Brothers Bloom, The

The Brothers Bloom (2008)

| DVD
  • 3

Brick-ohjaajan uutuus on perinteikäs ja viihdyttävä vanhan ajan veijaritarina hyvillä näyttelijöillä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-10-20 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Rinko Kikuchi
Rinko Kikuchi 

KUVA 3

Mark Ruffalo, Adrien Brody ja Rinko Kikuchi
Mark Ruffalo, Adrien Brody ja Rinko Kikuchi 

KUVA 2

Mark Ruffalo
Mark Ruffalo 

KUVA 1

Adrien Brody, Rachel Weisz ja Mark Ruffalo
Adrien Brody, Rachel Weisz ja Mark Ruffalo 

Brothers Bloom, The

Ohjaus Rian Johnson
Näyttelijät Adrien Brody, Mark Ruffalo, Rachel Weisz, Rinko Kikuchi
Maa Yhdysvallat
Pituus 109 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Endgame Entertainment ja Ram Bergman Productions
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

The Brothers Bloom

Rian Johnsonin (Brick) toinen pitkä elokuva tuo tuulahduksen raitista ilmaa blockbusterien ja jatko-osien täyttämiin kesäteattereihin. The Brothers Bloom on tyylikäs, viihdyttävä ja juuri sopivan outo vanhan ajan veijaritarina, josta ei jazzia, räjähdyksiä ja rikkaita perijättäriä puutu.

Bloomin veljekset Stephen (Mark Ruffalo) ja Bloom (Adrien Brody) ovat koko ikänsä huijanneet, sumuttaneet ja vedättäneet. Isoveli Stephenin alati suurellisemmaksi draamaksi taipuvat juonet ovat taanneet miehille taloudellisen turvan, mutta pikkuveli Bloom tuntee jonkin uupuvan. Niinpä miesten seuraava keikka saa jäädä pikkuveikan viimeiseksi.

Vedätyksen kohde on hävyttömän rikas, valtavassa kartanossa yksin asustava eksentrinen perijätär, Penelope (Rachel Weisz). Sosiaalisen elämän jättämää tyhjiötä kirjavin harrastuksin tilkitsevä ruskeaverikkö on kaunis, mutta kyllästynyt. Kun Bloom astuu tämän elämään antiikkikauppiaaksi tekeytyen, näkee nainen pakotien harmaasta arjesta. Hän hyppää Stephenin, Bloomin ja mykän räjähde-ekspertti Bang Bangin (Rinko Kikuchi) kumppaniksi, tietämättömänä siitä, että on itse sumutuksista suurimman kohteena.

Vai onko sittenkään? The Brothers Bloomin juoni on perinteinen kerroksittain kuoriutuva sipuli: selkärankana Stephenin joutsenlaulu, käsikirjoituksista kunnianhimoisin. Mutta hallitseeko isoveli kupletin etenemistä, ja jos, niin minkä roolin hän on kullekin kirjoittanut?

Ohjaaja Johnsonin muutaman vuoden takainen Brick oli kiitelty indiejännäri, joka kierrätti tyylikkäästi film noir -estetiikkaa nykypäivän high school -ympäristössä. Jos Brick olikin vielä tyyliharjoitelma, neo noiria keltanokille, on The Brothers Bloom astetta kypsempi teos. Joycen Odysseuksesta päähahmonsa lainaava elokuva on samalla myös leikkisämpi: tragedian vastapainona pyörii komedia, ja tekijöillä on alati pilke silmäkulmassa. Tästä esimerkkinä vaikkapa Robbie Coltranen belgialainen “kuraattori”, johon veijariryhmä törmää laivamatkalla.

Elokuva liikkuu Brickin tapaan omassa, ajallisista realiteeteista irtautuneessa universumissaan. Satunnaisia 2000-lukulaisia täkyjä lukuunottamatta se on rakennettu puvustusta ja lavastusta myöten irti arjesta, ja irti teknologiasta. Realistisuuden sijaan Johnson painottaa tyyliä ja tunnelmaa.

The Brothers Bloom on ajaton, ja tällä on kääntöpuolensa. Kiintopisteiden puuttuessa elokuva saattaa tuntua vieraannuttavalta. Keinotekoiselta. Nyt ei tehdä suoria analogioita talouskriisiin tai leikitä blackberryilla.

Vieraantumisen vaaroista huolimatta lopputulos on sympaattinen ja omalaatuinen veijariseikkailu, jossa myös näyttelijät pääsevät loistamaan. Erityisesti Rachel Weisz puhaltaa oivasti tukahdutettua energiaa seikkailunhaluiseen Penelopeen.

Jotain kertoo kai käsikirjoituksen tasosta se, että jopa yleensä aneeminen Mark Ruffalo onnistuu keskeisessä roolissaan.

DVD: Future Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 2.35:1 -kuvasuhteella, ja ääniraitoina kuullaan DTS:ää ja DD 5.1:ä. Kuva on muutamaa pikkuvirhettä lukuunottamatta laadukas, ja ääniraita toistuu puhtaana.

Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202