Tappaja sisälläni

The Killer Inside Me (2010)

| DVD
  • 2

Pikkukaupungin apulaiseriffi vaikuttaa mukavalta pojalta, mutta naamion takana piilee sosiopaatti.

julkaistu 2010-11-24 / päivitetty 24.11. klo 19:07

KUVA 4

Jessica Alba
Jessica Alba 

KUVA 3

Casey Affleck ja Kate Hudson
Casey Affleck ja Kate Hudson 

KUVA 2

Jessica Alba
Jessica Alba 

KUVA 1

Casey Affleck
Casey Affleck 

Tappaja sisälläni

Ohjaus Michael Winterbottom
Näyttelijät Casey Affleck, Jessica Alba, Kate Hudson , Ned Beatty, Elias Koteas, Tom Bower, Simon Baker, Bill Pullman
Maa Kanada / Yhdysvallat / Iso-Britannia / Ruotsi
Pituus 111 min
Ikäraja 18 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Noir-kirjallisuuden merkkiteoksen filmatisoinnin väkivalta naisvartaloa kohtaan on silmittömän julmaa, saaden aikaan pahaa oloa ja vääriä kysymyksiä. Pikkukaupungin apulaiseriffi Lou Ford (Casey Afleck) vaikuttaa mukavalta pojalta, mutta naamion takana piilee sadistinen sosiopaatti.

Jim Thompsonin romaani The Killer Inside Me lienee 50-luvun noir-kirjallisuuden synkimpiä teoksia. Teksasilaiskaupungin nuori seriffi on sosiopaatti, jonka silmin lukija seuraa sadististen mielitekojen vaikutusta lähiympäristöön. Michael Winterbottom on tarttunut aiheeseen armottomalla tarkkuudella. Vaikutelma on kliininen, eikä alla mahdollisesti piileviin teemoihin päästä käsiksi.

Pastellinvärisen pinnan alla on mätää, annetaan ymmärtää, joskin vaimeasti. Ford saa eräänlaisena idioottina, joksi hahmo tekeytyy, tehtäväksi ajaa alueen raharikkaiden kanssa epäsuosioon joutuneen prostituoidun Joyce Lakelandin (Jessica Alba) tiehensä. Ensikohtaamisen kahnauksessa Ford piiskaa naista vyöllä, mistä pian kehkeytyy seksisuhde näiden välille. Fordilla on myös julkinen suhde naapurintyttöön, Amy Stantoniin (Kate Hudson).

Pikkukaupungin henkisen tyhjyyden mielessään selvänä näkevä Ford huvittaa itseään väkivallalla, joka pian kääntyy tuhovoimaiseksi. Valtaapitävien juoksupojakseen luulema Ford tappaa paikallisen magnaatin pojan ja lavastaa tämän Lakelandin murhasta. Poika saa kuulan kalloonsa, Alban naamaa sen sijaan murjotaan sisään huomattavan pitkitetysti.

Onko elokuvan julma väkivalta naisia kohtaan perusteltua? Sävyn ja dramatiikan kannalta kahden äärimmäisen kohtauksen – ei ensisijaisesti visuaalisen sisältönsä, vaan naiseutta alistavan luonteensa vuoksi – vaikutus leijuu kiistatta kokonaisuuden yllä. Niillä on kuitenkin välitön kammottava luonne, joka herättää häiritseviä kysymyksiä.

Miksi katsoja altistetaan ensin juuri Alban ja Hudsonin inhimillisille olemuksille, ennen sadistisia pahoinpitelyjä? Mitä pitkitetty naisvartalon tuho lisää sadismin kuvaukseen tai ajanhengen vangitsemiseen? Katsojan voimakas manipulointi saattaa peilata päähenkilönsä metodeja, mutta elokuvallisena keinona se kääntyy itseään vastaan ja vieraannuttaa elokuvasta.

Toisaalla on jo tarkasti huomautettu, että elokuvan miehet saavat kuolla siististi ja nopeasti, jopa kankaan ulkopuolella. Huolella pohjustetut nihilistiset raakuudet kohdistuvat vain naisiin.

Elokuvan ankkuroituminen kahden misogynian purkauksen ympärille kiertää fokuksen sijoiltaan. Kliinisen periodikuvan sanoma 50-luvun henkisestä tyhjiöstä tai seksin ja väkivallan kytköksestä jää etäiseksi mysteeriksi. Vaatii liikaa mielikuvitusta nähdä Winterbottomin tulkinta teemoiltaan yhteiskunnalliseksi tai inhimilliseksi.

Casey Afleckin suoritus hymyleivänä ja lempeänoloisena sadistina on epäilemättä taidokas, mutta suurin kunnia hahmon petollisesta hirvittävyydesta kuuluu kerronnallisille ratkaisuille. Visuaalinen ja tekninen toteutus on moitteeton, jääden aihelmiensa tapaan etäiseksi.

DVD: Julkaisussa anamorfinen 1.78:1 -laajakuva ja Dolby Digital 5.1 -ääniraita.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Elokuva esitettiin myös osana vuoden 2010 Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleja. Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

Freddy tunnistaa Battyssa kaltaisensa.

Kuka pelkää puudelia Lue arvio »

Emma Stone

Cruella Lue arvio »

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Petteri goes Guy Ritchie.

Petteri Kaniini: Kani karkuteillä Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202