Broken, The

The Broken (2008)

| DVD/Blu-ray
  • 2

Naislääkärin elämä järkkyy, kun hän alkaa epäillä läheistensä korvautuneen heitä muistuttavilla kaksoisolennoilla.

Sampo Bergman
julkaistu 2010-06-27 / päivitetty 19.07. klo 14:02

KUVA 4

Lena Headey
Lena Headey 

KUVA 3

Melvil Poupaud
Melvil Poupaud 

KUVA 2

Lena Headey
Lena Headey 

KUVA 1

Richard Jenkins Ginan isänä
Richard Jenkins Ginan isänä 

Broken, The

Ohjaus Sean Ellis
Näyttelijät Lena Headey, Melvil Poupaud, Michelle Duncan, Richard Jenkins
Maa Ranska / Iso-Britannia
Pituus 85 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Gaumont, Left Turn Films, Gaumont International, Thriller, Ugly Duckling Films ja Atlantic Film
  • Kuva 3
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD/Blu-ray

Englantilainen lyhytelokuvien ohjaaja Sean Ellis teki debyyttinsä kokopitkissä elokuvissa vuonna 2006, kun hänen pari vuotta aiemmin Oscar-ehdokkaana ollut lyhytelokuvansa Cashback filmatisoitiin päälle puolitoista tuntiseksi versioksi. The Broken on järjestyksessään toinen Ellisin kokopitkistä elokuvista, mikä osittain paljastaa myös sen, että ohjaajan kyvykkyys täysimittaisen elokuvan käsittelyssä on vielä ontuvaa.

The Brokenin tarina on lähtökohdiltaan tuttu 50-vuoden takaisesta Invasion of the Body Snatcherista, sekä sen lukuisista jatko-osista ja uusintaversiosta. Gina McVey (Lena Headey) on menestyvä lääkäri, joka elää suhteellisen tasapainoista elämää poikaystävänsä Stefanin (Melvil Poupaud) kanssa. Yhtenä päivänä Ginan ohi ajaa häntä identtisesti muistuttava naisihminen. Hämmentynyt nainen lähtee seuraamaan muukalaista tämän asunnolle. Tapahtumat johtavat rajuun autokolariin, jossa Gina on lähellä menettää henkensä, mutta selviää kuin ihmeen kaupalla. Sairaalasta toivuttuaan asiat eivät kuitenkaan vaikuta olevan Gina ympärillä ennallaan. Hänen lähipiirinsä ja tuttavat alkavat käyttäytyä oudon etäisesti. Onko heidät korvattu elottomilla kaksoisolennoilla, vai onko Ginan mielentila vain järkkynyt rankan onnettomuuden myötä?

Psykologisena trillerinä itseään markkinoiva elokuva pitää yllä mielenkiintonsa noin puoleen väliin asti. Ellisin hidastempoinen tunnelmointi, elottomuus ja kokonaisvaltaisen synkkä värimaailma tuntuvat tuolloin vielä tarkoituksellisilta ja kokonaisuutta tukevilta elementeiltä.

Ongelmana on kuitenkin se, että dopplegänger-teema ei kestä täysin elokuvan kestoa. Ellis ei juurikaan löydä aihepiiristä tarpeeksi ideoita juonenkuljetuksen edistämistä varten, vaan luottaa lähinnä siihen, että elokuvan arvoituksellisuus jaksaa pitää katsojan odotukset yllä hamaan loppuun asti. Näin ei kuitenkaan tapahdu.

Juonenkäänteiden taakse alkaa nähdä turhankin pian, ja eikä elokuvan loppukaan pääse siihen yllätyksellisyyteen mihin se lähtökohtaisesti yrittää. Lopulta Ellisin ohjaustyyli alkaa muodostua lähinnä painotaakaksi tympeän tarinankerronnan ohella. Äkilliset säikyttely, sekä yllättäen vasten kasvoja iskeytyvät brutaalit väkivaltakohtaukset jäävät lähinnä itsetarkoitukselliseksi irrotteluksi.

The Broken kaipaa tarinansa parempaa sovittamista täyspitkän elokuvan muotoon. Lyhytelokuvana Ellisin ohjaustyö olisi hyvinkin saattanut saada kaivattua iskevyyttä, joka nyt siitä tuntuu puuttuvan. Tyhjäkäynnille unohtuva elokuva jättää näissä olosuhteissa lähinnä vain ikävän jälkimaun.

Blu-ray: Atlantic Filmin julkaiseman blu-rayn kuvanlaatu ei aivan edusta formaatin kirkkainta kärkeä. Anamorfisessa kuvasuhteessa 2.35:1 ja resoluutiolla 1080p julkaistu kuva on laadultaan hieman keskitasoista DVD-kuvaa parempaa. Äänentoistosta saisi sen sijaan muut ottaa esimerkkiä. Vaikka ääniraitana soikin perinteinen dolby digital 5.1 toistuu elokuvan vähäinen äänimaisema esimerkillisesti jokaista äänikanavaa hyödyntäen. Etenkin takakaiuttimien äänet erottuvat mukavan selkeästi auttaen autenttisen tunnelman luomisessa.

Lisämateriaaleja levyltä ei löytynyt.

Teksti: ©2009 Sampo Bergman

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202