuksen: nyt mies taistelee sitä maailmaa vastaan, jota hän 10 vuotta tietämättään rakensi. O’Barrysta on tullut delfiininmetsästäjien ja -jalostajien Public Enemy No.1: mies, jonka kasvot ovat kaikkien tiedossa, ja joka ei jää huomaamatta maskinkaan kanssa.

Vuonna 2005 O’Barry kiinnitti ohjaaja Psihoyosin huomion Japanin pienessä kalastajakylässä tapahtuviin kauheuksiin. Vuosittain kaupungin rannikolla lahdataan yli 23 000 delfiiniä. Ne, joita ei kouluteta esiintyjiksi, silvotaan pihveiksi ja syötetään koululaisille – vaikka lihasta löytyy hengenvaarallisia määriä elohopeaa.

Psihoyos otti kameransa, rekrytoi ympärilleen joukon eri alojen asiantuntijoita ja matkasi O’Barryn johdolla Taijiin. Siellä ryhmä otti missiokseen taltioida huippuvartioidun rannikon tapahtumat ja täten laittaa kapuloita kalastajien rattaisiin. Tehtävään otettiin avuksi Industrial Light & Magicin rakentamia kiviksi naamioituja kameroita, kameralla varustettu kauko-ohjattava ilmalaiva ja huippusukeltajia.

The Covea on luonnehdittu Flipperin ja Ocean’s Elevenin yhdistelmäksi, ja tässä piilee totuutta. Ydinryhmän ekskursiot salaiseen lahteen yön pimeydessä ovat kihelmöivän jännittäviä: yökameran valossa jokainen vilahdus on potentiaalinen vartija, ja kommandopipoihin ja naamioihin sonnustautuneet sankarit ovat kuin parhaita salaisia agentteja. Psihoyos on ymmärtänyt, kuinka imeä katsoja osalliseksi tarinaan. Tärkeän lisän tuovat merenalaiset kuvat, joissa ihminen kohtaa kärsivän luonnon sykähdyttävin vaikutuksin.

Kommandoleikkien rinnalla nähdään haastatteluita taistelun molemmilta osapuolilta. Viholliseksi paljastuu Japanin hallitus: kalateollisuus on ahdingossa, ja halu laajentaa valaanpyyntiin on kova. Tiimikavereiksi rekrytoidaan piskuisia, köyhiä valtioita, joille Japanin kaltainen talousmahti tarjoaa ainutlaatuista vetoapua. Kun muiden maiden edustajilta kysytään siitä, onko heidän vesissään edes valaita, kielii vastaus toiminnan motiiveista paljon. Kyllähän niitä varmaan ohi ui.

Psihoyosin kokoama The Cove on eräs tämän vuosituhannen ravistelevimmista dokumenteista: kiehtova ja kauhistuttava mestariteos. Se kulkee paikoin kuin soderberghilainen veijaritarina, mutta kevyttä toimintaa tukee vahva agenda. Kihelmöivä jännitys ja järkytys valaanpyytäjien moraalittomuuksia kohtaan kulminoituvat kohtaukseen, jossa rannikon kauheudet saadaan videokameralle. Kuvamateriaali on niin järkyttävää, että se vetää lahtausta johtavatkin hiljaiseksi. Lopputeksteissä soiva David Bowie -klassikko sinetöi efektin.

Rannikolla nähdään delfiininpyytäjiä tupakalla. Nuoret ja vanhat miehet puhuvat näennäisen huolettomasti pyyntikokemuksistaan ympäri maailman: vertailevat valaiden ja delfiinien eroja. Tunnelma on kuitenkin kaikkea muuta kuin tyyni. Kalastajista on aistittavissa, ettei tämä ole heillekään mieluista hommaa.

DVD: Pan Visionin julkaiseman DVD:n kuva (anamorfinen 1.85:1-laajakuva) ja ääni (DD 5.1/2.0) edustavat formaatin terävintä kärkeä, eikä moitittavaa löydy.

Lisämateriaalia on kattavasti. Ohjaaja Louie Psihoyosin ja tuottaja Fisher Stevensin (jonka jotkut muistanevat Aikavaras -TV-sarjasta) kommenttiraita on kiehtova. Dokumentteja on seitsemän, joista tärkein on 20-minuuttinen elohopeamyrkytyksiä käsittelevä The Cove – Mercury Rising. Kooste laajentaa elokuvassa käsiteltyä aihetta ja muistuttaa, kuinka elohopea on ongelma myös Yhdysvalloissa.

Muut koosteet ovat lyhyempiä, ja niissä perehdytään mm. elokuvassa käytettyihin kivikameroihin, vapaasukellukseen ja surffaukseen. Lisäksi mukana on traileri.

Elokuvaan löytyy tekstitykset vain suomeksi, lisämateriaalia ei valitettavasti ole tekstitetty ollenkaan.

Teksti: © 2009/2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202