A-Team, The

A-Team, The (2010)

| Blu-ray
  • 3

1980-luvun kulttisarjaan pohjaava toimintakomedia potkii paikoin yllättävänkin tehokkaasti.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-11-10 / päivitetty 10.11. klo 11:11

KUVA 4

Cooper ja Irakin aurinko
Cooper ja Irakin aurinko 

KUVA 3

Jessica Biel ja Cooper
Jessica Biel ja Cooper 

KUVA 2

Neeson ja Cooper
Neeson ja Cooper 

KUVA 1

Liam Neeson, Sharlto Copley, Quinton "Rampage" Jackson ja Bradley Cooper
Liam Neeson, Sharlto Copley, Quinton "Rampage" Jackson ja Bradley Cooper 

A-Team, The

Ohjaus Joe Carnahan
Näyttelijät Liam Neeson, Bradley Cooper, Jessica Biel, Patrick Wilson, Quinton "Rampage" Jackson, Sharlto Copley
Maa Yhdysvallat
Pituus 121 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

The A-Team

Alkuperäinen The A-Team ei välttämättä ollut Ritari Ässän tai Ihmemies McGyverin kaltainen ilmiö Suomessa, mutta Yhdysvalloissa se oli eräs 80-luvun tärkeimmistä TV-sarjoista. Vuosina 1983-1987 pyörinyt hittinimike yhdisteli hauskasti aikansa muoti-ilmiöitä ylivedettyyn väkivaltaan ja iskosti itsensä pian länsimaisen populaarikulttuurin historiaan.

Sarja ja siitä nyt tehty elokuva seuraavat neljän omalaatuisen sotilaan muodostamaa erityisjoukkuetta, jolle Yhdysvaltain hallitus uskoo kaikkein vaativimmat ja salaisimmat tehtävänsä. John “Hannibalin” Smithin (Liam Neeson) johtama tiimi lavastetaan pieleen menneen operaation myötä syyllisiksi rikokseen ja sen jäsenet Hannibal, Templeton “Faceman” Peck (Bradley Cooper), James “Howling Mad” Murdock (Sharlto Copley) ja B.A. Baracus (Quinton “Rampage” Jackson) passitetaan vankiloihin ympäri maailmaa. Sellit eivät kuitenkaan pidättele miehiä pitkään, kun pataljoonan maine on tuhrittu.

Vuoden 2010 elokuvaversio potkii odotuksiin nähden yllättävänkin tehokkaasti. Ohjaaja Joe Carnahan on aiemmin näyttänyt kyntensä rakeisen rikosdraaman (Narc) ja ylivedetyn räiskyttelyn (Smokin’ Aces) parissa – The A-Team on tyyliltään lähellä jälkimmäistä, mutta hienostuneemmassa muodossa.

Hienostuneisuus ei ole älykästä draamaa tai terävää mediakritiikkiä. The A-Team on ennen kaikkea toimintakomedia, ja genremääreiden mukaisesti aika hölmö. Hienostuneisuus näkyy tavassa, jolla Carnahan valjastaa tyylilajin peruselementit toimivaksi kokonaisuudeksi. Keväällä nähtyihin sillisalaatteihin verrattuna liikutaan nyt aivan toisella tasolla. Kerronta toimii.

Suurin syy tähän on toiminta. Vaikka Mauro Fioren kamera tuleekin muodikkaasti hiukan turhan lähelle hahmoja, jolloin tapahtumia on vauhdissa vaikeampi seurata, ovat episodit itsessään luovasti konstruoituja ja hauskoja. Häkellyttävin on kohtaus, jossa sankarit keskellä ruraalista Saksaa syöksyvät maata kohti tankin sisällä.

Pirskahtelevan toiminnan ja keskimääräistä tasokkaamman läpänheiton lomassa sitä saattaa tietenkin tulla kysyneeksi, mitä kävisi, jos kyyti hetkeksi seisahtaisi? Carnahanin ohjaus pysyy kasassa, koska se ei anna itselleen aikaa laueta keskinkertaiseksi parisuhdedraamaksi tai muuksikaan sen kunnianhimoisemmaksi. Katse ei ehdi tarkentua kökköön dialogiin ja latteaan hahmokirjoitukseen, kun kohta taas mennään. Tyhjänpäiväistä, toki, mutta kaipa sekin joskus riittää.

Näyttelijät istuvat ikonisiin rooleihinsa mainiosti. Erityisesti esiin nousee aina pätevä Liam Neeson, joka 58-vuotiaana sovittaa vaivatta ylleen periamerikkalaisen äijäsankarin viittaa. Hyvin istuvat joukkoon myös Cooper, Copley ja Mr. T:n valtavat saappaat hyvin täyttävä Jackson. Remmin ainut heikko lenkki on Jessica Bielin puisevasti henkilöimä armeijan käskyläinen, jolla on yhteinen historia Cooperin hahmon kanssa.

Sarjan fanit voivat huokaista helpotuksesta: The A-Team on lajissaan valio. Kun Carnahan reippaan nostalgisoinnin ohella vyöryttää valkokankaalle viitekehyksessään täyspainoisen popcorn-pätkän, ei originaalisarjan tarvitse olla tuttu jotta elokuvasta voisi nauttia. Eikä se taida kohdeyleisölle juuri ollakaan.

Blu-ray: FS Filmin julkaiseman Blu-rayn kuva (anamorfinen 1080p 2.35:1-laajakuva) ja ääni (5.1 DTS-HD MA) ovat huippuluokkaa. Kuva on kirkas ja tarkka, ääniraita hyödyntää jykevästi kaikkia kanavina.

Blu-ray-painos sisältää elokuvasta kaksi versiota: teatterissa nähdyn parituntisen sekä vartilla pidemmän extended cutin. Erot ovat kosmeettisia, lähinnä pidennettyjä kohtauksia. Teatteriversio tuntuu tiiviimmältä, joten suosittelen sitä. Blu-ray-painoksesta löytyy myös DVD.

Ekstrat ovat mitaltaan ja sisällöltään ensiluokkaisia. Ohjaaja Carnahanin mainion kommenttiraidan ohella nähdään erilaisia koosteita. Osassa avataan elokuvan keskushahmoja, osassa mm. erikoistehosteita. Lisäksi ekstroista löytyy poistettuja ja epäonnistuneita kohtauksia sekä traileri. Mukana on myös elokuvan digitaalinen kopio.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202