Thank You for Smoking

Thank You for Smoking (2005)

| DVD
  • 4

Nick Naylor puhuu työkseen tupakan puolesta. Sanavalmis lobbari kerää pisteet jopa television terveysohjelmassa.

Lasse Lepola
julkaistu 2007-02-11 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 2

Rob Lowe ja Aaron Eckhart
Rob Lowe ja Aaron Eckhart 

KUVA 1

Aaron Eckhart
Aaron Eckhart 

Thank You for Smoking

Ohjaus Jason Reitman
Näyttelijät Aaron Eckhart, Rob Lowe, William H. Macy, Maria Bello, Katie Holmes
Maa Yhdysvallat
Pituus 92 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Room 9 Entertainment, TYFS Productions LLC ja ContentFilm
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Nick Naylorin ammatissa riittää haasteita: Hän puhuu työkseen tupakkateollisuuden puolesta. Sanavalmis lobbari kerää pisteet jopa television terveysohjelmassa. Viikoittaisiin rutiineihin kuuluu kuolintilastojen vertailu alkoholi- ja aseteollisuuden edustajien kanssa. Tupakkaimperiumin nokkamiehetkin ovat havainneet Nickin kyvyt ja hän on pienoisessa nosteessa. Sitten taivaalle kerääntyy savupilviä: Innokas Vermontin senaattori on päättänyt lyödä pisteen tupakkakuolemille painattamalla askeihin varoitustarroja.

Nick valjastetaan vastaiskuun, jonka tarkoituksena on palauttaa tupruttelu Hollywood elokuviin: Mitä enemmän tupakka leffastarojen käsissä heiluu, sitä varmemmin kauppa käy. Samaan aikaan kuvaan ilmestyy seksikäs toimittajaneiti, joka alkaa penkoa Nickin työtä ja yksityiselämää. Myös Nickin poika alkaa kiinnostua isänsä ammatista.

Nick Naylorin roolissa eläytyvä Aaron Eckhart (mm. Musta Dahlia, Yön ritari) varastaa huomion ansaitusti, vaikka onkin näyttelijöistä ennakkoon tuntemattomin. Eckhart jättää jopa sympaattisena senaattorina nähtävän, veteraaninäyttelijä William H. Macyn (mm. Air Force One) varjoonsa. Eckhartin ja hänen poikaansa näyttelevän, röntgenkatseisen Cameron Brightin (Running Scared) yhteistyö sujuu kuin rasvattu. Sivuosiin on mahdutettu vino pino muitakin laatunäyttelijöitä aina Robert Duvallista Rob Loween, jotka kaikki säväyttävät. Tällä kertaa kunnia kuuluu roolijaosta vastanneelle Mindy Marinille, jota olen aikaisemmin parjannut melko kovallakin kädellä. Marin ei nytkään ihan nappiin ole onnistunut, sillä Tom Cruisen parempi puolisko, kohureportterina kuiskiva Katie Holmes (mm. Phone Booth) ei herätä värinää suuntaan eikä toiseen. Riskiveto, joka olisi voinut jäädä tekemättä.

Ohjauksesta ja käsikirjoitukesta vastannut Jason ”Ivanin poika” Reitman on kaiken kaikkiaan kasannut varsin mielenkiintoisen ja eteenpäin rullaavan komedian, joka takuulla herättää keskustelua. Katseluelämyksen voi moninkertaistaa pitämällä mielessä mitä erilaisimmat tosielämän oikeustaistelut, joissa syöpäsairas vie käräjille tupakkayhtiön jos toisenkin ja ennen kuin käsittely pääsee kunnolla vauhtiin, asia kuitataan rahasalkun heilautuksella. Näillä eväin myös Reitman työstää elokuvaansa satiiria hyvin isolla S:llä. Kuten tapana on, niin eräille iva on jo liikaa: Näiden asioiden kanssa kamppailevia mattimeikäläisiä puukotetaan kieltämättä kovasti.

Thank You for Smoking herättää siis tunteita puolesta ja vastaan ja tämän vuoksi elokuvan huumori jaksaa parhaimmillaankin vain hymyilyttää. Katselunautinto on toki taattu, mutta varsinaisesta komediasta ei voida puhtaalla omatunnolla puhua, vaikka kuinka naurettaisiin amerikkalaisen bisnesmaailman kummallisuuksille. Kunnioitan silti Reitmania vakavaan aiheeseen tarttumisesta. Toisissa käsissä lopputulos olisi varmasti ollut aivan jotain muuta.

teksti: © 2007 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202