Louie Psihoyosin ohjaama The Cove on vuosituhannen puhuttelevimpia dokumentteja.
R&A:ssa festariyleisöä kohauttanut The Cove on dokumentti, jota ei kannata missata. Entisen National Geographic -valokuvaajan, Louie Psihoyosin ohjaama elokuva pureutuu delfiinibisneksen varjopuoliin ainutlaatuisella otteella: vertaukset Ocean’s Eleveniin eivät ole kaukaa haettuja, mutta mukana on myös painavaa asiaa.
Ric O’Barry on mies, jonka harteilla lepää raskas taakka. Neljä vuosikymmentä sitten O’Barry koulutti delfiinit huippusuosittuun Flipper-TV-sarjaan. Huippuälykkäästä merieläimestä kertova sarja kasvoi kansainväliseksi menestystarinaksi, ja delfiinibisnes otti tuulta siipiensä alle. TV-sarjaa seurasivat lieveilmiönä delfinaariot ja muut kansanhuvitukset, ja ala kasvoi miljoonaluokan bisnekseksi.
Kun sarjan näännyttämä delfiiniyksilö kuoli O’Barryn käsivarsille, koki tämä valaistuksen: nyt mies taistelee sitä maailmaa vastaan, jota hän 10 vuotta tietämättään rakensi. O’Barrysta on tullut delfiininmetsästäjien ja -jalostajien Public Enemy No.1: mies, jonka kasvot ovat kaikkien tiedossa, ja joka ei jää huomaamatta maskinkaan kanssa.
Vuonna 2005 O’Barry kiinnitti ohjaaja Psihoyosin huomion Japanin pienessä kalastajakylässä tapahtuviin kauheuksiin. Vuosittain kaupungin rannikolla lahdataan yli 23 000 delfiiniä. Ne, joita ei kouluteta esiintyjiksi, silvotaan pihveiksi ja syötetään koululaisille – vaikka lihasta löytyy hengenvaarallisia määriä elohopeaa.
Psihoyos otti kameransa, rekrytoi ympärilleen joukon eri alojen asiantuntijoita ja matkasi O’Barryn johdolla Taijiin. Siellä ryhmä otti missiokseen taltioida huippuvartioidun rannikon tapahtumat ja täten laittaa kapuloita kalastajien rattaisiin. Tehtävään otettiin avuksi Industrial Light & Magicin rakentamia kiviksi naamioituja kameroita, kameralla varustettu kauko-ohjattava ilmalaiva ja huippusukeltajia.
The Covea on luonnehdittu Flipperin ja Ocean’s Elevenin yhdistelmäksi, ja tässä piilee totuutta. Ydinryhmän ekskursiot salaiseen lahteen yön pimeydessä ovat kihelmöivän jännittäviä: yökameran valossa jokainen vilahdus on potentiaalinen vartija, ja kommandopipoihin ja naamioihin sonnustautuneet sankarit ovat kuin parhaita salaisia agentteja. Psihoyos on ymmärtänyt, kuinka imeä katsoja osalliseksi tarinaan. Tärkeän lisän tuovat merenalaiset kuvat, joissa ihminen kohtaa kärsivän luonnon sykähdyttävin vaikutuksin.
Kommandoleikkien rinnalla nähdään haastatteluita taistelun molemmilta osapuolilta. Viholliseksi paljastuu Japanin hallitus: kalateollisuus on ahdingossa, ja halu laajentaa valaanpyyntiin on kova. Tiimikavereiksi rekrytoidaan piskuisia, köyhiä valtioita, joille Japanin kaltainen talousmahti tarjoaa ainutlaatuista vetoapua. Kun muiden maiden edustajilta kysytään siitä, onko heidän vesissään edes valaita, kielii vastaus toiminnan motiiveista paljon. Kyllähän niitä varmaan ohi ui.
Psihoyosin kokoama The Cove on eräs tämän vuosituhannen ravistelevimmista dokumenteista: kiehtova ja kauhistuttava mestariteos. Se kulkee paikoin kuin soderberghilainen veijaritarina, mutta kevyttä toimintaa tukee vahva agenda. Kihelmöivä jännitys ja järkytys valaanpyytäjien moraalittomuuksia kohtaan kulminoituvat kohtaukseen, jossa rannikon kauheudet saadaan videokameralle. Kuvamateriaali on niin järkyttävää, että se vetää lahtausta johtavatkin hiljaiseksi. Lopputeksteissä soiva David Bowie -klassikko sinetöi efektin.
Rannikolla nähdään delfiininpyytäjiä tupakalla. Nuoret ja vanhat miehet puhuvat näennäisen huolettomasti pyyntikokemuksistaan ympäri maailman: vertailevat valaiden ja delfiinien eroja. Tunnelma on kuitenkin kaikkea muuta kuin tyyni. Kalastajista on aistittavissa, ettei tämä ole heillekään mieluista hommaa.
DVD: Pan Visionin julkaiseman DVD:n kuva (anamorfinen 1.85:1-laajakuva) ja ääni (DD 5.1/2.0) edustavat formaatin terävintä kärkeä, eikä moitittavaa löydy.
Lisämateriaalia on kattavasti. Ohjaaja Louie Psihoyosin ja tuottaja Fisher Stevensin (jonka jotkut muistanevat Aikavaras -TV-sarjasta) kommenttiraita on kiehtova. Dokumentteja on seitsemän, joista tärkein on 20-minuuttinen elohopeamyrkytyksiä käsittelevä The Cove – Mercury Rising. Kooste laajentaa elokuvassa käsiteltyä aihetta ja muistuttaa, kuinka elohopea on ongelma myös Yhdysvalloissa.
Muut koosteet ovat lyhyempiä, ja niissä perehdytään mm. elokuvassa käytettyihin kivikameroihin, vapaasukellukseen ja surffaukseen. Lisäksi mukana on traileri.
Elokuvaan löytyy tekstitykset vain suomeksi, lisämateriaalia ei valitettavasti ole tekstitetty ollenkaan.
Teksti: © 2009/2010 Anton Vanha-Majamaa
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA