Tappava salaisuus

Fire Down Below (1997)

| DVD
  • 3

Ympäristöministeriön agentti Jack Taggart (Steven Seagal) lähtee Kentuckyyn tutkimaan uinuvan maaseutumiljöön omituisia tapahtumia.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-11 / päivitetty 10.06. klo 18:06

KUVA 4

Steven Seagal.
Steven Seagal. 

KUVA 3

Steven Seagal.
Steven Seagal. 

KUVA 2

Marg Helgenberger ja Steven Seagal.
Marg Helgenberger ja Steven Seagal. 

KUVA 1

Steven Seagal.
Steven Seagal. 

Tappava salaisuus

Ohjaus Félix Enríquez Alcalá
Näyttelijät Steven Seagal, Marg Helgenberger, Kris Kristofferson, Harry Dean Stanton, Levon Helm, Stephen Lang, Brad Hunt
Maa Yhdysvallat
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1997 Seagal/Nasso Productions.
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ympäristöministeriön agentti Jack Taggart (Steven Seagal) lähtee Kentuckyyn tutkimaan uinuvan maaseutumiljöön omituisia tapahtumia: joku dumppaa alueelle vaarallista myrkkyjätettä ja asiaa aiemmin selvitellyt agenttikollega palasi kotiin ruumispussissa. Paikallisen pastorin avustamana Jack esiintyy kyläläisille vierailevana remonttireiskana, joka erilaisten nikkarointien ohella penkoo rikoksen taustoja. Ei mene kauaakaan kun Jackille paljastuu asioiden koko totuus: häijy liikemies (Kris Kristofferson) varastoi vuotavia myrkkyjä kunnan alueella, ihmisiä on sairastunut ja paikalliset asukkaat peloteltu kuralle. Kukaan ei uskalla nousta barrikadeille. Liikemiehen bisnes on sen verran tuottoisaa, ettei Jackiakaan sovi päästää raportoimaan tietojaan eteenpäin.

Seagalin vuonna 1988 käynnistynyt ura eteni takuuvarmalla tyylillään reilun kymmenen vuoden ajan, ennen miehen siirtymistä niin sanotuille eurokentille. Näistä tuotoksistahan ei sitten kannata samassa lauseessa edes puhua. Seagalin ”kultaiseen aikaan” mahtui sarja ympäristönsuojelu aiheisia leffoja, joista Tappava salaisuus (1997, Yhdysvallat) on ehdottomasti se tasokkain. Kyseessä on monellakin tapaa erikoinen Seagal rymistely, sillä nyt tämä taistelulajeihin erikoistunut jässikkä timpuroi, soittaa kitaraa, lentää lentokonetta, tanssahtelee ja jopa todistettavasti herkistyy suuteluasteelle. Kaikki tämä tietysti nahkatakki päällä näyttävien turpaanvetojen ja stunttien lomassa. Tappavan salaisuuden kuvaukseen ja käsikirjoitukseen on myös panostettu astetta normaalia Steven Seagal rainaa enemmän. Käsiksestä (ja tarinasta) vastaa Jeb Stuart, jonka lyhyeen meriittilistaan mahtuvat mm. klassikkot Die Hard ja Takaa-ajettu. Mistään Kentuckyn pystymetsästä tarinaa ei suinkaan ole vetäisty, sillä tapahtumat pohjaavat Stuartin omiin kokemuksiin.

Näyttelijäsuorituksiltaan Tappava salaisuus ei ole lottovoitto. Tämä tuskin yllätti ketään. Seagal itse ei tunnetusti näyttelemisen jaloa taitoa hallitse, eikä tällä kertaa varsinaisia taisteluosuuksia ole niin paljoa, että ne veisivät huomion toisaalle. Seagalin esittämän agentti Taggartin ihastuksen kohteena keimailee CSI:stä tuttu Marg Helgenberger, joka tuskin näin jälkeenpäin on hurjan onnellinen työnsä laadusta. Kris Kristofferson on puolestaan taituroinut saman tyyppisen pahiksen roolin jo kymmeniä kertoja. Lievä tylsistyminen paistaa veteraanin naamalta. Ihailtavaa sen sijaan on musiikkitaustat omaavien Harry Dean Stantonin ja Levon Helmin (The Band) mukanaolo. Stanton innostuu jopa lopussa luikauttamaan Kentucky aiheisen kantrisävelmän. Ja uskokaa tai älkää, mutta myös Seagal esittää elokuvan soundtrackilla musiikillista osaamistaan. Sointuja kuunnellessa tulee mieleen, että josko hänen olisi sittenkin pitänyt keskittyä muusikon uraan.

Tappava salaisuus on 90-luvun toimintaelokuvaa tyypillisimmillään, sillä erotuksella, että nyrkkien heiluttelun ja ammuskelun taustalle on saatu sovitettua aina niin ajankohtaista ympäristönäkökulmaa, jonka nimissä Seagal saa höyrytä mielin määrin. Nautinnon saattaa pilata Elokuvatarkastamon minuutin mittainen sensuuri. Ainakin tv:ssä esitetään tätä leikeltyä versiota, jossa sakset ovat teurastaneet juuri ne ”parhaimmat” kohtaukset. Onneksi elokuva löytyy dvd:ltä. Jos elokuvaa ei onnistu irtokappaleena löytämään, niin hyvä hankinta on Steven Seagal Collection #1, joka sisältää kaivattua K-18 tavaraa. Kyytipojiksi tässä kokoelmassa saa Out for Justice klassikon ja Seagalin viimeisimmän vähääkään siedettävän filmatisoinnin eli Exit Woundsin (2001). Tämän elokuvan jälkeistä tuotantoa sopii sitten pyöritellä vain pitkällä tikulla.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202