The Cabin in the Woods

The Cabin in the Woods (2011)

| Blu-ray
  • 3

Kulttileffan ainekset ovat kasassa, eivätkä Joss Whedonin dialogin parissa kasvaneet tule pettymään.

julkaistu 2012-10-01 / päivitetty 05.10. klo 17:05

KUVA 2

Kristen Connolly
Kristen Connolly 

KUVA 1

Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Jesse Williams, Fran Kranz
Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Jesse Williams, Fran Kranz 

The Cabin in the Woods

Ohjaus Drew Goddard
Näyttelijät Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Richard Jenkins
Maa Yhdysvallat
Pituus 105 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2011 AFX Studios, Metro-Goldwyn-Mayer, Mutant Enemy, United Artists ja Future Film

Mökki keskellä ei mitään. Tönön synkästä historiasta varoitteleva vastahakoinen bensakauppias. Neitsyt. Nörtti. Atleetti. Tyrkkytissi. Huumeveikko.

The Cabin in the Woods kumartaa nimeään myöten menneisyyteen ja tekee sen muodikkaan ironisesti. Lopputulos ei ole genreä mullistava mestariteos, mutta enemmän Drew Goddardin ohjauksella on ajatuksia kuin keskiverto irtojäsensopalla.

Jossain määrin Screamin ja muiden post-modernien kauhuväännöksien vanavedessä polskiva kauhukomedia on tunnelmaltaan räiskyvän rento. American Pie –pallottelusta hypätään Teksasin moottorisahamurhaaja –fiiliksiin silmänräpäytyksessä. Goddard pelaa kepulikonstein. Uhrit eivät ole tietoisia paikastaan ravintoketjussa. Heidän vastapuolensa sen sijaan leikittelee hyvinkin oivaltavasti genren konventioilla.

Viihdepaketti tempaa heti mukaansa. Pöö-tason säpsäytykset toimivat huumorin sävyttämänä. Kerrankin kauhuleffojen ilmiselviä kliseitä avataan kuvakerronnalla, eikä ainoastaan rautalankaa vääntävällä dialogilla.

Drew Goddard ei ilmeisesti suuremmin pidä huomiosta. Muutaman vuoden takaista hirviöhippa Cloverfieldia tuntuu yhä edelleen joka toinen pitävän J. J. Abramsin luomuksena. Todellisuudessa Matt Reeves ohjasi ja Goddard kuritti näppäimistöä. Tällä kertaa salamavalot ovat kääntyneet sympaattisella yksimielisyydellä tarinan naputelleeseen Joss Whedoniin. Eipä sillä, herran dialogi ja populaarikulttuuriymmärrys loistaa buffymaisesti läpi monista kohtauksista.

Nurinkurisesti selviytymiskekkerien viihdearvo on katossa aika lailla niin kauan kun nojataan genren perinteisiin. Siinä vaiheessa kun mopo kirjaimellisesti lähtee käsistä, alkaa hapuilu. Buffy the Vampire Slayerin typerintä antia edustaneen Initiativen serkkupoika helisyttää laseja korvia hivelevästi niin kauan kuin se on pelkkä ohjaajan alter ego. Särö voimistuu, mitä enemmän kulisseja revitään auki. Viimeisessä näytöksessä oivaltavuus ja genren kommentointi eivät riitä peittämään puuduttavaa hirviörumbaa.

The Cabin in the Woodsista tullee kulttielokuva. Jo pelkkä Joss Whedonin nimi merkitsee monille täydellistä kritiikkisuojaa. Kaikki mitä mies tekee, on neroutta, eikä ongelmakohtiin sovi takertua. Kauhuttelujen kommenttiraitana elokuva on mitä oivallisin. Huomiot ovat tosin kiehtovampia kuin niiden epätasainen esitystapa.

Blu-ray: Future Filmin julkaisemassa Blu-Rayssa on anamorfinen 2.35:1 1080P-laajakuva ja DD5.1-äänet. Extroja ei ole.

Teksti 2012: Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202