Tarinoita kulta-ajalta

Amintiri din epoca de aur (2009)

| DVD
  • 4

Tervetuloa Ceauşescun Romaniaan! Kuusi hullua episodia ja 144 minuuttia elämästä pakkovallan alla.

julkaistu 2010-09-13 / päivitetty 25.10. klo 10:10

KUVA 4

Elämää tivolin varjossa
Elämää tivolin varjossa 

KUVA 3

Huomenna he tulevat
Huomenna he tulevat 

KUVA 2

Romanian Bonnie ja Clyde
Romanian Bonnie ja Clyde 

KUVA 1

Sika
Sika 

Tarinoita kulta-ajalta

Ohjaus Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru
Näyttelijät Diana Cavallioti, Radu Iacoban, Vlad Ivanov, Tania Popa, Liliana Mocanu, Alexandru Potocean, Teodor Corban, Emanuel Parvu, Calin Chirila
Maa Romania / Ranska
Pituus 144 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Sarkastisesti nimetty Tarinoita kulta-ajalta (2009) on lyhytelokuvien kokoelma, jonka yhdistävä piirre on kommunistisen Romanian arki. Halutessaan jaksot voi katsoa DVD:ltä alati vaihtuvassa järjestyksessä. Sattumanvaraisuuteen on myös luotettu, kun elokuvaa on esitetty teattereissa.

Kyse on komediasta, mutta tavallaan ei. Kuusi episodia peilaa urbaanienlegendojen kautta elämää, joka diktaattori Nicolae Ceausescun hallintokaudella vääristyi sataprosenttisen absurdiksi. Siksi elokuvalle nauraminen on vähän kuin nauraminen kompastuvalle kirvesmurhaajalle.

Romanialaiset tekijät (tunnetuin heistä Cristian Mungiu) ovat nousseet korkealle niitä kuuluisia portaita, joilla kuvataan tragediaan suhtautumisen eri vaiheita. Kieltämistä ei harjoiteta, viha tunteena olisi vaikeasti kohdistettavissa. Masennuksen on korvannut tilanteen hyväksyminen, tässä esitys.

Hyväksyminen näkyy myös nujerretun miehen katseessa erään episodin loppuhetkissä. Kanoja työkseen kuljettava kuski joutuu vankilaan. Aiemmin hän on heltynyt ja antanut ihastukselleen kananmunia. Rikos on vakava siksikin, että munat päätyvät mustaan pörssiin.

Puute on krooninen. Enteellisesti Bonnie ja Clydea videolta katsova teinityttö alkaa rahapulassa tehdä keikkaa laitapuolen kulkijan kanssa. He huijaavat lasipulloja, joiden myymisellä tienaa paremmin kuin päiväduunissa. Pullokauppa on sammakkoperspektiivinsä vuoksi oivaltava valotus komentotalouden madonluvuista.

Elintarvikepulasta kertoo pähkähullusti myös episodi, jossa sukulainen toimittaa toiselle sianlihaa, mutta vielä elävässä muodossa. Ajoittain tunnelma tihentyy kipeäksi jännitysnäytelmäksi, kun röhkivä sika on nirhattava yöllisessä kerrostalossa.

Muut osat käsittelevät suoremmin hallintoa ja puoluetta. Sen vaikutus näkyy ja tuntuu rautaista kuria kokeneiden miesten hermoheikkoutena. Kun sanomalehteen eksyy väärin peukaloitu kuva ajatusten Tonavasta, itse Ceausescusta, tarkoittaa se sitä, että lehdistön kuvanmuokkaajan ura ja kukaties elämä on ohitse.

Muotojäykkä käskyjärjestys polttaa energian vastuunpakoiluun. Paradoksaalisesti kommunismi sulattaa todellisen veljeyden ja tiivistää luokkayhteiskunnan. Päätöksenteko ja sitä myöten elämä on uhmaikäisten lasten, puoluepamppujen, oikkujen ennakointia.

Osuvammin se kiteytyy elokuvan aloituksessa. Syrjäkylää on kunnostettu pitäen silmällä tarkastuskierrosta tekeviä viranomaisia. Beckettiläisesti heidän on määrä saapua huomenna. Tulon lykkääntyessä aletaan juhlia; edeltä lähetetty byrokraatti määrää juhlijat haltioissaan karuselliin.

Kaikki tekevät työtä käskettyä, laulajatytöstä pormestariin — ja koneen käyttäjään. Vankilaksi muuttuva karuselli pyörii keskeytyksittä kunnes löpö loppuu. Kone vie, ihminen vikisee.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Pan Vision osana Rakkautta & Anarkiaa -sarjaa (järjestysnumerolla 209). Tekninen puoli on kunnossa. Värikuva on digitaalisesti masteroitu (16:9, 1:85), ääniraita on 5.1 romania. Lisämateriaalina on mahdollisuus katsoa elokuvan jaksot sattumanvaraisessa järjestyksessä.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202